duminică, februarie 14, 2016 Ora Locală 07:54

  Comentarii, opinii

  În aşteptarea misiunii FMI

  Vlad Bercu: FMI nu spune când va reveni în R. Moldova. FMI doar cere ca angajamentele asupra cărora s-a convenit cu autorităţile să fie onorate.

  x

  Articole pe aceeaşi temă

  Zinaida Greceanîi: „Cei de la FMI trebuie să meargă prin ţară, să vadă care sunt realităţile...”

  Fostul prim-ministru şi parlamentar socialist despre banii FMI, reforme şi capacitatea de negociere a Chişinăului.

  Veaceslav Negruţa: Anul bugetar 2013 – un început bun

  Ministrul finanţelor, în dialog cu Valentina Ursu, despre buget, administrare fiscală şi relaţia cu donatorii.

  De ce a mers prost economia moldovenească în 2012

  „Economia ar fi avut rezultate mai bune dacă Ministerul Finanţelor şi cel al Economiei nu şi-ar fi pus beţe în roate.”

  Multimedia

  Audio

  Fondul Monetar Internațional a îndemnat guvernul de la Chișinău să stabilizeze Banca de Economii și să ia măsuri pentru a se evita adâncirea deficitului bugetar. Apelul este cuprins într-un comunicat în care FMI anunță că amână, în înțelegere cu guvernul, o vizită la Chișinău care urma să înceapă săptămâna aceasta. Este a doua amânare a misiunii, după cea anunțată în noiembrie, amânări succesive care dau apă la moară speculaţiilor. Liliana Barbăroşie l-a întrebat pe analistul economic Vlad Bercu dacă această amânare este motivată mai degrabă de probleme economice sau politice:
   
  Vlad BercuVlad Bercu
  x
  Vlad Bercu
  Vlad Bercu
  Vlad Bercu: Amânarea este dictată de cauze sau motive economice, dar care au fost provocate de politic, fiindcă criza politică care s-a declanşat din ianuarie anul curent a dus la amânarea adoptării unor proiecte care erau prevăzute de înţelegerile dintre misiunea FMI şi autorităţile de la Chişinău.
   
  Europa Liberă: Dar pe lângă toate, aceasta înseamnă şi o tranşă de 76 de milioane de dolari pe care probabil guvernul miza, dar care nu va intra în cheltuieli…
   
  Vlad Bercu: Sunt mai puţin importanţi banii care urmau să vină, pentru că ei oricum mergeau în rezerve. Banca Naţională are suficiente rezerve. Dar este mai grav faptul că e un semnal foarte negativ pentru donatori, pentru investitori. Doamne fereşte dacă se agravează situaţia şi se stopează în genere programul…
   
  Europa Liberă: Există riscul acesta, al stopării?

  Interviu cu Vlad Bercu
  Interviu cu Vlad Bercui
  || 0:00:00
  ...    
   
  X


  Vlad Bercu: Nu ştim, pentru că acum ei pur şi simplu au amânat. Ei nu au întrerupt relaţiile, nu au rupt programul, pur şi simplu au amânat venirea unei misiuni. Deocamdată semnalul acesta critic este cu mai puţine efecte negative decât în cazul în care programul ar fi fost stopat.
   
  Europa Liberă: Ce aşteptări are FMI, de fapt, faţă de guvern şi nu se întreprind?

  Vlad Bercu: Pe FMI îl interesează în primul rând politicile bugetar-fiscale, astfel încât să se susţină bugetul, să avem o situaţie financiară stabilă, să avem venituri mai mari care să acopere cheltuielile. Unele înţelegeri deja au fost realizate, cum ar fi majorarea taxei de drumuri, a vinietei, a accizelor, s-au făcut şi alte schimbări, dar nu s-au reuşit toate. Inclusiv eu cred că pe ei îi deranjează că nu s-a pornit procedura de revizuire a bugetului de stat, or ştim foarte bine că bugetul pe 2013 a fost construit pe nişte indicatori care pe urmă s-au dovedit a fi ireali. Cât priveşte banca de economii care a fost vizată, deci misiunea era profund îngrijorată de situaţia de la BEM, aşa scria FMI în memoriu, dar vedem că situaţia de la bancă, chiar dacă s-a îmbunătăţit, capitalul social dacă la mijloc de an era 69 de mln. de lei, la sfârşit de an era de 129 milioane, dar guvernul nicidecum nu poate să îmbunătăţească situaţia băncii până în luna martie, când se preconiza să fie finalizată revizuirea a şasea a programului cu Fondul.
   
  Europa Liberă: Apropo de asta: mai poate fi vorba despre o revizuire în luna martie sau termenele au fost deplasate mai încolo?


  Vlad Bercu: La sigur că nu se poate. Ea va fi deplasată nu se ştie până când. Eu cred că până când va fi rezolvată criza politică din Republica Moldova. Fiindcă de fapt FMI nu spune când va reveni în Republica Moldova. FMI doar cere ca angajamentele asupra cărora s-a convenit cu autorităţile să fie onorate.

  Taguri moldova,FMI,Vlad Bercu,Interviu,Liliana Barbăroşie,economie,administrare fiscala,comentarii opinii,buget 2013

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate