Linkuri accesibilitate

O luptă cu morile de vînt?


Intrarea în cursă a Monicai Macovei ar putea să-l oblige pe Traian Băsescu să-și încurajeze partidul să o voteze.



Eurodeputata Monica Macovei se inscrie la 54 de ani pentru prima data intr-o cursa politica in interiorul Partidului Democrat Liberal, chiar daca sansele de reusita sint minime.

Fosta ministra a Justitiei (2005-2007) este artizana aderarii României la Uniunea Europeana si autoarea principalelor legi anticoruptie, iar aceasta preocupare a ei, de a-i scoate din jocul politic pe cei implicati in procese pentru luare de mita, trafic de influenta sau conflict de interese a fost adusă nu doar in propriul partid, ci si in Parlamentul European.

Rezultatele insistentei Monicai Macovei dau roade in legislativul autohton, desi deputatii si senatorii romani au potrivit Constitutiei imunitate si nu pot fi retinuti sau perchizitionati, fara acordul camerei din care fac parte.

In schimb Parlamentul European a refuzat pentru moment sa legifereze principiile politice ale Monicai Macovei.

In spatele ideilor ei obsesive de a descuraja coruptia la nivel inalt prin legi, se ascunde multa munca si o indirjire rar intilnita in politica secolului 21.

In felul ei Macovei este o romantica incurabila, care este convinsa ca poate schimba lumea. Politicienii români nu o iubesc de loc, nici macar cei din partidul ei, de aceea intrarea in cursa pentru presedintia PDL este surprinzatoare.

Toate calculele rationale demonstreaza ca nu are cum cistiga sefia democrat liberalilor la Conventia programata sa aiba loc pe 23 martie.

Principala batalie se va da intre actualul presedinte PDL, Vasile Blaga (57 de ani), lipsit de charisma si viziune, dar care controleaza majoritatea filialelor si frumoasa Elena Undrea (40 de ani) blonda, descurcareata si sustinuta de presedintele Traian Băsescu, cel putin pina acum.

Intre cei doi competitori si finantatori ai democrat-liberalilor romani, care mizeaza mai mult pe compromis decit pe principii, mai mult pe aranjamente de culise, decit pe transparenta, Monica Macovei poate miza doar pe improbabila dorinta arzatoare de schimbare a celor care vor vota la Conventia PDL.

Daca democrat-liberalii români nu inteleg ca doar o schimbare fundamentala de directie poate repune partidul pe linia de plutire, Monica Macovei va pierde.

La alegerile de la sfirsitul anului trecut PDL a cazut de la aproape 35 la suta cit avea la 16 procente si potrivit diverselor cercetari, democrat-liberali nu au putut fructifica nici macar electoratul lui Traian Băsescu. Deși s-a erodat enorm in cei 8 ani de cind se afla la putere, președintele român reușește să aiba un scor mai mare decit partidul din care provine.

Intrarea in cursa a Monicai Macovei ar putea sa-l oblige pe Traian Basescu sa-si incurajeze partidul sa o voteze, fiindca ea e singura care ar putea duce mai departe politicile incepute de actualul presedinte. Spre deosebire de ceilalti competitori este singura care are sustinere si credibilitate in Occident, singura cu o cariera profesionala de succes in afara politicii. Macovei s-a remarcat inainte de 2005 ca militanta pentru drepturile omului, dar si ca avocata care a cistigat multe procese pentru ziaristi, proprietari de case nationalizate de comunisti, dar si pentru recuperarea bisericilor greco-catolice, pe care Biserica Ortodoxa Romana nu a vrut sa le inapoieze acestui cult interzis in Romania dupa al Doilea Razboi Mondial.
XS
SM
MD
LG