luni, mai 02, 2016 Ora Locală 13:40

  Interviuri

  Ion Sturza: actualul Parlament trebuie să-și ducă mandatul la bun sfîrșit

  Fostul premier crede că și partenerii externi trebuie sa ajute la depășirea crizei politice din Republica Moldova. Un interviu realizat de Valentina Ursu.

  Articole pe aceeaşi temă

  Cine (nu) vrea o moțiune de cenzură la Chișnău?

  Igor Boţan: „Componentele Alianţei se află într-un război poziţional, iar opoziţia comunistă nu vrea să fie cea care iniţiază această procedură.”

  „Renegociere de la zero” sau alegeri parlamentare anticipate

  Marian Lupu: „Pasul întâi: demisia necondiţionată a primului ministru Vlad Filat. Pasul doi: sunt disponibil să îmi prezint demisia din funcţia de preşedinte al Parlamentului.”

  AIE, oiștea geostrategică și cei șapte ani de acasă...

  Punct și de la capăt: Mai viețuiește AIE? O dezbatere REL moderată de Vasile Botnaru.

  Alegerile anticipate ca sperietoare

  Alegerile anticipate nu sînt o imensă bucurie pentru o ţară săracă, dar nici să le transformăm într-o sperietoare sau apocalipsă nu e cazul.

  Multimedia

  Audio


  Ion Sturza: „Republica Moldova trece astăzi printr-o criză politică extrem de severă, comparabilă cu cea din ’99. Din păcate, la Chişinău este foarte multă ignoranţă, inocenţă, inconştienţă, aceasta poate să ducă la repercusiuni foarte grave asupra statului moldovenesc. Este astăzi şi trebuie să o recunoaştem în pericol securitatea şi economică, şi politică a Moldovei. Şi ar trebui să ajungă şi la urechile celor care astăzi atât sunt implicaţi în această criză, cât şi la acei care pot să o remedieze sau să o soluţioneze, într-o formă sau alta.”

  Europa Liberă: Cum poate fi remediată această criză politică?

  Ion Sturza:
  „Cei care real ar putea să contribuie la depăşirea acestei crize politice  sunt astăzi cvasi-inexistenţi.”

  Europa Liberă: Cei trei lideri ai Alianţei de la guvernare?

  x
  Ion Sturza: „Nu, cei trei sunt foarte prezenţi în acest război, care este practic un război de exterminare, pentru că, de fapt, nu este o sabie asupra capului cuiva, sunt bombe atomice gata să fie aplicate. Dar, după o bombă atomică, nu rămâne nici învingătorul, nici cel care pierde. Deci, dacă să revenim la cei care ar putea real să influenţeze situaţia, mă refer, în primul rând, la doi factori: pe plan intern, este preşedintele Republicii Moldova, domnul Timofti, care are şi obligaţia, nu numai dreptul constituţional de a interveni, dar şi dreptul moral, prin performanţa sa de o viaţă profesională.”

  Europa Liberă: Bine, dar o mediere între şeful statului şi liderii din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană cum o vedeţi?

  Ion Sturza:
  „Domnul preşedinte trebuie să fie mai activ şi mai vocal. Dumnealui face două greşeli fundamentale: consideră că funcţia de preşedinte nu este o funcţie politică, ba invers, preşedintele este funcţia supremă politică în stat şi jobul lui este job politic, nu de judecător. Al doilea lucru: dumnealui consideră că este dator Alianţei pentru Integrare Europeană. Ba invers, Alianţa este datoare, pentru că el a acceptat să fie preşedintele acestei ţări. Să ne aducem aminte în ce condiţii şi în ce criză politică era ţara, prin nealegerea preşedintelui şi el are dreptul moral, constituţional şi prin cutuma care este în Republica Moldova să intervină, inclusiv public, pentru a depăşi această criză.”

  Europa Liberă: O intervenţie publică ar însemna?

  x
  Ion Sturza: „Inclusiv o discuţie publică, directă cu poporul Republicii Moldova, de a se adresa poporului cu puncte foarte concrete pe are el le aşteaptă de la Alianţa de guvernare, pentru a depăşi această criză. Dar mai este şi un factor extern. Câteva ore pe care le-am petrecut la Chişinău, inclusiv din discuţii cu diplomaţii străini, mi-am dat seama că ei sunt practic inexistenţi la Chişinău, nu reprezintă nici Uniunea Europeană, nici ţările lor, aşa cum ar trebui să le reprezinte. Unde este Dirk Schuebel astăzi? Unde sunt ambasadorii Germaniei, Angliei şi ai altor ţări – sponsorii şi moral, şi financiari ai Republicii Moldova? Ei riscă să piardă banii contribuabililor care au fost reinvestiţi în Republica Moldova, riscă să piardă toată această dinamică de integrare a Moldovei în Europa.”

  Europa Liberă: Faceţi referire la eşuarea unei istorii de succes, aşa cum şi-a dorit Uniunea Europeană să facă din Republica Moldova?

  Ion Sturza:
  „Dacă lucrurile vor continua în felul care astăzi se prefigurează în Republica Moldova, va fi un mare eşec, nu un mare succes. Cred eu că există şi o pasivitate în plan uman din partea ambasadorilor, o lipsă de dorinţă de a se implica, dar ei au de spus un cuvânt şi de a pune nişte condiţii guvernanţilor de la Chişinău. Pentru că ei sunt cei care astăzi, de fapt, finanţează deficitul bugetar al Republicii Moldova, finanţează proiectele sociale, proiectele de infrastructură şi cred că acele sute de milioane care se investesc în Republica Moldova pasă pentru aceşti ambasadori.”

  Europa Liberă: Dar ce condiţii pot înainta occidentalii?

  Ion Sturza:
  „Ar trebui să insiste asupra unei stabilităţi politice, a unei continuităţi de reforme în Republica Moldova, conform foii de parcurs. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii a plecat pe 3 săptămâni din ţară. Statele Unite, care este cel mai mare sponsor astăzi al Republicii Moldova.”

  Europa Liberă: Donator.

  x
  Ion Sturza: „Donator. Un lucru care pe mine, pur şi simplu, m-a mirat: de ce atâta ignoranţă faţă de această criză. Lucrurile pot să degradeze într-aşa fel, încât în câteva săptămâni să ne trezim în pragul unor noi alegeri, care vor arunca în haos ţara şi care se vor solda, până la urmă, cu aceleaşi rezultate şi nu vor schimba dramatic peisajul politic. Să nu aibă nimeni nicio iluzie în acest sens.”

  Europa Liberă: Domnule Sturza, dar criza politică de la Chişinău poate să-i convină cumva Moscovei?

  Ion Sturza:
  „Cred că Moscova a visat la aşa un cadou din partea liderilor de la Chişinău, nu e prea sus în agenda Moscovei Republica Moldova. Dar bineînţeles că unii se bucură de ceea ce se întâmplă a Chişinău.”

  Europa Liberă: Vorbim că, de 2 luni, societatea moldavă este într-un fel ostatică a acestor dezbateri şi confruntări politice, cum poate fi îngropată şi de către cine poate fi îngropată securea războiului politic?

  Ion Sturza:
  „În primul rând, de cei care astăzi sunt antrenaţi în acest război care, încă o dată vă spun, nu este o secure medievală, sunt bombe atomice care astăzi planează deasupra statului moldovenesc, care pot să ducă la dezintegrarea lui, să afecteze securitatea lui economică. Deci trebuie să îşi revină toţi.”

  Europa Liberă: Să le luăm pe rând. După ce s-a votat destituirea din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, a domnului Plahotniuc, Marian Lupu, preşedintele Legislativului, a spus că ar trebui să-şi dea demisia premierul şi chiar el este gata să  plece din funcţia pe care o deţine, cea de speaker.

  Ion Sturza:
  „Dacă cineva vrea să aibă o satisfacţie morală prin demisia domnului Filat, nu au decât să o ceară. Dar eu consider că orice demisie astăzi, fie a preşedintelui Parlamentului, fie a şefului Guvernului sunt total neproductive şi nu aduc nimic la stabilizarea sau clarificarea situaţiei. Atunci când vorbim de şeful Guvernului, vorbim totuşi de şeful celui mai mare partid parlamentar. Nicio ecuaţie, nici acum, nici după alegeri, nu va fi posibilă fără de Partidul Liberal Democrat şi fără
  Și domnul prim-ministru trebuie să-şi dea seama că conduce un Guvern de coaliţie, cu repercusiunile respective şi că totdeauna va trebui să ia în consideraţie interesele politice şi de alt gen ale partenerilor de coaliţie, inclusiv prin numirile politice în funcţii.

  de Vlad Filat, trebuie să fie clar pentru toţi, inclusiv pentru partidele mai mici, cum nu putem să desconsiderăm nici partidele mai mici care fac parte din coaliţie. De aceea şi domnul prim-ministru trebuie să-şi dea seama că conduce un Guvern de coaliţie, cu repercusiunile respective şi că totdeauna va trebui să ia în consideraţie interesele politice şi de alt gen ale partenerilor de coaliţie, inclusiv prin numirile politice în funcţii. În acelaşi timp, noi avem o republică parlamentară. Parlamentul trebuie să fie locul unde se hotărăşte soarta acestei ţări, nu în alianţe sau în consilii de alianţe, Parlamentul, inclusiv cu implicarea opoziţiei. Deci utilizarea intereselor şi instrumentelor democratice în ţara aceasta este strict necesară pentru a depăşi criza aceasta politică.”

  Europa Liberă: Dar lupta se duce acuma în cadrul AIE între partidele, care au format această coaliţie de guvernare sau totuşi între cei doi Vlazi, Plahotniuc şi Filat?

  Ion Sturza:
  „Cred că lucrurile sunt cu mult mai complexe. Şi Partidul Liberal, şi domnul Ghimpu are implicarea sa, şi factorul extern, distructiv pentru Republica Moldova. Da, din păcate, acele înţelegeri în afara cortinei sau în afara spaţiului public, care au fost
  Avem această explozie de emoţii şi lipsa de încredere unul faţă de altul.

  între aceste două persoane nu au fost respectate. Ca rezultat, avem această explozie de emoţii şi lipsa de încredere unul faţă de altul, lucru care este, pe de o parte, regretabil, dar pe de altă parte, acuma se vede cine şi ce prezintă. Până la urmă, eu nu aş pune în semn de egalitate între aceste două persoane, din simplul motiv că cineva totuşi, poate cu aroganţă, poate cu un pic de exagerare, şi-a luat asupra sa responsabilitatea pentru viitorul acestei ţări, inclusiv pentru acest proces de integrare europeană.”

  Europa Liberă: Vă referiţi la premierul Filat?

  Ion Sturza:
  „Categoric. Şi care a făcut-o în spaţiul public, a făcut-o cred că în interesele nu numai personale sau din considerente de PR; dar şi-a asumat responsabilitatea pentru procesele interne şi externe. Din păcate, cealaltă parte nu a dat dovadă de multă transparenţă.”

  Europa Liberă: Vă referiţi la domnul Plahotniuc?

  Ion Sturza:
  „Mă refer la domnul Plahotniuc, de multă viziune şi implicare politică, mai degrabă implicare de ordin economic, lucru care este evident astăzi pentru oricine în ţară. Şi, din aceste considerente, eu nu aş
  Republica Moldova este un stat captiv al anumitor persoane din Republica Moldova.

  pune semne de egalitate între aceste două personalităţi. Vreau să vă confirm, da, Republica Moldova este un stat captiv al anumitor persoane din Republica Moldova, poate să v-o spună şi cei din business, şi cei din instituţiile de drept, şi cei care activează astăzi în alte domenii. Lucru care trebuie pus, odată şi odată, punctul în acest sens, altfel Republica Moldova nu va vedea nici integrare europeană, nu va vedea nici liberalizarea regimului de vize.”

  Europa Liberă: Domnule Sturza, dar daţi, vă rog, o listă de reformă ce trebuie şi pot fi realizate pentru avansarea pe calea eurointegrării.

  Ion Sturza:
  „Din anumite considerente, mai mult ca probabil  că în toamnă nu va fi semnat Acordul de Asociere. Sunt considerente tehnice. Sunt şi unele considerente politice că cineva totuşi ar fi vrut să vadă nu atât criterii politice, cât criterii de performanţă la Chişinău. Însă procesul în sine nu va fi stopat. La Vilnius este posibil să fie semnat un document politic, aşa cum a fost preconizat şi în ’99, în care Republica Moldova va fi declarată eligibilă pentru procesul de integrare europeană şi se vor deschide practic aceste perspective politice. Şi nu este o tragedie, şi nu trebuie
  Trebuie să conştientizăm că statul acesta are nevoie de reforme profunde. Este nevoie de o reformă constituţională, în care s-ar definitiva ce fel de stat avem noi: prezidenţial, parlamentar, semiprezidenţial.”

  să speculăm astăzi că nu se vor întâmpla nişe lucruri în toamna acestui an. Nu ar trebui să speculăm şi pe liberalizarea vizelor. Acum ceea ce priveşte reformele, 10 sau 8 ani în urmă, cineva a venit la putere pe negarea necesităţii reformelor, prin blamarea reformelor, dar a beneficiat din plin de reformele făcute cu mult sacrificiu, la sfârşitul anilor ’90. Ei, acuma iarăşi lucrurile au întorsătură negativă, atunci când vorbim despre reforme. Dar trebuie să conştientizăm că statul acesta are nevoie de reforme profunde. Este nevoie de o reformă constituţională, în care s-ar definitiva ce fel de stat avem noi: prezidenţial, parlamentar, semiprezidenţial.”

  Europa Liberă: Forma de guvernare.

  Ion Sturza:
  „Forma de guvernare. Al doilea: noi avem nevoie de reformă fundamentală a administraţiei centrale. Noi nu putem să continuăm cu o structură a Guvernului moştenită de la sovnarkom. Al treilea: avem nevoie de reforma administraţiei publice locale: noi trebuie să transferăm de la nivel central la nivel local responsabilitatea, inclusiv cu revenirea poate la sistemul de judeţe sau o altă denumire pe care noi vrem...”

  Europa Liberă: O reformă teritorial-administrativă.

  Ion Sturza:
  „O reformă teritorial-administrativă. Noi avem nevoie să continuăm reformele din învăţământ, din medicină, dar nu în sensul reducerii costurilor, dar să ne gândim, în primul rând, la ce sistem de educaţie vrem noi să avem sau ce sistem de medicină, cum să aducem medicina către pacient, să nu o concentrăm toată în spitalul republican. Noi avem nevoie de reforme
  Noi trebuie să aducem investiţii, în fiecare sat, în fiecare regiune a Moldovei, ca să depăşim sărăcia.

  în economie, pentru a încerca să aducem investiţii, pentru că modelul nostru de creştere economică s-a epuizat. Nu există astăzi resurse pe intern. Noi nu trebuie să ne bucurăm că vin 2-3 companii în zonele economice libere şi nu ştiu ce fac acolo. Noi trebuie să aducem investiţii, în fiecare sat, în fiecare regiune a Moldovei, ca să depăşim sărăcia. Noi avem nevoie de o reformă serioasă în sistemul financiar, în poziţia şi rolul Băncii Naţionale. Deci în orice domeniu avem nevoie de aceste reforme. Dar nu poţi să le faci fără pace şi conlucrare politică.”

  Europa Liberă: Domnule Sturza, pot fi evitate numirile în funcţii publice, conform principiului depolitizării?

  Ion Sturza:
  „Bineînţeles că sunt un şir de poziţii care apriori nu sunt politice, poziţia procurorului general şi alte poziţii. De aceea şi această depolitizare şi demilitarizare trebuie implementate. Dar, să fim iarăşi sinceri, actul  de guvernare este, în primul rând, un act politic. Şi atunci un şir de funcţii în stat sunt funcţii politice. În primul rând, mă refer la membrii Guvernului. Atunci când ai un Guvern de coaliţie, trebuie să accepţi că aceste funcţii sunt repartizate şi sunt în responsabilitatea partidelor politice din coaliţie şi trebuie să poţi să coabitezi şi să lucrezi în condiţiile unui Guvern de coaliţie.”

  Europa Liberă: Principiul apartenenţei politice dispare, nu dispare?

  Ion Sturza:
  „Nu dispare, atunci când vorbim de funcţiile politice. Miniştrii trebuie să fie figuri politice. Alta e că noi, prin acea reformă a administraţiei publice centrale, de care v-am vorbit, trebuie să încercăm să profesionalizăm administraţia centrală, de la secretarul de stat în jos trebuie să fie funcţii tehnice. Şi atunci când se schimbă guvernele, se schimbă doar funcţiile de miniştri, nu şi şoferii de la ministerele respective. Secretarii de stat, şefii de departamente sunt cei care duc continuitatea în activitatea ministerelor. La noi au repartizat tot, începând de la funcţiile supreme în stat până la funcţiile medii sau mai jos de mediu, un lucru absolut greşit care duce astăzi la aceste dispute.”

  Europa Liberă: Pot fi depuse eforturi pentru a nu admite antagonizarea societăţii şi în continuare? Şi de cine aceasta depinde cel mai mult?

  Ion Sturza:
  „Antagonizarea, din păcate, se face pe criterii etnice. Partidele vehiculează şi utilizează inclusiv acest factor. Lucru care cred că trebuie discutat separat: de ce o parte din conaţionalii noştri se autoizolează sau îşi creează o enclavă şi nu au reprezentanţii lor atât la nivel central, cât şi local, în organele de conducere a
  Această luptă la televizor, în formulă de telenovelă, seară de seară, creează un dezgust şi un dezinteres total al populaţiei, care astăzi are un singur gând: să supravieţuiască din puţinul pe care îl au sau să ia drumul pribegiei şi să nu mai audă şi să nu mai vadă niciodată statul moldovenesc.

  statului sau în sistemul politic din Republica Moldova. Atunci când discuţi cu oamenii simpli, realizezi că antagonismul merge pe filiera: cei de la conducere şi toţi ceilalţi, care astăzi sunt, pur şi simplu, stupefiaţi, înrăiţi, supăraţi, indiferent că este vorba de cei din opoziţie, cei de la guvernare, cei care au mai puţină sau mai multă dreptate. Această luptă la televizor, în formulă de telenovelă, seară de seară, creează un dezgust şi un dezinteres total al populaţiei, care astăzi are un singur gând: să supravieţuiască din puţinul pe care îl au sau să ia drumul pribegiei şi să nu mai audă şi să nu mai vadă niciodată statul moldovenesc, un lucru extrem de complicat. Şi de aceea revin cu ce am început: statul se află în cumpănă, este o situaţie de criză, care, până la urmă, poate să ducă la periclitarea securităţii nu numai economice, dar şi pur şi simplu de existenţă a statului moldovenesc.”

  Europa Liberă: Deci ziceţi că anticipatele nu ar fi o soluţie pentru moment?

  Ion Sturza:
  „Alegerile anticipate, care astăzi sunt o soluţie pentru unii extrem de dorită...”

  Europa Liberă: Pentru opoziţia comunistă.

  Ion Sturza:
  „Pentru opoziţie, poate că şi unii au obosit să guverneze, dacă s-ar putea de spus aşa şi consideră că eventuale alegeri ar clarifica situaţia. Deci nu va fi o schimbare dramatică a structurii politice din Republica Moldova.”

  Europa Liberă: Dar ce rol joacă pe moment opoziţia comunistă?

  Ion Sturza:
  „Distructivă. Ei îşi doresc anticipatele, pentru că astfel ar putea să pretindă, într-o nouă conjunctură, revenirea la putere. Alegerile anticipate bineînţeles că vor bloca atât soluţionarea problemelor interne, sociale, economice şi de orice gen şi vor bloca şi relaţiile noastre cu partenerii extern inclusiv. Nici
  Eu cred că este ultima şansă a Republicii Moldova de a rămâne, cel puţin, la nivelul de încredere în dialogul cu Uniunea Europeană.

  vorbă de o apreciere politică sau de alt gen la Vilnius, sau alte lucruri. Minimum pentru un an lucrurile vor fi blocate, atât timp cât nu va fi format un nou Guvern, nu va fi clară poziţia acestui Guvern, noile declaraţii. Şi vor trebui iarăşi, cel puţin, 2 ani de zile, ca să se revină la actualul nivel de discuţie sau implicări cu Uniunea Europeană. Deja nu ne va mai crede nimeni. Aceasta eu cred că este ultima şansă a Republicii Moldova de a rămâne, cel puţin, la nivelul de încredere în dialogul cu Uniunea Europeană.”

  Europa Liberă: Domnule Sturza, eu, ca simplu cetăţean, nu prea cunosc jocurile de culise care se fac pe scena politică. Dar după ce s-a semănat atâta ură, vanitate în cadrul AIE, cum putem să credem că actul guvernării va fi unul eficient, în eventualitatea împăcării?

  Ion Sturza:
  „ În politică până la urmă trebuie să poţi să ştii să armonizezi nişte interese. Des, după şedinţele publice, foarte tensionate, aceeaşi antagonişti se întâlnesc la o ceaşcă de cafea sau nu numai la o ceaşcă de cafea. Aşa au derulat lucrurile şi în Republica Moldova până la un punct, până cineva a conştientizat că celălalt trişează sau îl amăgeşte. Poate că a exagerat în tentativele sale de a se împăca altfel, decât în spaţiul public. Acuma este greu de conceput că aceleaşi persoane vor...”

  Europa Liberă: Chiar mă gândesc la relaţia dintre Filat-Plahotniuc, cum va fi ea, una de a coabilita în cadrul AIE?

  Ion Sturza:
  „ Până la urmă, domnul Plahotniuc trebuie să facă un pas în spate. Este liderul partidului, în care am încă o speranţă şi o încredere, domnul Lupu, care ar trebui să-şi ia responsabilitatea şi să nu fie o portavoce a cuiva, să fie el, liderul partidului, preşedintele Partidului Democrat care decide, tranşează şi primeşte decizii.”

  Europa Liberă: Dumneavoastră, ca membru de partid, aveţi influenţă asupra domnului Lupu, pentru că mai faceţi parte din Partidul Democrat?

  Ion Sturza:
  „ Provizoriu, dar am pierdut demult relaţiile cu Partidul Democrat. Ştiu, şi acolo sunt foarte multe tensiuni. Nu în zadar, unor membri marcanţi ai Partidului Democrat, li se fac dosare, lor şi membrilor familiilor, pentru a fi un instrument de şantaj, inclusiv a celor care au pus la dispoziţia noilor veniţi partidul respectiv. Dar, încă o dată, trebuie să existe totuşi, până la urmă, o maturitate. Acelaşi Marian Lupu, care atunci când chiar îl bagi în disperare sau îl pui cu spatele la perete, poate să facă nişte mişcări bărbăteşti, aşa cum a făcut atunci când a plecat din Partidul Comuniştilor, atunci când, de fapt, a pus piciorul în prag şi n-a acceptat o coaliţie cu Partidul Comuniştilor,  deşi partenerii săi, mai noi veniţi, atunci insistau la aşa o coaliţie. Cred că şi acuma, eu niciodată nu am pus la îndoială onestitatea lui sau capacitatea lui, până la urmă, de a analiza lucrurile şi de a le vedea cu perspectivă, nu doar de a fi un purtător al intereselor cuiva. Sunt absolut convins că şi Vlad Filat este capabil de compromis, pentru el este cea mai delicată situaţie. El are obligaţiuni faţă de ţară şi faţă de partenerii externi. Domnul Ghimpu să-şi mai lase un pic din supărările sale cronice, pe care le cunosc deja de 30 de ani. Contează, până la urmă, rezultatul, nu doar supărările dumnealui. Eu cred că partidul, în afară de dumnealui, mai are lideri, care ar putea să facă un pas înainte şi să se manifeste ca politicieni naţionali, nu numai ca şefi de măturători prin capitala ţării. Deci mai sunt rezerve, societatea civilă, care i-a adus pe ei la guvernare şi care astăzi cred că a fost şi ei aşa, mai mult sau mai puţin, împărţiţi în tabere, unii corupţi de micile favoruri, pe care le aruncă cei de la guvernare, acelaşi factor extern, deci sunt foarte mulţi. Dacă lucrurile acestea ar coincide şi vor fi oricum armonizate ar putea să ducă la ceea ca orgoliile să fie depăşite şi lucrurile să fie stabilizate.”

  Taguri moldova,Valentina Ursu,RFE/RL,Ion Sturza,criză politică

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Maria
  01.03.2013 08:36
  Si totusi dl Sturza are mare dreptate cand spune ca situatia de azi e asemanatoare cu cea din 1999 cand a fost destituit guvernul ADR. Moscova nu se impaca cu gandul ca Moldova nu mai este protectoratul Rusiei. Cred in intelepciunea dlui Timofti si a liderilor AIE. Moldova trebuie sa-si continuie cursul european. felicitari pentru dl Leanca si echipa de la externe.

  de: Olga de la: Chisinau
  28.02.2013 19:24
  Tot citesc si citesc,pararile viza-vi de situatia politica din tara,si ma mir,cit de putini intelectuali sunt obiectivi...dupa d-stra d-le Sturza,cel mai corect se comporta V.Filat? dar cum ramine,teatrul lui cu vama,cu cotrabanda,ca la vama lipseste scaner,si deaceia contrabanda a fost posibil sa treaca hotarul,cu scenariul ministrului Leanca,chear votul PLDM cu comunistii,impotriva d-lui Plahotniuc? il credeti corect si important,alte probleme in tara nu mai sint,nu? N'o fi nici acela cheie de biserica,dar chiar fara probe sa murdaresti atita timp omul,nici asa nui asa...Filat nu are de ce sa fie condoliat,pentru ca numai aroganta,si ingimfarea in comportamentul cel demonstreaza peste tot ,increderea oarba, ca numai eu,sint cineva,ca am mandate mai multe in parlament,pentru ca Domnia sa in toate interviurile,declara numai de la propria persoana,nu din numele fractiunii,neconsteintizarea realitatii de guvernare in coalitie,lipsa de colegialitate,i-l fac vinovat de ce se intimpla in guvernarea AIE...si colac peste pupaza,dezbina societatea cu mofturile lui,cu trimiteri la mafie,da el cine este? Numi sint nici unul din ei cumetri,dar oare mai importanta organigrama Parlamentului era,decit guvernarea tarii? Lasati nu-l mai condoliati atita,si incercati sa fiti obectivi,poate contribuiti astfel la consolidarea societatii. Doamne cum ii rabda oare Doamne,Doamne...Doar de unul singur, prin ineficentul control asupra unicii banci de economii,cu pachetul de control al staului,a contribuit la taierea cracului de sub jilt,doar el ...Doar aceste lucruri,sint prea vizibile, si nu pot fi negate...Filat a venit cu buzduganul asupra AIE,in data de 13.02.''13,nu-l mai idializati atita,trebue sa plece onorabil,pentru ca nu mai este el unicul din Moldova,dar chiar si din PLDM,care n'ar putea fi inlocuit.Nu se intimpla nimic grav ,daca pleaca,va veni alt premier.Fiti mai obiectivi,pentru ca lumea astazi,nu se mai prosteste,usor.A mai esit moldoveanul in lumea mare,sa mai informat,si credeti-ma ca se orienteaza oamenii,si cei cu vama,si cei cu fiscul,si cei cu infrastructura,si ce se face in medicina si in sfera sociala.Viata continua,si cu Filat,si fara...

  de: Imonu de la: Arad
  26.02.2013 21:21
  Cum de nu s-a adus in discutie absolut de loc factorul politic Romania? Si-a pierdut oare orice relevanta in procesul de integrarea europeana a RM? Pana nu demult se batea foarte multa moneda pe sprijinul ei si a conditiilor propice si favorabile pe care le -a creat si le mai creeaza la nivelul CE si a APCE . Sa fi dobandit intre timp o experienta mult mai mare decat Romania in procesele aderarii? E posibil ...dupa atata experienta a Marii Independente de Stat si de partide a "Republicii Moldova"-Snegur,Lucinski,Voronin si mai deunazi "vanatoarea domneasca"+"ascultarea si darea in vileag a telefoanelor".
  _Apropo- pe cand un interviu explicit cine a interceptat si cine a dat drumul la... Sau asa trebuie sa ramana , absconsa si neelucidata problema telefoanelor pentru a fi stopate alegerile anticipate?

  de: Nina
  26.02.2013 11:09
  Plahotniuc a devenit sinonim cu mafia, cu fărădelegea, cu oligarhia. Mai mult, de la o vreme, faima sa negativă transcende hotarele RM și ne duce ,,faima'' în UE.
  Cum se poate asigura o guvernare democrată cînd în mîna unui oligarh se concentrează pîrghiile principale PG, CNA, judecatori, mass-media. Acum vedem că tot el redicționează Moldova spre alegeri anticipate, astfel putem spune "la revedere" cursului european al RM.

  de: Zinida de la: Chisinau
  26.02.2013 10:34
  corect ce a comunicat dom. Ion Sturza,stie sa le spue in linie generale,eu sunt deacort ca guvernu acuma trebue sa fie ca nici odata (sa faca tot ce se poate de rezolvat, ca viitorul RM de pinde de guver dom.Filat,toti acesti 3ani pentru ce au muncit, ca intro zi sa se duca pe apa simbetei.) dar pentru dom.Ion Sturza ii multumesc mult, ce a spus,si mai des pe la noi si cu o vorba buna la momentu potrivit.

  de: G.Cosovan de la: adevar
  26.02.2013 10:01
  Un reportaj fundamental, plin de intelepciune si concluzii argumentate. Cu regret, asa-zisele elite politice autohtone, isi constrtuesc logica puterii prin prisma supraveniturilor stoarse din pungutele noastre. Trimite-ne Doamne si noua moldovenilor un Charles de Goule (sau in cel mai rau caz macar un Pinocet pe vre-o 10 ani).

  de: Karadzic
  26.02.2013 06:47
  "cineva totuşi, poate cu aroganţă, poate cu un pic de exagerare, şi-a luat asupra sa responsabilitatea pentru viitorul acestei ţări"

  dle Sturza, nu au ce cauta arogantii in politica din Republica Moldova, pentru ca este destul ca suntem cu totii prea aroganti chiar daca nu prea avem cu ce ne lauda. Politicienii trebuie sa fie cei, care sa decanteze apele, dar nu sa le tulbure si mai mult. Avem destui care numai tulbura apele prin echipele de politruci trimisi in Moldova sa faca diferite diversiuni. Maniera in care Filat a iesit din acordul AIE o considerati normala? Oare nu era cazul sa discute intii in cadrul Consiliului aliantei despre toate nemultumirile lui fata de acordul semnat si de el insusi in 2010? Ce suntem aici la gradinita si daca ceva nu ne place imi iau jucariile si plec acasa? Acest comportament nesabuit o sa-i joace festa lui Filat, care ar putea disparea foarte repede de pe scena politica. Crede el ca oamenii sunt prosti si au uitat ce le-a promis el in ultima campanie electorala? Unde-i Moldova fara Voronin, unde-i Moldova fara saracie? Crede el ca o sa-i buimaceasca de data asta cu lupta lui contra lui Plahotniuc? Oare ce inlaturarea lui Plahotniuc va rezolva toate problemele din sistem? Haideti sa fim seriosi! Este hazardat acest Filat pe care-l aparati si va asigur ca va ajunge degraba in bratele lui Voronin. Ce va urma deja stiti din cele ce i s-au intimplat si lui Iurie Rosca: Voronin te tine in brate pina la urmatoarele alegeri si pe urma - Adio!

  de: Vasile Zgardan
  25.02.2013 23:07
  Nu poţi să nu fii de acord cu dl.Sturza. Dar rămîn pe poziţia mea exprimată şi mai anterior. Avem şanse pe viitor numai dacă scăpăm de fenomenul Plahotniuc. Ceea ce se întîmplă astăzi, este consecinţa acestui implicării în guvernarea statului a acestui om murdar. Cel mai prost este faptul,că acesta deja este un sistem,care funcţionează de ani buni. Sper foarte mult,că încă nu toţi sunt cumpăraţi de acest oligarh necinstit. Lupu,Ghimpu nu mai pot face nimic,ei deja au pierdut lupta cu el. A rămas unicul,Filat,dar dacă o pierde şi el,atunci distrugerea ţării pe cîţiva ani este inevitabilă.

  de: Mihai
  25.02.2013 20:57
  Bravo, dle Sturza. O pastila buna pentru AIE. Treziti-va domnlor lupu, Ghimpu si Filat.

  În exclusivitate