Linkuri accesibilitate

O decriptare a personajelor vizate într-un interviu al șefului SRI (Evenimentul zilei)


Angajarea lui Klaus Iohannis în conducerea PNL (Hotnews.ro).




Presa de azi comenteaza mai ales doua dintre evenimentele politice ale ultimelor zile: cooptarea intempestiva a primarului Sibiului, Klaus Iohannis, in Partidul National Liberal si interviul acordat Romaniei libere de directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior.

Se considera ca seful SRI a iesit din prudenta obisnuita a declaratiilor publice si a trasmis mesaje importante. Intr-un articol din Romania libera, Dan Cristian Turturica considera ca interviul i-a avut drept principala tinta pe fostii ofiteri sau colaboratori ai Securitatii care ar incerca sa compromita SRI, adica sa dea un atac la o institutie a statului.

Ziaristul Andrei Badin a fost preluat de Evenimentul zilei cu decriptarea personajelor vizate de seful SRI. Ar fi vorba despre patronul postului Antena 3, conservatorul Dan Voiculescu, dar si de fostul sef al SRI Virgil Magureanu, de alti politicieni sau oameni de afaceri cu legaturi cunoscute cu serviciile de informatii comuniste sau postcomuniste.

Pe site-ul Hotnews, Dan Tapalaga vede in angajarea lui Klaus Iohannis in conducerea PNL o buna mutare inainte de Congresul partidului, dar, in acelasi timp, semnul unei anumite „disperari”. Nu singurul, pentru ca premierul social-democrat Victor Ponta este in continuare atacat pe postul de televiziune al partenerului sau de coalitie, Dan Voiculescu. In public, Ponta si Crin Antonescu proclama viata lungă a USL, dar jurnalistii iau in considerare un plan al pesedistilor de a se descotorosi de liberali.

Cel mai recent sondaj de opinie il plaseaza pe Crin Antonescu, candidatul la presedintia tarii al USL, pe locul al treilea, dupa primarul social-democrat al capitalei, Sorin Oprescu, si dupa premierul pesedist Victor Ponta.

Pe site-ul ziare.com, Ioana Ene-Dogioiu este convinsa ca PSD nu mai are nevoie de liberali, poate guverna cu ajutorul Uniunii Democrate a Maghiarilor, ba chiar cooptandu-i pe democrat-liberali, fie că, dupa propriul lor congres din martie, acestia vor fi conduși de Vasile Blaga sau de Elena Udrea.

„Poate ca nu intamplator, tot in aceste zile cu tensiuni mocnite, [...] Vocea Rusiei il plaseaza pe liderul PSD in tabara «sistemului», reprezentat evident de Traian Basescu”, scrie Andreea Pora pe site-ul revistei 22. Ea reface astfel o legatura facuta si de Dan Cristian Turturica in analiza sa din Romania libera pe marginea declaratiilor sefului SRI. „România trebuie să aibă forţa de a-şi extrage puterea adecvată unor discuţii de pe picior de egalitate cu Rusia, putere pe care şi-o poate extrage doar din apartenenţa la NATO şi la UE”, a spus Maior. Iar comentatorul adauga: „Venite din partea directorului celui mai important serviciu de informaţii, astfel de declaraţii au magnitudinea celebrei afirmaţii a lui Traian Băsescu că Rusia tratează Marea Neagră ca pe un lac rusesc”.
XS
SM
MD
LG