joi, mai 05, 2016 Ora Locală 17:16

  Rubrici / Jurnal de Corespondent

  Incidentul de la Muzeul Țăranului Român - globalizarea intoleranței

  Cei care au împiedicat proiecția unui film în București sînt precum fanaticii musulmani ce îl urăsc pe Salman Rushdie... fără să-i fi citit romanele.

  Extremiști români (Noua Dreaptă) manifestînd la București
  Extremiști români (Noua Dreaptă) manifestînd la București

  Multimedia

  Audio


  Se invocă deseori lezarea sentimentelor majoritatii in cazuri cum a fost întreruperea, la Muzeul Țăranului Român din
  Scenă din filmul „The kids are all right”Scenă din filmul „The kids are all right”
  x
  Scenă din filmul „The kids are all right”
  Scenă din filmul „The kids are all right”
  București, a proiectiei unui film, nominalizat la Oscaruri printre altele, despre problemele cuplurilor gay. Film pe care, de altfel, nu-l văzuse niciunul din manifestanții lăsați de poliție sa întrerupă in mod ilegal un eveniment public.

  Cunoaștem cu totii asemenea situații care, orice s-ar spune, nu se definesc altfel decât prin „intoleranță”, cel mai adesea pe fond religios. Această mentalitate stă tupilată in spatele legilor blasfemiei, de pildă, acolo unde ele există. În schimb, cenzorii intoleranți nu suportă nicio critică a ideologiei care îi mână să îngrădească exprimarea altora. Astfel, de foarte multe decenii un grup de țări musulmane dintre cele mai retrograde caută sa obțină la ONU o rezoluție prin care să se interzică, la nivel planetar, „denigrarea” religiilor.

  Cei care au împiedicat proiectia unui film în București se comportă precum fanaticii musulmani care se revoltă auzind de cutare film obscur, sau roman al lui Salman Rushdie, care ar ofensa islamul. Nu am întâlnit înca un singur musulman radical care sa fi citit măcar un rînd scris de Rushdie, însă apelul la crimă țîșnește spontan doar la auzul numelui lui.

  Chiar si atunci cand o discuție logica in contradictoriu cu acesti exaltați are aerul de a funcționa, concluzia poate fi surprinzătoare. Astfel, in Afganistan, acum aproape un deceniu, in momentul adoptării Constituției afgane, în 2004, proiectul propus Parlamentului continea un articol care interzicea „denigrarea islamului”. Termenul era vag -
  „denigrarea” -, iar pedepsele propuse disproportionate: inițial se dorea chiar pedeapsa cu moartea.

  Predând eu acolo jurnalismul în acel moment, mi-am întrebat elevii - o clasă întreaga de tineri adulți afgani, viitori jurnaliști - ce credeau ei despre asta... și opinia unanimă a fost că articolul de lege e necesar, pentru ca nu trebuie criticat islamul, religia cea mai frumoasă si mai nobilă.

  De ce însă, i-am întrebat, are nevoie religia cea mai frumoasă, cea mai desăvârșită, construcția intelectuala perfecta, apogeul perfectiunii morale umane, sa fie protejată prin forță si interdicții de orice critică? De ce forța si liniștea nu îi vin acesteia din interior, făcând-o sa treacă netulburată printre critici si zeflemele?... Până la urmă calmul suveran ar trebui sa fie dovada perfecțiunii, nu isteria cenzurii.

  Spre bucuria mea initială, unul din elevi, cel mai stralucit, a luat cuvântul spunând ca „așa este, și nu ar trebui sa ne temem de critici, și pana la urma ne-am născut musulmani din înatamplare si sintem perfecti tot din întâmplare”...

  - „Eu însumi”, a urmat el înflăcărat, „puteam sa ma nasc nu musulman perfect, ci, de exemplu, evreu si as fi dormit acum cu maică-mea”... La șocul meu, mi-au explicat, la rândul lor, surprinși că eu nu știam, ca bărbații evrei trebuie sa doarmă mai întâi cu mama lor inainte de a deveni adulți!...

  Intr-o lume înecată in ideologii nesănătoase și conflictuale, cei care caută sa păstreze sănătatea mintală a tolerantei stiu că mai este mult de lucru.

  Taguri romania,Radio Europa Liberă,Dan Alexe,Jurnal de corespondent,Noua Dreaptă,intoleranță,Muzeul Țăranului Român,The Kids are all right,mentalități,Salman Rushdie

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: roxi
  15.03.2013 16:25
  Daca crestinii ortodocsi isi apara credinta sunt comparati cu fundamentalistii. Pacea si linistea ne vin din interior, dar suntem luptati din exterior. Fiecare e liber sa faca ce doreste, dar asta nu inseamna ca libertatea unora trebuie sa aiba loc prin incalcarea libertatii celorlalti. MTR este parte din identitatea noastra de romani si de crestini si de aceea derularea unui astfel de film in acest cadru a fost impropriu. Nu suntem homofobi, ci mai degraba cuprinsi de mila cand vedem cat a decazut firea omului si cat a intinat omul chipul lui Dumnezeu zidit in el.

  de: Cri de la: Bucuresti
  10.03.2013 12:59
  Dreptul la exprimare nu implica agresarea verbala a oamenilor sau intreruperea unei proiectii autorizate intr-o institutie publica. Aceasta este agresiune. Da, este mai putin grav sa aduni un grup cu scopul de a agresa verbal un alt grup, un om decat sa incerci sa ii omori. Dar tot dezgustator ramane. Cine a privit imaginile de la MTR nu poate asocia porcaria aia cu un protest pasnic. A fost un grup de fanatici religiosi inhaitati pentru intimidarea unui alt grup. Dezgustator.

  de: Calin de la: Chisinau
  28.02.2013 21:05
  Articulul este cel putin confuz. Intai ca nu putem pune semnul egalitatii intre un protest pasnic si condamnarea (oficiala - n.n.) la moarte a lui Rushdie. Pentru ca nimeni n-a fost condamnat la moarte de catre autoritatile bisericesti din Romania. Doi. Ce mai reprezinta dreptul la opinie, daca exprimarea acestuia este reprimata. Dreptul la opinie este un drept foarte si foarte important, castigat cu greu de catre democratiile occidentale. Avantajele lui sunt multiple. Tot la dreptul la opinie si la toleranta s-ar inscrie si un anumit grad de respect al religiilor, cel putin in anumite locatii si/sau imprejurari.

  de: costin
  25.02.2013 12:34
  slabut, in primul rind, comparatia nu tine pt ca bor nici macar nu a luat o pozitie, in timp ce rushdie a fost condamnat la moarte de autoritatile islamice din toata lumea.

  in al doilea rind, protestatarii legionaroizi nu reprezinta majoritatea ortodocsilor, in timp ce condamnarea lui rushdie la moarte a fost imbratisata de majoritatea musulmanilor.

  3. articolul e incomplet pentru ca a ignorat detaliile care ii privesc pe organizatori, detalii care ii fac greu de deosebit de legionaroizi - a.frecventeaza pe comunistul si negationistul Holocaustului CLaude Karnoouh
  b.au participat activ, adica au protestat alaturi de usl in iarna si vara anului trecut la incercarea de aruncare a romaniei inafara lumii civilizate (stii la ce ma refer)

  4. articolul a mai ignorat ceva semnificativ. organizatorii (cei care participa la evenimente cu un negationist al holocaustului si care au protestat impreuna si de aceeasi parte cu Dugaru, sa se stie) au chemat in cadrul festifalului un pedofil care militeaza pentru legalizarea sexului dintre adulti si copii de 6 ani, Geert Hekma.

  Ca sa iti iasa comparatia, ai ignorat o parte importanta din realitate, si ai inventat o alta.

  În exclusivitate