Linkuri accesibilitate

„Liderii alianței de guvernare se ceartă ca la ușa cortului pentru a își demonstra unul altuia cine e cel mai puternic”


Jurnalul săptămânal cu Victor Nichituș.




Născut la Bacău, România, pe 1 august 1966. Absolvent al Universității Populare din Bacău. Corespondent Radio Vest Timișioara la Chișinău. Căsătorit în Moldova, are un copil. Deține cetățenie dublă: moldoveană și română

Luni

Mă trezește sunetul telefonului - jurnaliștii de la Radio Vest Timișoara mă sună pentru a întreba dacă am ceva nou pentru ei. Le zic că da, ar fi două evenimente - continuarea discuțiilor în formatul 5+2 și votul de neîncredere exprimat de liberal democrații moldoveni conducerii Centrului Național Anticorupție. Mi se spune că nu sunt interesați de luptele din interiorul coaliției de guvernământ de la Chișinău dar că subiectul despre Transnistria pare a fi interesant.

Pentru prima rundă de negocieri din acest an, așteptările erau mari. Surse din cadrul OSCE relatau că la Lvov, orașul în care are loc întâlnirea negociatorilor, ar fi trebuit să se deplaseze atât liderul de la Tiraspol, Evghenii Șevciuc cât și premierul Vlad Filat. Am aflat apoi că cei doi nu se vor întâlni, în Ucraina, vor fi prezenți vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, și şeful departamentului de externe din stânga Nistrului, Nina Ştanski. Amănuntele au dezamăgit. Nu e o știre care să aibă impact asupra ascultătorilor din vestul României.

Îmi concentrez atenția asupra votului de neîncredere exprimat în dimineața asta de liberal democrați. În comunicatul difuzat presei de către Partidul condus de Filat, se arată că ultimele acțiuni ale CNA „au compromis reforma acestei instituţii importante în stat”. Replica directorului nu s-a lăsat așteptată. În cadrul unei conferințe de presă Viorel Chetraru a spus că CNA are dosare în care sunt implicaţi reprezentanţii tuturor partidelor care sunt la guvernare și a cerut politicienilor să-i lase pe ofiţerii anticorupţie să îşi facă datoria. Am impresia că în confruntarea politică din interiorul alianței cineva își dorește și implicarea instituțiilor de forță.

După amiază - lovitură de teatru! Un portal de știri a difuzat înregistrări ale convorbirilor telefonice ale şefului Inspectoratului fiscal de stat, Nicolae Vicol, cu mai mulţi demnitari de stat. Înregistrările au fost expediate presei de pe adresa unui grup autointitulat Procurori Pentru Adevăr.

Sunt absolut sigur că apariția înregistrărilor al căror protagoniști sunt liberal democrații moldoveni este un semnal de intimidare la adresa lor și o provocare. Se încearcă oare provocarea unui contraatac al liberal democraților și escaladarea războiului politic? Cui oare folosește asta? Iată întrebarea la care jurnaliștii și comentatorii politici ar trebui să răspundă cât mai repede.

Marți

Moldova e o țară de minuni! Aseară la Chișinău au sosit miniștrii de externe ai Marii Britani, Suediei și Poloniei. Este prima vizită a șefului diplomației britanice în Republica Moldova și printre puținele vizite importante pe care diplomația europeană le face în acest spațiu.

Atenția mass-media a fost axată însă pe fenomenul interceptărilor telefonice. În secvențele audio care au apărut în media apar vocile șefului de la fisc, Nicolae Vicol, vocea premierului Vlad Filat, a ministrului de interne Dorin Recean, a președintelui Comisiei electorale centrale Iurie Ciocan, și a lui Valeriu Streleț. Opinia publică este împărțită - jurnalistul Constantin Tanase de la publicația „Timpul” scrie că îl interesează mai puțin dacă interceptările sunt sau nu legale, cine și cu ce scop le-a organizat, și de ce a fost posibilă apariția acestor materiale către presă. Mai important, scrie Tănase, e faptul că din aceste interceptări s-a observat că primul ministru își depășește atribuțiile. Comentatorul politic Petru Bogatu are o altă opinie și se întreabă retoric dacă primul ministru e supravegheat fără știința lui. Despre noi ce să mai spunem?

Spre seară într-o conferință de presă, un vicepreședinte al PLDM a calificat interceptările ca fiind ilegale și a dat de înțeles că ele ar fi putut fi trucate. Reprezentanții formațiunii conduse de Filat nu consideră că subiecții convorbirilor pot fi acuzați de trafic de influență.

Au sunat colegii de la Timișoara - nu sunt interesați de interceptări telefonice. Le au pe ale lor. În schimb au preluat materialul despre vizita celor trei boși la Chișinău. Ministrul de Externe al Poloniei, Radosław Sikorski zice că Moldova a făcut progrese în parcursul integrării ei europene. Ministrul britanic declară că Uniunea Europeană va continua în continuare să ofere sprijin Moldovei. Iar ministrul suedez a promis că „cele trei țări vor face totul pentru a asigura ratificarea grabnică a Acordului de Asociere RM-UE”.

Eu ce să zic? Doar ce le-am spus și lor: dacă mă sunați la telefon, să vorbiți frumos, ca pe urmă să nu-mi fie rușine.

Miercuri

În Republica Moldova, miercurea este ziua în care cabinetul de miniștri își desfășoară ședințele. A fost ziua în care premierul moldovean a făcut primele comentarii referitoare la interceptarea convorbirilor telefonice ajunse luni în presă. Filat a spus că apariția în presă a acestor interceptări face parte dintr-o confruntare politică și că este în așteptarea apariției unor alte șicane care vor veni din partea oponenților săi politici.

Șicane ori nu dar situația din cadrul Alianței pentru Integrare Europeană spre seară s-a tensionat și mai mult. Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a declarat că primul ministru Vlad Filat ar trebui să-și dea demisia. Potrivit liderului liberalilor moldovean, interceptările telefonice ale convorbirilor șefului fiscului cu șeful cabinetului de miniștri „arată abuz de putere și trafic de influență din partea premierului”.

Evident că liberal democrații au reacționat. Vice președintele partidului, Vadim Pistrinciuc, a afirmat că declarația liberalilor este una lipsită de sens și le-a sugerat să ceară demisia cabinetului de miniștri în Parlament.

În toiul războiului declarațiilor politice, puțini mai sunt jurnaliștii care își mai aduc aminte de faptul înalți emisari europeni și-au declarat sprijinul lor pentru Moldova. Războiul politic este în toi iar zvonurile spun că în Parlament s-au scos cuțitele din teacă.

Joi

Dis-de-dimineață nevastă-mea mă întreabă despre interceptările telefonice și despre confruntarea politică. Mi-a rămas îmbucătura în gât: e prima dată când soția mea, afonă din punct de vedere politic, își manifestă interesul pentru cea mai veche profesiune. Încerc să-i explic că, suspectându-se reciproc, liderii alianței de guvernare se ceartă ca la ușa cortului pentru a își demonstra unul altuia cine e cel mai puternic. Și cu Europa cum rămâne? Ei nu conștientizează că s-ar putea să vedem doar borta din gaura covrigului, mă întreabă ușor patetică nevasta. Certurile, chiar dacă or fi bune, nu ar trebui să aibă loc în public.

Zvonurile jurnalistice vorbesc că astăzi la ședința Parlamentului Viorel Chetraru ar putea fi demis din funcția de șef al Centrului Național Anticorupție. Interesul pentru sânge proaspăt al jurnaliștilor moldoveni a fost mare - gândind că zvonurile se vor adeveri au dat cu toții buzna în Parlament. Nu a fost să fie o zi a cuțitelor lungi, ci doar o lungă și ședință a legislativului unde s-a discutat despre constituirea unei comisii parlamentare de cercetare a problemelor pe care ar putea să le aibă Banca de Economii. Tensiunile au fost maxime atunci când, pentru a vorbi la această temă a fost invitat în Parlament și șeful cabinetului de miniștrii - iminența unei demiteri a premierului Filat se baza pe afirmațiile făcute de Marian Lupu - pentru reanimarea alianței de guvernare Filat ar trebui să își dea demisia. Liderul Democrat afirma că și el este gata să părăsească fotoliul de președinte al Parlamentului.

Doleanța lui Marian Lupu a găsit un răspuns pe potrivă - potrivit șefului Executivului, dacă Cabinetul de miniștri va fi demis sau își va da demisia, atunci țara va fi aruncată în plină campanie electorală și vor fi declanșate alegeri anticipate.

Un război al nervilor - mi-am zis, și mi-am văzut de drum.

Seara aveam să aflu că cei trei lideri ai alianței au fost convocați de președintele țării. O televiziune de știri lansa informația că și în cadrul acestei ședințe, liderul democrat ar fi cerut demisia lui Filat.

Vineri

Iarăși zi de ședință în parlamentul Republicii Moldova. La audieri parlamentare au fost invitați directorul CNA, Viorel Chetraru, procurorul general interimar și ministrul de interne. Mișcarea, una politică, venită din partea deputaților din opoziția comunistă, are ceva din jocul de șah. După un război al nervilor - asistăm la un joc pe care uneori nu îl înțelegem. Chiar dacă guvernul funcționează iar miniștrii fiecărei componente a alianței răspund încă de buna funcționare a vaporului numit Moldova, pe punțile superioare, la clasa întâi, lucrurile nu mai sunt clare. Cine e prieten, cine e dușman?

Foarte volatile, alianțele parlamentare se fac și se desfac în funcție de interesul de moment al grupurilor parlamentare. Directorul CNA confirmă că există nereguli la un minister controlat de partidul liberal. Procurorul general interimar este de acord că importante dosare de corupție au fost puse în rafturi iar procesele de investigare tărăgănate. Colac peste pupăză, ministrul de interne a cerut ca la audierea sa ședința să fie cu ușile închise. Ministrul de Interne ar urma să prezinte informații în privința monitorizării lui deputatului Vlad Plahotniuc de către Interpol. După ședința cu ușile închise de la Parlament, în care a fost audiat ministrul de Interne, Dorin Recean, Vlad Plahotniuc a explicat jurnaliștilor, de ce a fost monitorizat de către Interpol. Deputatul democrat a spune că a fost monitorizat pentru faptul că a aterizat cu un avion charter într-o zonă unde marii oameni de afaceri din Rusia au făcut foarte multe achiziții de imobile, pe parcursul anului 2007 și că acea perioadă s-a încheiat.

Mulțumesc, Doamne, că trăiesc în Moldova și am ajuns să o aud și pe asta! Potrivit spuselor domnului deputat ar fi de dorit să nu merg niciodată acolo unde rușii își cumpără locuințe.
XS
SM
MD
LG