sâmbătă, aprilie 30, 2016 Ora Locală 08:14

  Internațional

  „O Germanie europeană, nu o Europă germană”

  Prima cuvîntare programatică a preşedintelui federal, Joachim Gauck, dedicată Europei.

  Joachim Gauck (Foto: Presse - und Informationsamt der Bundesregierung)Joachim Gauck (Foto: Presse - und Informationsamt der Bundesregierung)
  x
  Joachim Gauck (Foto: Presse - und Informationsamt der Bundesregierung)
  Joachim Gauck (Foto: Presse - und Informationsamt der Bundesregierung)

  Multimedia

  Audio


  Preşedintele federal, est-germanul şi fostul director al Oficiului federal pentru administrarea arhivelor securităţii est-germane, Stasi (BstU), Joachim Gauck, a pus temeliile unei noi tradiţii. Este vorba despre un ciclu de cuvîntări programatice pe care şeful statului german le va susţine în următoarea perioadă în palatul Bellevue, sediul prezidenţial din Berlin. Prin aceste cuvîntări, el va schimba oarecum accentul tematic pus de predecesorii săi în aşa numitele „Cuvîntări de la Berlin”, iniţiate în 1997 de ex-preşedintele Roman Herzog.

  În cuvîntarea sa rostită vineri în faţa a circa 200 de politicieni, diplomaţi şi intelectuali, Gauck a vorbit despre Europa – dar din perspectiva cetăţenilor. Gauck s-a dovedit a fi un european convins. El a încercat să disperseze scepticismul unora care şi-au pierdut încrederea în ideea europeană.

  În unele ţări, a spus Gauck, oamenii au impresia că trebuie să finanţeze criza, în alte ţări lumea se teme de austeritate şi de pauperizarea socială.

  Din cauza aceasta, crede preşedintele german, este nevoie de clarificări. Oamenii sunt frustraţi şi au impresia că nu au nicio putere de decizie.
  În acest context, el a criticat lipsa unei politici financiare convingătoare, comune, în vederea salvării monedei unice.

  A mai criticat şi absenţa unei „naraţiuni europene”, adică a unui „mit fondator” al Europei unite, care ar putea îndeplini funcţia de consolidare a identităţii comune. Mai toţi cetăţenii europeni însă, a subliniat Gauck, susţin principiile statului de drept, ale democraţiei, libertăţii, egalităţii, solidarităţii şi cele ale drepturilor omului.

  În final, el a adresat locuitorilor Angliei un apel emoţional, exprimîndu-şi dorinţa ca ei să nu părăsească Uniunea Europeană. „Mai multă Europă nu înseamnă o Europă fără voi!”. Deci, cum a precizat Gauck, el îşi doreşte o Europă civică, a tuturor, în care-şi are locul „o Germanie europeană” şi care nu poate fi confundată cu „o Europă germană”.


  Palatul prezidenţial Bellevue (Foto: William Totok)

  Taguri RFE/RL,William Totok,Berlin,Germania,Joachim Gauck,Roman Herzog

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate