Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă: „există o relaţie strânsă între situaţia internă şi agenda europeană a ţării” (Jurnal de Chișinău)


Viorel Chetraru despre presiunile politice (Timpul).




„Timpul” de astăzi publică un interviu mare cu Viorel Chetraru, directorul Centrului Naţional Anticorupţie, probabil cel mai citat funcţionar public neafiliat vreunui partid din ultima vreme. Domnul Chetraru, în dialog cu Pavel Păduraru vorbeşte pe îndelete despre presiunile la care este supus, dosarele intentate politicienilor foşti şi actuali, dar şi despre planurile de viitor în eventualitatea în care va fi demis.

Acelaşi ziar investighează „Cât te costă să aduci pe lume un copil?”. Recomandat viitorilor părinţi, pentru a nu avea surprize referitoare la fineţurile sistemului medical autohton.

Editorialistul Nicolae Negru de la „Jurnal de Chişinău” constată că pe scena politică din Republica Moldova evenimentele încep să se precipite, vin în avalanşă, depăşind capacitatea oamenilor de asimilare. Semnele orbirii, ale psihozei, nebuniei, şi-au pus amprenta pe acţiunile ambelor tabere, dar şi pe mass-media – constată autorul. În opinia lui Nicolae Negru, demisia premierului Vlad Filat ar fi „o greşeală fatală”, căci formarea unei noi majorităţi ar fi imposibilă în asemenea condiţii, iar alegerile anticipate ar fi de neocolit.

Într-un interviu pentru „Jurnal de Chişinău” Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, recunoaşte că „există o relaţie strânsă între situaţia internă şi agenda europeană a ţării”. „Pentru a reuși să realizăm obiectivele pe care ni le-am propus avem nevoie de stabilitate acasă, stabilitate care ar însemna totodată schimbări radicale în felul cum acționăm, cum funcţionează instituțiile. […] Putem să realizăm aceste obiective doar dacă vom demonstra că ne asemănăm nu doar la chip, dar și la cuget celor din UE”, a menţionat ministrul.

„Kommersant plus” dedică o pagină întreagă aşa-zisului „caz Sandulachi”, care a stat la baza deschiderii dosarului penal pe numele Ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţă, iar Adevărul de astăzi dezvăluie câte ceva din dedesubturile previziunilor pentru premiile Oscar din acest an. Un an cinematografic bunişor, cu Argo, Lincoln, Django Unchained pe post de favoriţi americani, iar Amour de Michael Haneke cu cele mai mari şanse în categoria internaţională.
XS
SM
MD
LG