Linkuri accesibilitate

Moartea controversată a unui copil rus adoptat în Statele Unite


Max Shatto (Maxim Kuzmin)
Max Shatto (Maxim Kuzmin)

Consulul general al ambasadei americane de la Moscova: „Copiii adoptaţi au aceleaşi drepturi şi se bucură de aceiaşi protecţie ca orice cetăţean american.”



Procuratura rusă a cerut Ministerului american al justiţiei să dea informaţii continue despre modul în care se desfăşoară investigaţia legată de moartea, luna trecută a unui baieţel de 3 ani rus, Maxim, înfiat de o familie americană împreună cu fratele lui, Kiril, cu un an mai mic. Copiii au fost adoptaţi de o familie din Texas, Laura și Alana Shatto. Cazul a fost prezentat în detaliu de mediile de informare din Rusia, devenind mai mult decit o tragedie, ci un subiect de dispută la între Moscova si Washinton.

Miercuri, într-un program de televiziune din Rusia, mama naturală a celor doi baieţi adoptaţi de familia americană, Iulia Kuzmina, a spus că a cerut autorităţilor ruse să o susţină pentru a-şi lua copilul rămas în viaţă înapoi: „Vreau ca al doilea băiat al meu să fie luat de la familia care l-a adoptat şi să scape aşa de soarta pe care a avut-o celălalt fiu al meu. Acum sunt conştientă de vina mea, ştiu că sunt vinovată faţă de copiii mei şi o să fac tot ce pot ca să îndrept asta, cel puţin pentru Kiril.”

Circumstanţele morţii lui Maxim sunt încă neclare, autorităţile locale din Texas investigînd cazul. Potrivit corespondentului nostru, care a discutat cu şeriful regiunii şi cu şefa serviciilor medicale locale, se spune că, într-adevăr, copilul avea zgârieturi pe trup, dar nu s-a stabilit încă provenienţa lor. Presa din Rusia însă, ca şi politicienii, consideră deja că băieţelul a fost omorit de familia americană şi investighează acum ce s-a întimplat cu toti copiii adoptaţi din Rusia de familii americane.

Bill Bistransky este consulul general interimar al Ambasadei americane la Moscova, şi într-un interviu cu o televiziune rusă, in limba rusă, a căutat astazi să aducă mai multe clarificări:Am văzut concluziile din mediile ruseşti că băiatul ar fui murit de moarte violentă. Nu este limpede de unde a venit această informaţie, pentru că nu a venit de la autorităţile locale care investighează cazul. Și, desigur, nu este de nici un ajutor ca într-un caz atit de serios să fie lansate acuzaţii atit de serioase.

In ceea ce priveşte apelul lansat de ombutsmanul rus pentru drepturile copilului, Pavel Astahov, de întoarcere a lui Kiril in Rusia, demnitarul ambasadei americane a răspuns:Autorităţile au luat decizia preliminară că fratele mai mic, Kiril este în siguranţă cu tatăl său, aşa încit nu înţeleg de ce ar trebui să fie trimis înapoi în Rusia, cînd tatăl său şi familia lui sunt în Statele Unite

Mai mult, oficialul american a ţinut să precizeze drepturile pe care le au copiii adoptaţi din străinătate în Statele Unite: „Copiii adoptaţi au aceleaşi drepturi şi se bucură de aceiaşi protecţie ca orice cetăţean american. Nu are nici o importanţă că s-au născut în afara ţării. Potrivit legii noastre, cind copii sunt adoptaţi din străinătate, ei obţin imediat cetăţenia americană cînd ajung în Statele Unite”, a precizat consului general interimar al ambasadei americane de la Moscova.

Pavel Astahov, ombutsmanul pentru drepturile copilului de la Moscova, este un opozant pe faţă al înfierilor în afara ţării şi susţine ca la virsta de 18 ani, copii ruşi înfiaţi în America ar trebui să obţină din nou cetățenia rusă. El a propus un plan, care nu a dat însă rezultate în Rusia, numit „Rusia fără orfani”, plan prin care copiii sunt plasaţi în familii de ruşi şi pentru îngrijirea pe care o dau copiilor orfani, li se plăteste o sumă de bani. In 2010 preşedinta comitetului pentru familie, femei şi copii din Duma de stat, Elena Mizulina declarase că acest proiect a fost un eşec, pentru că, după ce statul nu mai platea bani părinţilor din aceste familii ei aduceau copiii inapoi in orfelitatele de stat. Deputata rusa vorbea despre 30 de mii de cazuri.

Comisarul pentru drepturile omului de la Ministerul rus de externe Konstantin Doglov a răspuns astazi oficialului de la ambasada americana, negînd că ar fi spus vreodată că Maxim ar fi fost omorit: „De fapt, Ministerul rus de externe nu a tras concluzii premature legate de moartea lui Maxim Kuzmin. Ştim că o investigaţie în desfăşurare de către autorităţile din Texas.”

Atita doar că înaltul demnitar din ministerul rus de externe a uitat declaraţia pe care el însuşi a făcut-o la 18 februrie: „Potrivit serviciilor de protecţie sociale americane, Maxim a murit pe 21 ianuarie anul acesta în casa părinţilor adoptivi ca rezultat al tratamentelor crude l-a care a fost supus de către mama sa adoptivă. Numele ei este Shatto. Examinarea corpului copilului a arătat că avea răni multiple la cap şi pe membre. In timpul autopsiei, examinatorii au descoperit că organele sale interne şi cavitatea sa abdominală au avut de suferit de ceea ce ar putea să fi fost o lovitură puternică.”

Moartea micului Maxim a devenit subiect politic. Potrivit unui oficial al Ministerului rus de externe, subiectul se va afla pe agenda convorbirilor de săptamîna viitoare dintre şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov si secretarul de stat John Kerry.
XS
SM
MD
LG