miercuri, mai 04, 2016 Ora Locală 22:17

  Moldova

  „Renegociere de la zero” sau alegeri parlamentare anticipate

  Marian Lupu: „Pasul întâi: demisia necondiţionată a primului ministru Vlad Filat. Pasul doi: sunt disponibil să îmi prezint demisia din funcţia de preşedinte al Parlamentului.”

  Multimedia

  Audio
  • La zi despre criza politică - din Parlament cu Valentina Ursu


  Spicherul democrat Marian Lupu a anunțat astăzi la Parlament că el și partidul său acceptă renegocierea acordului de guvernare cerută de premierul Vlad Filat, dar să fie renegociere de la zero, adică să fie partajate din nou funcțiile între partidele guvernării. Lupu a spus că pentru aceasta el este gata să-și dea demisia, dar să demisioneze și Filat, ceea ce atrage demisia întregului guvern. Relatează Valentina Ursu:

  Ieri, preşedintele liberalilor, deputatul Mihai Ghimpu, a cerut demisia premierului Filat. Acelaşi lucru l-a cerut astăzi şi preşedintele Parlamentului. Iată cum vede situaţia de moment Marian Lupu:
   
  Marian Lupu: „Pasul întâi: demisia necondiţionată a primului ministru Vlad Filat. Pasul doi: în acelaşi moment, eu sunt disponibil să îmi prezint demisia din funcţia de preşedinte al Parlamentului. Şi doar după aceea va apărea posibilitatea unor discuţii pentru identificarea de soluţii cum scoatem ţara din criză.”
   
  Premierul Vlad Filat, care a fost astăzi în Parlament, insistă pe ideea că AIE este funcţională şi că alegerile parlamentare nu ar fi o soluţie pentru depăşirea crizei politice.
   
  Vlad Filat: „Dacă cineva doreşte ca în Republica Moldova să avem alegeri anticipate, trebuie să spună lucrurilor pe nume. Or, demisia Guvernului înseamnă început de campanie electorală, aceasta început de alegeri. Partidul Liberal Democrat din Moldova este gata să continue dialogul, să identifice soluţii împreună cu colegii de Alianţă, pentru ca să depăşim această dificultate în politica Republicii Moldova.”

  Totodată premierul Vlad Filat este de părere că şeful statului, Nicolae Timofti, va juca un rol important în rezolvarea conflictului din cadrul AIE.
   
  Vlad Filat: „Eu cred că domnul preşedinte Nicolae Timofti urmează să joace un rol decisiv în această situaţie în care ne aflăm. Când va veni acest moment pentru întâlnire, eu personal voi participa, sunt persoană direct interesată în acest sens şi sper că lucrul acesta se va întâmpla cât mai curând şi cât mai rezultativ.”

  Taguri moldova,Radio Europa Liberă,Marian Lupu,Valentina Ursu,Vlad Filat,criza politică,declarații în Parlament

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: ion
  22.02.2013 11:45
  Cine este dl Lupu si ce valoare are el ca presedinte de Parlament? Microfonul 1, microfonul 2 etc. Ce raspundere are dl Lupu in fata tarii si a poporului? Cred ca se crede mai mult decit este. Un presedinte de parlament nu este decit un "secretar" si se ocupa de organizarea lucrului deputatilor.

  Acum prim-ministru Filat, este omul care duce raspunderea de tot ce se intimpla in tara. El este cel care comanda si respectiv este el, cine poarta raspunderea de deciziile primite in fata generatiilor actuale si viitore.

  Acordul AIE nu este functional din simplu motiv ca Lupu si Ghimpu vor prea multe, adica vor si posturi de ministri si pupati intr-un loc... Dar, nu-i corect asa, fiind sub comanda prim-ministrului orice ministru subaltern are datoria de supunere, de executare si de ordine administrativa, in fata prim-ministrului ca superior ierarhic la postul de munca si nu in fata presedintelui de partid din care face parte. Deci, dl Lupu si dl Ghimpu sunt acei care trebue sa se opreasca, fiindca sunt anume ei, acei care distrug Alianta, avind scopuri corupte si personale.

  Dl Filat ca prim-ministru are perfecta dreptate in conflictul Aliantei incepind cu cazul din Padurea Domneasca. A dat dovada de un comportament corect din punct de vedere moral si administrativ. Este un politician talentat cu experienta de scces in calea de integrare europeana. Este prim-ministru care poarta raspunderea de toata munca depusa din 2009 incoace, si care, se vede, este motivat pentru a continua aceasta lupta deloc usoara.

  de: Oxana
  22.02.2013 07:35
  Dl Lupu o ia razna. Abereaza mult in ultimul timp. Stabilitate si intelegere, iata de ce are nevoie Moldova. PD, Lupu si Plahotniuc la urmatoarele alegeri nu ar mai trebui sa ajunga in Parlament.

  de: cetatean de la: RM
  21.02.2013 23:59
  De ce dl Filat trebuie sa demisioneze? Nu, nu trebuie si credem ca Dlui nu o va face. Dl Filat va rugam sa nu o faceti ci sa continuati drumul nostru, al tarii noastre, in ciuda greului de moment, spre Europa. E nevoie de un dialog intelept, de o rediscutare a acordului si nu de demisia Guvernului.

  În exclusivitate