Linkuri accesibilitate

Premierul leton încurajează Republica Moldova


Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis

Al patrulea demnitar european își exprimă la Chișinău speranța că reformele vor continua în ciuda crizei politice.

Premierul leton, Valdis Dombrovskis, aflat astăzi la Chișinău cu ocazia unui forum al oamenilor de afaceri, le-a a împărtășit experiența țării baltice de modernizare și integrare europeană studenților Academiei de Studii Economice de la Chișinău, unde a fost de față și Tamara Grejdeanu:

Premierul leton Valdis Dombrovskis a evitat aprecierile parcursului european al Republicii Moldova, în schimb a insistat pe recomandări, pornind de la itinerarul Letoniei. Şeful executivului de la Riga a spus că dialogul dintre cetăţeni şi conducere trebuie să fie consistent, întrucât doar aşa s-ar micşora numărul celor sceptici. În acelaşi timp, premierul a declarat că un stat care îşi doreşte să ajungă în familia europeană trebuie să lucreze pentru a îmbunătăţi starea economică a ţării. Solicitat de studenţi să dea un pronostic, premierul Dombrovskis a spus că totul depinde dacă la Vilnius Republica Moldova va parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană:

„Acum sunt multe discuţii asupra textului final al Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE. În cazul Letoniei acest acord a oferit perspective clare de aderare. În cazul Moldovei, provocarea este semnarea unui Acord de Asociere care, de asemenea, vă va oferi perspective de aderare.”

După ce au ascultat discursul despre progresele înregistrate de Letonia, cei mai mulţi dintre studenţii cu care am stat de vorbă şi-au exprimat regretul că Republica Moldova nu are nici conducerea şi nici susţinerea populaţiei pentru a ieşi din impas. Iată ce îmi spune studenta Ecaterina Lazari:

„Noi avem multe probleme până a ne integra şi mai întâi ar trebui să le rezolvăm.”

Europa Liberă: Şi care sunt acestea ?

„În primul rând problema transnistreană, cred că corupţia este o foarte mare problemă, şi cred că şi atitudinea populaţiei, nu suntem gata să ne integrăm încă.”

Europa Liberă: Dar facem progrese în acest sens, adică se vede o schimbare de când am luat calea Uniunii Europene?

„Cred că se vede o schimbare, în special în rândul tinerilor, privesc cu faţa înspre Uniunea Europeană, în schimb cei în vârstă sau maturii privesc cu nostalgie spre trecut.”

La părerea altei studente, Cristina Pamfil, integrarea europeană nu este un lucru real atât timp, cât cetăţenii nu sunt asiguraţi cu locuri de muncă:

„Migraţia s-ar agrava dacă noi am intra în Uniunea Europeană şi cred că trebuie să creăm un mediu favorabil pentru oameni, ca ei să vrea să rămână în ţară şi mai apoi să evoluăm. Suntem departe de a atinge anumite niveluri.”

Europa Liberă: Dar de cine depinde nivelul de bunăstare pe care trebuie să îl atingă statul nostru?

„Presupun că de conducere, populaţie.”

În opinia mai multor studenţi , integrarea europeană nu este o necesitate, unul dintre ei este şi Radu Popovici:

„Nu prea văd ca oportunitate pentru Republica Moldova integrarea europeană , cel puţin pentru momentul dat, dar faptul că a zis că noi avem un plus foarte mare, ţinând cont că suntem mici ne-ar mai împinge să facem acest pas. Avem o groază de probleme pe care trebuie să le rezolvăm la noi acasă. Perspectivă este, dar noi o putem găsi şi în altă parte.”

Europa Liberă: Nu vezi ca prioritate integrarea europeană pentru Republica Moldova?

„La moment nu.”

In ajunul vizitei premierului leton, la Chişinău au fost miniştrii de externe din Marea Britanie, Suedia şi Polonia, care au încercat, spun observatorii locali, să determine guvernarea de la Chişinău sa nu sacrifice vectorul european.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG