miercuri, mai 04, 2016 Ora Locală 02:53

  Internațional

  UE îngrijorată de spectrul revenirii la putere a lui Berlusconi

  Noul discurs politic al lui Berlusconi: dacă Italia o duce rău, atunci e din vina Europei.

  Figura de ceară a lui Silvio Berlusconi expusă de artiştii Antonio Garullo şi Mario Ottocento la expoziţia "Visul italianului"Figura de ceară a lui Silvio Berlusconi expusă de artiştii Antonio Garullo şi Mario Ottocento la expoziţia "Visul italianului"
  x
  Figura de ceară a lui Silvio Berlusconi expusă de artiştii Antonio Garullo şi Mario Ottocento la expoziţia "Visul italianului"
  Figura de ceară a lui Silvio Berlusconi expusă de artiştii Antonio Garullo şi Mario Ottocento la expoziţia "Visul italianului"

  Multimedia

  Audio
  • UE îngrijorată de spectrul revenirii la putere a lui Berlusconi


  Perspectiva unei reveniri a lui Berlusconi la putere a ajuns să-i îngrijoreze pînă și pe foștii săi aliați de centru-dreapta din partidele care alcătuiesc PPE (Partidul Popular European). Unii au mers pînă la a le sugera fără ocolișuri italienilor cum să voteze. 
   
  Astfel, influentul ministru german al finanțelor, Wolfgang Scheuble, un apropiat aliat al cancelarei Angela Merkel, a declarat, intr-un interviu din ultimul număr al săptămânalului italian L'Espresso: „Sfatul meu pentru alegătorii italieni e sa nu repete aceeași greșeală pe care au mai făcut-o votând pentru Berlusconi.” 
   
  Atacurile împotriva Europei a Germaniei şi a lui Merkel personal au făcut parte din strategia de campanie a lui Berlusconi. Astfel, el a acuzat Germania că ar fi cel mai mare obstacol în calea aplicării unor măsuri pentru ieșirea din criză. Berlusconi a mai lansat acuzații si la adresa lui Merkel personal, pe care a ridiculizat-o numind-o „o birocrată est-germană”, si a mai criticat si tot pachetul de măsuri fiscale luate de Comisia Europeană. 
   
  Invers, mulţi investitori l-au criticat pe Berlusconi şi întregul său nou discurs politic, care e acela că dacă Italia o duce rău, atunci asta e din vina Europei.
   
  In ciuda nenumăratelor procese si afaceri suspecte si in ciuda handicapului de peste 20 de procente in urma adversarilor cu care a pornit in decembrie când s-a relansat in cursa electorala, deși promisese ca se va retrage din politica, Berlusconi nu a încetat sa urce in sondaje. In același timp, avansul cu care pornise Partidul Democratic, de stânga, al lui Pier Luigi Bersani, principalul favorit al scrutinului, s-a erodat sistematic, diferența intre partidele celor doi fiind la ultimul sondaj doar de 5 procente. 
   
  Berlusconi nu a încetat să formuleze promisiuni irealiste si acuzații lansate împotriva foștilor lui aliați europeni, inclusiv celor din aceeași tabără politică cu el: PPE. In decembrie se vorbise chiar de o posibila excludere din PPE a partidului Poporul Libertății (Il Popolo della Libertà) al lui Berlusconi, deși amenințarea nu a fost formulată niciodată explicit. 
   
  Mai multe milioane de alegători italieni, cei stabiliți în străinătate, au început deja sa voteze in alegerile legislative care in Italia propriu-zisa vor avea loc pe 24-25 februarie. 
   
  In perspectiva unei victorii a lui Berlusconi, Le Monde, in Franța, a titrat mare: „Riscul cel mare al prăbuşirii zonei euro revine.”

  Taguri ue,Dan Alexe,Bruxelles,Italia,Silvio Berlusconi,criza economică europeană

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate