miercuri, mai 04, 2016 Ora Locală 04:53

  Presa

  De 22 de ani, România şi R. Moldova nu găsesc un interes comun (Contributors)

  Generaţia politicianului parvenit şi PDL (Hotnews).

  x


  „De 22 de ani, România şi Republica Moldova nu găsesc un limbaj comun, un interes comun, un program comun: ce vor ei nu putem noi, ce-am vrea noi nu îi interesează pe ei”, scrie Valentin Naumescu intr-un comentariu publicat de site-ul contributors. Fostul secretar de stat al Ministerului român de Externe isi argumenteaza afirmatia remarcand ca tinerii moldoveni vorbesc constiinciosi romaneste cand depun jurmanatul pentru cetatenia româna, dar sporovaiesc imediat intre ei in limba rusa la coada pentru pasapoartele românesti. „Dincolo de ajutoare şi de paşapoarte, autorii de strategii de dincoace şi de dincolo de Prut vor trebui să descifreze (şi, de ce nu, să ne şi explice) liniştea grea care s-a aşternut peste veşnica „temă prioritară” a politicii externe româneşti”, scrie Naumescu, care observa amar raceala cu care s-a primit in presa de la Bucuresti informatia ca Alianta pentru Integrare Europeana „si-a dat obstescul sfarsit”.

  „Tot raul spre bine” insa, arata comentatorul: pe termen scurt, va urma o criza politica, dar pe termen mediu, adica 2-3 ani, „se va intra în adevărata etapă post-Voronin a Republicii Moldova. Comuniştii înşişi vor trebui să-şi cioplească un nou chip şi un nou nume, dacă vor să reintre în joc, si vor, de buna-seama”. Valentin Naumescu crede ca o noua elita intelectuală a Republicii Moldova, scolita sau nu in Romania, ar trebui sa-şi asume misiunea apropierii şi să propună proiecte comune, in toate domeniile. Citam din nou site-ul contributors: „Fără identificarea unor interese comune (...) interesul politic de a avea un destin comun nu se va întări, nici aici nici dincolo. Vom rămâne blocaţi în ipocrizii, în aniversări fade (...) şi în discursuri populiste care mai strâng poate un pumn de voturi”, sar vom ramane „incapabili să depăşim etapa paşapoartelor şi a dezamăgirilor reciproce”.
   
  Nici politica de la Bucuresti nu merge mai bine, in opinia comentatorilor. Dan Tapalaga a studiat si comenteaza pe site-ul Hotnews motiunile politice pe care le propun Elena Udrea si Vasile Blaga, principalii competitori la alegerile interne din Partidului Democrat-Liberal. Presedintele Traian Basescu a redevenit presedinte-jucator, remarca Tapalaga, si s-a declarat de partea Elenei Udrea, pe care o prezinta ca pe un politician de generatie noua.

  Nu e adevarat, crede Tapalaga. Amandoi fac parte din, citam, „generatia politicianului parvenit, inzestrat cu o totala lipsa de scrupule si cu capacitatea de a imbina armonios functia publica cu retele sofisticate de afaceri aliniate in spatele lor”. „Acesta este, cred, cel mai mare esec al presedintelui Traian Basescu: o lamentabila mostenire politica lasata generatiei noastre”, este concluzia comentatorului de la Hotnews.

  Taguri Tania Radu,Revista presei romanesti

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: ion de la: chisinau
  21.02.2013 09:39
  In "Tatal nostru" se zice"...si ne izbaveste de cel viclean", in traduceri mai vechi " cel viclean" mai este numit "cel rau", "cel fatarnic", "cel smecher". Cu regret in societatea de azi multi doresc sincer sa fie "eroi" ca Pacala, Pacalici, adica "smecheri", uitand ca un asemenea ideal nu se potriveste CONSTIINTEI CRESTINE si celei cu adevarat NATIONALE. Cu persoanele ce isi iau dept "ideal" in viata o asemenea "credinta" in "smecherism", amageala, hotie - nu poti fi "CONDRUMET", "PRIETEN", "FRATE", chiar daca vorbim aceeași limba si suntem de aceeași etnie. SMECHERISMUL, HOTIA nu lasa loc de FRATIE. In acest sens se cere mai intai o revenire la VALORILE MORALE inainte de a cauta puncte de tangente in interesele legate de limba, etnie, natiune, istorie, cultura, educatie etc. Politica Statului la fel se cere sa fie una pe suport MORAL, dar nu duplicitar, smecheresc. Sa nu ne pomenim ca in tot ce facem slujim Demonului, "marelui" Smecher si "proiectului" sau distrugator pentru Minunea Vietii pe planeta Pamant. E nevoie de "CON- STIINTA" divina, adica de STIINTA (stirea, vestea minunata) COMUNA ca Viata nu se termina aici pe Pamant, ea are continuare, raspandire in alte galactici-Ceruri ale Universului (Imparatiei Ceresti). Scopul aflarii pe Pamant este de a ne pregati, a ne perfectiona MORAL, SPIRITUAL pentru a indeplini misiuni de EXTINDERE a Vietii in afara Cerulului nostru Pamantesc. Omenirea se apropie de etapa extinderii Vietii in afara orbitei Pamantului. La asta trebuie sa-si aduca contributia prin stiinta, cultura, tehnica, resurse materiale si umane - toate semintiile, toate popoarele ce alcatuiesc acum Omenirea. Deci s-ar cere sa gasim interese comune in DEZVOLTARE, in Prezentul si Viitorul civilizatiei noastre Pamantene raportat la regiunea, locatia noastra. Cu regret educatia in societatea noastra nu pune in fata tinerilor, a cetatenilor asemenea supra-SARCINI, misiuni si rezultatele respectiv sunt neinsemnate, uneori intamplatoare, regresive. Sa revenim la idealul de a servi in Viata modelele stravechi si noi, tot ce iseamna Frumos, Bine, Moral, Curat, Etern, Sfant si Vesnic.

  În exclusivitate