Linkuri accesibilitate

De 22 de ani, România şi R. Moldova nu găsesc un interes comun (Contributors)


Generaţia politicianului parvenit şi PDL (Hotnews).



„De 22 de ani, România şi Republica Moldova nu găsesc un limbaj comun, un interes comun, un program comun: ce vor ei nu putem noi, ce-am vrea noi nu îi interesează pe ei”, scrie Valentin Naumescu intr-un comentariu publicat de site-ul contributors. Fostul secretar de stat al Ministerului român de Externe isi argumenteaza afirmatia remarcand ca tinerii moldoveni vorbesc constiinciosi romaneste cand depun jurmanatul pentru cetatenia româna, dar sporovaiesc imediat intre ei in limba rusa la coada pentru pasapoartele românesti. „Dincolo de ajutoare şi de paşapoarte, autorii de strategii de dincoace şi de dincolo de Prut vor trebui să descifreze (şi, de ce nu, să ne şi explice) liniştea grea care s-a aşternut peste veşnica „temă prioritară” a politicii externe româneşti”, scrie Naumescu, care observa amar raceala cu care s-a primit in presa de la Bucuresti informatia ca Alianta pentru Integrare Europeana „si-a dat obstescul sfarsit”.

„Tot raul spre bine” insa, arata comentatorul: pe termen scurt, va urma o criza politica, dar pe termen mediu, adica 2-3 ani, „se va intra în adevărata etapă post-Voronin a Republicii Moldova. Comuniştii înşişi vor trebui să-şi cioplească un nou chip şi un nou nume, dacă vor să reintre în joc, si vor, de buna-seama”. Valentin Naumescu crede ca o noua elita intelectuală a Republicii Moldova, scolita sau nu in Romania, ar trebui sa-şi asume misiunea apropierii şi să propună proiecte comune, in toate domeniile. Citam din nou site-ul contributors: „Fără identificarea unor interese comune (...) interesul politic de a avea un destin comun nu se va întări, nici aici nici dincolo. Vom rămâne blocaţi în ipocrizii, în aniversări fade (...) şi în discursuri populiste care mai strâng poate un pumn de voturi”, sar vom ramane „incapabili să depăşim etapa paşapoartelor şi a dezamăgirilor reciproce”.

Nici politica de la Bucuresti nu merge mai bine, in opinia comentatorilor. Dan Tapalaga a studiat si comenteaza pe site-ul Hotnews motiunile politice pe care le propun Elena Udrea si Vasile Blaga, principalii competitori la alegerile interne din Partidului Democrat-Liberal. Presedintele Traian Basescu a redevenit presedinte-jucator, remarca Tapalaga, si s-a declarat de partea Elenei Udrea, pe care o prezinta ca pe un politician de generatie noua.

Nu e adevarat, crede Tapalaga. Amandoi fac parte din, citam, „generatia politicianului parvenit, inzestrat cu o totala lipsa de scrupule si cu capacitatea de a imbina armonios functia publica cu retele sofisticate de afaceri aliniate in spatele lor”. „Acesta este, cred, cel mai mare esec al presedintelui Traian Basescu: o lamentabila mostenire politica lasata generatiei noastre”, este concluzia comentatorului de la Hotnews.
XS
SM
MD
LG