Linkuri accesibilitate

Rusia și scandalul Pehtin


Vladimir Pehtin
Vladimir Pehtin

Alexei Navalnîi a publicat copii ale unor documente din care reiese că Pehtin și fiul lui au două apartamente la Miami și o vilă în stațiunea Ormond Beach din Florida.



În Duma de Stat a Rusiei un deputat influent dintr-un partid pro-Kremlin și-a depus mandatul după ce un activist anti-corupție l-a acuzat că are proprietăți de milioane de dolari în Florida. Detalii are Mircea Țicudean.

Vladimir Pehtin, președintele Comisiei de etică din Duma de Stat, a anunțat astăzi Parlamentul că-și dă demisia pentru a-și feri partidul Rusia Unită de scandal. Pehtin a spus că nu are să-și reproșeze nimic, dar nu va permite „adversarilor politici lipsiți de scrupule să întineze reputația partidului Rusia Unită”.

Deputatul a intrat în atenția publică săptămâna trecută, când activistul anti-corupție Alexei Navalnîi a publicat copii ale unor documente din care reiese că Pehtin și fiul lui au două apartamente la Miami și o vilă în stațiunea Ormond Beach din Florida. Navalnîi spune că valoarea de piață a unuia dintre cele două apartamente este de 1,3 milioane de dolari.

Demisia lui Pehtin vine la câteva zile după ce președintele Vladimir Putin a propus o lege care ar interzice oficialilor ruși să dețină conturi bancare în străinătate. Pehtin a negat că ar avea proprietăți în Florida, dar a recunoscut să semnatura sa de pe documentele prezentate de Navalnîi este autentică. Săptămâna trecută a spus ziarului „Izvestia” că „practic” nu are proprietăți în străinătate.

Într-un interviu cu televiziunea NTV la sfârșitul săptămânii trecute, deputatul a spus că apartamentele și vila aparțin fiului său de 35 de ani, Alexei. Pehtin a mai spus că el însuși nu vorbește engleza și credea că semnează doar în calitate de garant. În opinia lui, tot scandalul se bazează pe o „neînțelegere juridică”.

Legea rusească nu interzice oficialilor să dețină proprietăți în străinătate, dar ei sunt obligați să declare toate proprietățile și conturile bancare în declarația de impozit. Pehtin nu a declarat niciodată nicio proprietate în străinătate.

Vladimir Vasiliev, coleg al lui Pehtin în fracțiunea parlamentară a „Rusiei Unite”, a declarat agenției Interfax după ședința de astăzi a Dumei că Pehtin va merge în Statele Unite ca să demonstreze că nu are acolo proprietăți. Navalnîi, care a făcut dezvăluirile pe blogul său săptămâna trecută, a salutat demisia lui Pehtin, adăugând că îi pare rău că a plătit 189 de dolari pentru copii de documente care încă urmează să-i parvină din Statele Unite.

Agenția France Presse scrie că Pehtin a devenit cea mai ilustră victimă a campaniei anti-corupție a lui Navalnîi. El și alți reprezentanți ai opoziției față de Kremlin spun că una din dovezile ipocriziei deputaților puterii este că votează mereu legi anti-occidentale, se laudă cu patriotismul lor, dar au interese financiare mari în țările pe care le acuză de amestec în treburile interne ale Rusiei.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG