vineri, aprilie 29, 2016 Ora Locală 04:56

  Moldova

  UE speră că Republica Moldova nu va devia de la calea europeană

  Trei șefi de diplomații europene cercetează Moldova la fața locului.

  William Hague, Carl Bildt, Radoslaw Sikorski și Vlad Filat
  William Hague, Carl Bildt, Radoslaw Sikorski și Vlad Filat

  Articole pe aceeaşi temă

  Economia Moldovei: riscuri externe, factori interni şi vectorul european

  Economistul Adrian Lupuşor de la Centrul de analiză independent „Expert-Grup”, în dialog cu Vasile Botnaru.

  Experiență și muncă asiduă: fonduri europene așteaptă să fie accesate

  Ion Bodrug: „avem de gând să impulsionăm depunerea de concepte ale proiectelor şi să ne pregătim pentru accesarea fondurilor europene.”

  Ucraina – un partener strategic al Republicii Moldova pe calea integrării europene

  Expertul Leonid Litra de la Institutul pentru politică mondială din Kiev, în dialog cu Vasile Botnaru.

  „Prin resetarea alianţei de guvernare, Moldova ar putea să accelereze reformele pro-europene”

  Nicu Popescu: Incidentul din Pădurea Domnească a demonstrat că temele pentru acasă nu s-au făcut într-o serie de instituţii care sunt cruciale în dialogul pe vize.

  Ce se întâmplă în vârful puterii? Soluţii de la firul ierbii

  La sfârşit de săptămână cu Europa Liberă: Valentina Ursu şi invitaţii săi discută despre criza politică.

  Multimedia

  Audio
  • UE speră că Republica Moldova nu va devia de la calea europeană  La Chişinău s-au aflat miniştrii de externe din Marea Britanie, Suedia şi Polonia – interesaţi de progresele făcute de Moldova în cadrul programului Parteneriatului Estic, creat de Uniunea Europeană. Cum era de aşteptat, criza din Alianţa pentru Integrare Europeană preocupă între timp şi Bruxelles-ul care, prin cei trei miniştri de externe, şi-a exprimat speranţa că Republica Moldova nu va devia de la calea europeană. Relatează Diana Răileanu.

  Miniştrii de externe din Marea Britanie, Polonia şi Suedia au adresat laude Guvernului de la Chişinău pentru reformele realizate, afirmând că Republica Moldova este „cea mai mare speranţă” din cadrul Parteneriarului Estic.

  Cel mai darnic în aprecieri a fost ministrul de externe din Polonia, Radoslaw Sikorski, care a menţionat că Republica Moldova se mişcă cu paşi rapizi spre aderarea la Uniunea Europeană:

  „Republica Moldova a realizat cele mai rapide progrese în comparaţie cu celelalte state incluse în programul Parteneriatului Estic. Sunt încrezător că la la Summit-ul de la Vilnius vom saluta Republica Moldova într-o relaţie permanentă cu Europa şi noi am promis că vom urgenta procedurile legale, astfel încât această relaţie să fie una cât mai solidă. Sunt încrezător că la acest summit vom pune ştampila de aprobare pentru această apropiere a Republicii Moldova de UE.”

  Mai rezervat în laude a fost ministrul de externe al Marii Britanii, William Hague, care de altfel este primul ministru britanic care a vizitat vreodată Republica Moldova. William Hague a menţionat că prezenţa sa la Chişinău demonstrează că Parteneriatul Estic este în atenţia guvernului de la Londra, iar Republica Moldova în special:

  „Noi sprijinim programul de reforme iniţiat de guvernul Republicii Moldova. Este un program ambiţios, foarte multe au fost realizate şi ca în cazul tuturor reformelor este absolut esenţială îndeplinirea lor efectivă. Respectarea drepturilor omului, eliminarea corupţiei şi asigurarea unui mediu stabil şi transparent oamenilor de afaceri sunt cruciale. Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova în aceste eforturi şi Marea Britanie va face parte din acest proces. ”

  Proiectul Parteneriatului Estic, din care face parte şi Republica Moldova, a fost o iniţiativă a Poloniei şi Suediei în timpul preşedinţiei Cehiei la Uniunea Europeană din 2009. Din acest motiv, ministrul de Externe al Suediei, Carl Bildt, a observat că în ultima perioadă UE sprijină mult mai ferm guvernul de la Chişinău:

  „De aceea sperăm că veţi menţine această orientare strategică a politicilor Dvs, ca să cimentaţi acest succes, deoarece va dura ceva timp până negocierile vor fi finalizate. Noi vă putem promite că vom face tot ce ne stă în puteri ca să asigurm ratificarea cât mai grabnică a acestui acord. (Acord de asociere – n.a.)”

  La Chişinău se află şi o misiune a Uniunii Europene care urmează să evalueze în ce măsură este îndeplinit Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE. Anunţul a fost făcut public la finele săptămânii trecute de premierul Vlad Filat care a cerut ca instituţiile implicate în această monitorizate să fie pregătite şi să susţină liberalizarea regimului de vize care este un obiectiv important al guvernului.

  Taguri cehia,moldova,RFE/RL,Vlad Filat,Suedia,Polonia,UK,Dian Răileanu,William Hague,Radoslaw Sikorski,Carl Bildt

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: ion de la: chisinau
  20.02.2013 01:17
  Sa ne ierte acesti 3 ministri pentru lipsa de transparenta, de BOICOTUL INFORMATIONAL devenit traditional de cate ori sunt oaspeti in RM din UE sau vesti optimiste cu privire la asocierea RM la UE. E o dovada a "revolutiei romane" la Chisinau care de la 7 aprilie 2009 continua si azi cu o alianta mult mai puitin- PRO-UE decat guvernarea PCRM+PPCD, invers o alianta de "marionete", "papusi" din absolventi ai facultatilor din Romania sau cetateni ai Romania, care au fost ajutati sa ajunga la putere si a se mentine pana la "triumful" "revolutiei romane" prin asa-zisa "unire". Nici dupa 500 de ani de neintrerupte ocupatii imperiale moldovenii ex-basarabeni si ex-sovietici nu sunt lasati sa fie LIBERI, STAPANI pe destinul lor, in tara lor, R.Moldova. "Fratele mai mare" roman nu se deosebeste prin nimci de cel rus si sunt solidari in eforturile lor de STOPARE, OPRIRE, INTOARCEREA INAPOI a R.Moldova de pe calea ASOCIERII la UE ca Stat Independent (presa "unionista" romaneasca si cea "soiuznica" au fost in aceste zile SOLIDARE in BOICOTUL INFORMATIONAL al vizitei oaspetilor din UE). Or, o VERITABILA ASOCIERE ar insemna esecul "planurilor" lor "fratesti" EGOISTE de "CADERE de pe HARTA" a Statului R.Moldova. Minimal ce-si doresc e ca R.Moldova sa fie lasata sa se asocieze dupa Ucraina, iar intre timp sa se reuseasca COMPROMITEREA DEFINITIVA a R.Moldova ca Stat si impartirea "frateasca" a teritoriului sau - ex-Basarabia in folosul Romaniei, iar Transnistria - in folosul Rusiei sau Ucrainei. Deja "profetii" minciunosi si "ghicitoarele"-experte de pe Dambovita se grabesc sa prezica "scenariul" lor mereu contra existentei unui stat al MOLDOVENILOR ex-basarabeni si ex-sovietici. Speranta noastra ca UE stie ADEVARUL si intelege situatria populatiei R.Moldova de a fi CAPTIVA a unei aliante ANTI-INTEGRARE EUROPEANA si ANTI-Statul R.Moldova, care la comanda "fratilor mai mari" a inceput "stagiunea" "teatrului politic" de COMPROMITERE a INTEGRARII EURIOPENE si a institutiilor Statului - in ritm tot mai intetit pana la summitul de la Vilnus din 13 noiembrie 2013. Speram Ca UE va SUSTINE nefericitul popor al R.Moldova si va ASOCIA la UE R.Moldova IN POFIDA UNELTIRILOR compromitatoare disperate ale acestei aliante anti-UE, anti-Stat RM si anti-popor RM, dirijate de "fratii mai mari" NEPRIETENI ai RM.

  de: Sting de la: Chisinau
  19.02.2013 20:55
  cred ca UE-ul nu-l deranajeaza atit situatia in Rm chit incearca sa-si protejeze investiile pe care le-au facut dar ele nu-s putine

  În exclusivitate