Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Premierul Borisov sub presiunea străzii


Mașini incendiate de protestatari la Sofia
Mașini incendiate de protestatari la Sofia

Ample proteste și prime măsuri de răspuns ale guvernului de la Sofia.



Protestul național antimonopol care continuă de 7 zile în orașele bulgare a făcut o prima victimă: la cererea omului forte Borisov, viceprim-ministrul și ministru de finanțe Simeon Diankov a demisionat. Postul va fi preluat, se pare, de Tomislav Doncev care va continua să răspundă și pentru fondurile europene.

O altă măsură menită să aplaneze nemulțumirea care a scos duminică în stradă peste 100 000 de protestatari - ex-șeful Comisiei de stat pentru reglamentări în energetică – Ivan Semerdjiev, demis cu o săptămână în urmă, este anchetat sub acuzație de corupție. Au apărut informații despre îmbogățirea sa inexplicabilă în anii în care a exercitat controlul asupră monopolurilor în energetica. Borisov a demis-o și urmașa lui Semerdjiev, după ce a devenit cunoscut că ea a fost implicată în comerț ilegal de țigări.

Guvernul a cedat presiunilor și a acceptat în principiu desecretizarea contractelor de privatizare în energetica. Compania cehă CEZ va putea părăsi Bulgaria după ce mai multe medii au informat despre grave probleme cu îndeplinirea contractului de privatizare a rețelelor energetice „Vest”.

În scopul de a evita venirea tractoarelor la Sofia, ce va putea turna gaz pe protestele civice, guvernul a contractat în grabă un credit de 500 de milioane de euro cu care a plătit producătorilor de cereale subvențiile întărziate.

Socialiștii, partidul etnicilor turci și ultranaționaliștii din „Ataca” au cerut alegeri anticipate.

În cea de a 7-a zi de protest național antimonopol participarea a depășit cea din campania din iarna lui 1997, care a dus la căderea guvernului socialistului Videnov.

Protestatarii cer renaționalizarea regionalelor de energie electrică și scoaterea din țară a companiilor EVN (Austria), CEZ și Electro-Pro (Cehia), renunțarea la intermediari, interzicerea exportului de energie ieftină produsă la CAE Kozludui, trecerea la contracte individuale cu termoficările și renunțarea la a.z. taxa de tub prin care și cei care și-au demontat radiatoarele sunt obligați să platească lunar zeci de euro.

Încercând să capteze valul protestelor, foștii comuniști au anunțat la congresul lor de duminică un viraj la stângă, promițând majorări de pensii și salarii, naționalizări și revenirea la taxarea diferențiată a salariilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG