duminică, mai 01, 2016 Ora Locală 09:08

  Moldova

  Șeful Inspectoratului Fiscal de Stat Nicolae Vicol a fost reținut pentru 72 de ore

  Vicol susține că ancheta împotriva sa e motivată politic.

  Nicolae Vicol.Nicolae Vicol.
  x
  Nicolae Vicol.
  Nicolae Vicol.

  Articole pe aceeaşi temă

  Un pact sulfuros în numele „interesului național”

  Declarațiile politicienilor reprezintă mai degrabă piesele unui puzzle înșelător, piste false, „jocuri de glezne” în fața camerelor de luat vederi.

  „Un cal pentru o găină”

  Corupție la nivel înalt în Bulgaria.

  Cazul Severin - Strasser - Thaler: Corupția tratată diferit

  Atât austriacul Ernst Strasser, cît și slovenul Zoran Thaler demisionaseră de îndată; Severin, însă, a continuat sa funcționeze ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

  Multimedia

  Audio


  Şeful fiscului este bănuit de corupere pasivă şi abuz de serviciu. Nicolae Vicol este primul bănuit într-un dosarul penal care cumulează cercetraea mai multor acte de corupţie în domeniul fiscalităţii iniţiat de colaboratorii CNA în luna septembrie anul trecut, la o lună după numirea lui Vicol la șefia fiscului. Potrivit declaraţiilor făcute de şeful urmăririi penale a CNA Bogdan Zumbreanu, în dosar figurează şi alţi funcţionari ai fiscului, dar şi un funcţionar din guvern:

  Bogdan ZumbreanuBogdan Zumbreanu
  x
  Bogdan Zumbreanu
  Bogdan Zumbreanu
  „Investigaţiile au fost începute în baza informaţiei precum că factori de decizie cu înalte funcţii de răspundere din cadru IFPS estorcau bani în sumă de la 5 la 10 mii euro lunar de la agenţi economice pentru a nu-i supune controalelor fiscale sau pentru a le efectua controale fără a indica încălcările. În cadrul documentării acţiunilor ilicite s-au stabilit şi cazuri de corupere pasivă de către câţiva inspectori fiscali ulterior conducătorul de cel mai înalt nivel a FISC-ului a aflat despre faptul că aceşti inspectori au estorcat banii, i-a impus să întoarcă banii înapoi şi nu a informat organele de drept despre acest fapt. În acest segment a fost implicat şi un funcţionar din cadrul Guvernului.”

  Nicolae Vicol mai e bănuit şi de încălcare a inviolabilităţii vieţii personale. În urma perchezițiilor în biroul lui Vicol au fost găsite interceptări telefonice în stare să compromită viaţa personală a unui subaltern al său. Din nou Bogdan Zumbreanu:

  „În cadrul urmăririi penale pe acest dosar spre marele nostru regret şi ruşine a fost depistat faptul că un funcţionar de un rang foarte înalt a foştilor colaboratori ai CCCEC a intervenit prin filaj ilegal în viaţa privată a unui subaltern de-al său în scopul de a avea o influenţă asupra acestui subaltern.”

  Şeful fiscului Nicolae Vicol a aflat abia astăzi că este cercetat într-un dosar penal. Înainte de a fi audiat de procurorii anticorupţie Vicol a negat acuzaţiile care i se aduc. El a spus jurnaliştilor că de fapt se urmăreşte intimidarea şi compromiterea sa, dar şi a instituţiei pe care o conduce:

  „Această acţiune are drept scop de a intimida instituția pe care o conduc în sensul că persoanele care influenţează direct prin pârghiile pe care le deţin în activitatea CNA să demareze în continuare acţiuni de intimidare.”

  Şi  premierul Vlad Filat a pus la îndoială inocenţa CNA  care a procedat la  descinderile de astăzi la sediul Inspectoratului Fiscal:

  „Acţiuni conjuncturale în interesul unui partid politic sigur că sunt incalificabile şi condamnabile. Mi se creează impresia că am revenit în perioada vinerilor negre. Mai cu seama dacă este să ne uităm şi personajele care comunică despre aceste descinderi şi acţiuni. Ceea ce se întâmplă la ora actuală eu am prevestit atunci când am luat atitudine promptă ca urmare a evenimentelor din Pădurea Domnească. Spuneam atunci că vor urma showuri politice, dosare, descinderi.”

  Percheziţiile efectuate de CNA şi procuratură au fost criticate şi de Ministrul Justiţiei. Citat de ziarul „Adevărul” Oleg Efrim a spus că percheziţiile nu sunt întâmplătoare şi că structurile statului se lasă implicate în lupte politice.

  Şeful CNA Viorel Chetraru a respins acuzele de partizanat politic şi a declarat că a luat măsuri de rigoare ca ofiţerii implicaţi în instrumentarea dosarelor de corupţie cu figuranţi de top să fie feriţi de presiuni.

  Taguri moldova,RFE/RL,alla ceapai,fisc,Nicolae Vicol

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Sting de la: Chisinau
  15.02.2013 21:57
  cred ca ii va trebui nitel timp sa se acomodeze in celula de detentie care este mai putin spatioasa dechit cocioba care se afla in proprietatea sefului inspectoratului fiscal,fiindca in ruma actiunilor pe care li-a facut va avea nevoie sa petreaca ceva ani pe acolo

  În exclusivitate