duminică, mai 01, 2016 Ora Locală 05:16

  Moldova

  Expertul ONU Thomas Hammarberg cere reformarea justiţiei din regiunea transnistreană

  Critic şi optimist – astfel şi-a caracterizat expertul raportul privind situaţia drepturilor omului în Transnistria.

  Thomas Hammarberg (stânga)Thomas Hammarberg (stânga)
  x
  Thomas Hammarberg (stânga)
  Thomas Hammarberg (stânga)

  Articole pe aceeaşi temă

  Unica soluţie viabilă este integrarea Transnistriei în spaţiul juridic al R. Moldova

  Oazu Nantoi: „trebuie să privim realist la întrevederile de la Viena, Dublin, Lvov, în special, ţinând cont de ceea ce se întâmplă la Chişinău.”

  Negocierile pentru Transnistria de la Lvov şi aşteptările Chişinăului

  Eugen Carpov: „Obţinerea unui statut juridic pentru regiunea transnistreană este o intrare în legalitate pentru fiecare cetăţean, pentru fiecare companie, este o revenire la normalitate.”

  Misiunea OSCE este dezamăgită că Evgheni Şevciuk nu va participa la discuţiile de la Lvov

  Jennifer Brush: „Nu există un alt stat ca Ucraina care să fie la fel de motivat şi interesat în soluţionarea conflictului transnistrean”.

  Multimedia

  Audio
  • Raportul lui Thomas Hammarberg privind drepturile omului în regiunea transnistreană

  Expertul Naţiunilor Unite, care în mod tradiţional monitorizează respectarea drepturilor omului, Thomas Hammarberg, a prezentat astăzi într-un raport concluziile vizitelor de documentare pe care le-a făcut anul trecut în stânga Nistrului. În raportul său, Thomas Hammarberg a cerut să fie revizuit modul în care funcţionează sistemul judiciar în regiune şi a solicitat reformarea sistemului penitenciar, reducerea numărului de deţinuţi şi abolirea măsurilor disciplinare inumane din închisori. Detalii are Diana Răileanu:
   
  Critic şi optimist – astfel a caracterizat expertul Thomas Hammarberg raportul despre situaţia drepturilor omului în regiunea transnistreană a ţării. „Critic” pentru că se referă la probleme despre care s-a vorbit cu jumătate de gură până acum, „optimist” deoarece oferă recomandări pentru remedierea acestor probleme. Thomas Hammarberg a vorbit, între altele, şi despre încrederea oamenilor în actul de justiţie:
   
  „Mulţi oameni pe care i-am întâlnit, inclusiv rudele foştilor deţinuţi dar şi actuali deţinuţi mi-au spus că procesele împotriva lor nu au fost reale, că acele cazuri au fost fabricate, ceea ce reprezintă un semnal de îngrijorare. Dacă dacă nu există încredere în societate în actul justiţiei, situaţia este una serioasă. Un sistem de justiţiei funcţional depinde de încrederea oamenilor.”
   
  Raportorul ONU a atras atenţia pe parcursul celor trei vizite pe care le-a întreprins anul trecut în regiunea transnistreană şi asupra violenţei în familie – o problemă parţial ascunsă, dar foarte gravă, explică Thomas Hammarberg:
   
  „Poliţiştii nu au o abordare corectă când este vorba de violenţa domestică. Au fost cazuri când poliţiştilor li s-a raportat că o femeie a fost bătută  iar poliţiştii nu au reacţionat spunând că femeia oricum îşi va „retrage cererea mai târziu, de ce am mai investiga acest caz?” E o abordare greşită.”
   
  În raport, Thomas Hammarberg recomandă antrenarea poliţiştilor, asistenţilor sociali şi a medicilor din regiune la cursuri de instruire, astfel încât aceştia să raporteze orice suspiciune de abuz fizic, hărţuire psihologică sau emoţională.
   
  Expertul ONU s-a referit în raport, între altele, la situaţia copiilor cu dizabilităţi, a vârstinicilor şi minorităţilor, formulând 38 de recomandări care ar putea să le garanteze respectarea drepturilor.  
   
  În timpul misiunii sale, emisarul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a contribuit la eliberarea locotenentului de poliţie Alexandru Ursu, condamnat anterior pentru o presupusă escrocherie. Thomas Hammarberg a menţionat în timpul conferinţei de presă că în continuare monitorizează cazul poliţistului moldovean. Expertul ONU a mai spus că speră ca raportul întocmit în urma vizitelor în regiunea transnistreană a ţării nu va fi utilizat în scopuri politice ci doar pentru îmbunătăţirea drepturilor omului în regiune.

  Taguri Diana Răileanu,Transnistria,Drepturile omului,ONU,Thomas Hammarberg,reglementarea transnistreana,reforma justiţiei,penitenciare Transnistria

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate