Linkuri accesibilitate

UE-Rusia: „trebuie să găsim compromisuri”


Knut Fleckenstein: „m-as bucura daca Ucraina ar propune un plan de lucru ambițios, ca oamenii din Moldova si Transnistria să vadă că se trece și la fapte.”



Europa Libera: Dle Fleckenstein, care este agenda Delegatiei UE-Rusia in anul in curs?

Knut Fleckenstein: „Ne-am decis sa deschidem o serie de teme care au fost putin abordate in anii precedenti. Chestiunea mass media, chestiunea protectiei mediului, politica energetica si regimul de liberalizare a vizelor, iar partea rusa doreste sa discute cu noi chestiunea Zonei de liber schimb euro-asiatice.”

Europa Libera: Este in concurenta cu zona similara existanta in UE?

Knut Fleckenstein:
„Nu, nu cred ca este in concurenta cu Zona de liber schimb a UE, dar este evident apar dificultati atunci cand se doreste, de pilda, incheierea unui acord cu Rusia, si nu cu Belarus- caci zona include Rusia, Belarus si Kazahstan.”

Pe agenda Delegației UE-Rusia
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:08:16 0:00


Europa Libera: Organizatia Freedom House i-a cerut presedintelui Obama sa renunte la politica sa de resetare a relatiilor cu Rusia. Mai mult, Freedom House i-a cerut presedintelui sa nu mai spuna ca ambele parti castiga din aceasta relatie, atata vreme cat partea rusa nu considera acelasi lucru.

Knut Fleckenstein:
„Organizatia care a facut aceasta solicitare este departe de politica. In politica nu poate exista o astfel de abordare. Sa spunem: „Noi nu mai vrem sa vorbim cu Rusia. Asteptam pana cand toti oamenii devin buni”. Aceasta este ca si cum am astepta sa se intample minuni. O astfel de abordare nu are legatura cu politica.

Cand vrem sa schimbam ceva, trebuie sa ramanem in cadrul unor discutii si sa gasim compromisuri, sa ne intelegem opiniile diferite, iar atunci cand intr-adevar este vorba de principii fundamentale care sunt total opuse trebuie sa ne batem pentru ele si sa gasim o cale de mijloc. Doar asa putem sa ne gandim ca ceva se va schimba. Doar sa stam si sa asteptam ca de la sine se schimba lucrurile, cred ca este pueril. Si slava Domnului, presedintele american este departe de o urma o astfel de recomandare.”

Europa Libera: In timpul Converintei pentru securitate de la München, vicepresedintele american Joe Biden a spus intr-o discutie ca ministrul rus de externe Lavrov ca intre SUA si Rusia exista „serioase divergente” intre care drepturile omului si interzicerea adoptiilor americane. Situatia ramane la fel si in UE? Divergente?

Knut Fleckenstein:
„Da, desigur. Nu avem aceasta problema a adoptiilor, caci in UE aceasta este o chestiune reglementata la nivel national, insa avem divergente in chestiunea societatii civile - daca este bine sau nu pentru un stat sa aiba o societate civila independenta si activa, daca intareste sau slabeste aceasta structurile statului - aici opiniile noastre sunt divergente. Sunt alte domenii in care ne completam. Si nu vorbesc doar de domeniul energetic, de pilda, politica externa, responsabilitatea comuna pentru alte regiuni cum e cazul Siriei, unde avem atat pareri diferite cat si comune.”

Europa Libera: As dori sa vorbim si despre Transnistria. Ucraina detine presedentia OSCE si se pregateste de prima runda de negocieri in formatul 5 plus 2 de sub presedintia sa. Reprezentantul presedintiei ucrainiene a OSCE, Andrei Desita, a spus ca negocierile care vor avea loc aceasta luna in Lvov, ar trebui sa abordeze si chestiuni politice nu doar sociale sau culturale. Reprezentantul partii ruse nu este insa de acord, spunand ca este prea devreme pentru abordari politice.

Knut Fleckenstein:
„Cred ca colegul din Ucraina are dreptate. Nu e permis ca chestiunile importante sa fie puse tot timpul intre paranteze. Trebuie discutat despre ele, trebuie ridicat valul si sa se spuna cu exactitate ce se doreste. Formatul 5 plus 2 este cel mai important format in care se poarta aceste negocieri in acest moment, nu avem alta alternativa mai buna. Insa negocierile merg prea incet si m-as bucura daca Ucraina si-ar propune un plan de lucru ambitios pentru ca oamenii din Moldova si Transnistria sa vada ca nu doar se vorbeste, ci se si trece la fapte.”
XS
SM
MD
LG