marți, mai 03, 2016 Ora Locală 02:13

  Internațional

  Statele Unite, Rusia și Coreea de Nord

  Secretarul de stat american John Kerry în căutarea omologului său rus, Serghei Lavrov.

  Celebrare oficială la Piongjang a celui de-al treilea test nuclear nord-korean
  Celebrare oficială la Piongjang a celui de-al treilea test nuclear nord-korean

  Multimedia

  Audio

  Liderii marilor puteri intră în dispută nu doar când stau de vorbă în contradictoriu, ci și când nu stau de vorbă pentru că nu răspund la telefon. Ministrul rus de externe a negat astăzi că noul secretar de stat american ar fi încercat repetat să-l contacteze pentru a discuta noul test nuclear nord-coreean. Dezmințirea vine după o avalanșă de speculații de presă despre faptul că Serghei Lavrov și John Kerry nu au discutat evenimentul imediat. Relatează de la Washington Valeriu Sela.

  Secretarul de stat, John Kerry i-a sunat pe ministrii de externe din tari care au interese legate de criza nucleara nord-coreana, toti au raspuns cu exceptia omologului sau rus, Sergei Lavrov.

  In legatura cu testul nord-corean Kerry a spus „Cu tot respectul pentru Republica Democrata Populara Coreana, presedintele Obama a lasat sa se inteleaga cu claritate, la fel ca si alte tari, ca programul nuclear si balistic nord-corean reprezinta acum un pericol pentru Statele Unite, din cauza manierei in care se comporta, ca si pentru pacea si securitatea globala”.

  Secretarul de stat John KerrySecretarul de stat John Kerry
  x
  Secretarul de stat John Kerry
  Secretarul de stat John Kerry
  Secretarul de stat a continuat aratind ca dupa provocarea nesabuita a Fenianului, a stat de vorba cu ministrul de externe sud-corean Kim, cu ministrul nipon Kishida si cu cel din China, Yang si ca l-a sunat si pe Sergei Lavrov. Kerry a discutat cu interlocutorii despre pasii de urmat ca raspuns ca actul nord-corean. Seful diplomatiei americane a aratat ca comunitatea internationala trebuie sa raspunda intr-o maniera decisiva si credibila, asa cum s-a angajat in rezolutia 2087 a Consiliului de Securitate.

  Membrii grupului de solutionare a crizei nord-coreene din care fac parte Statele Unite, China, Japonia, Corea de Sud, Corea de Nord si Rusia nu mai sint activi, iar dintre acestia Kerry s-a consultat cu toti, cu exceptia Rusiei. La conferinta de presa de la Departamentul de Stat, purtatoarea de cuvint Victoria Nuland a infirmat informatia ca Kerry ar incerca insistent sa vorbeasca cu Lavrov. „Nu e nimic disperat in incercarea respectiva. L-a sunat pe Lavrov ieri si a comunicat ca este gata sa vorbeasca cind ministrul de externe are timp sa o faca.

  Marti, Nuland spusese ca Kerry l-a sunat pe Lavrov, care calatoreste in Africa, dimineata si ca spera sa se poata intretine cu oficialitatea rusa, in cursul serii. Fostul secretar de stat, Hillary Clinton a avut si ea dificultati in incercarea de a-l gasi pe Lavrov la telefon, la inceputul lui 2012.

  Atunci ministrul rus era in Australia si nu a raspuns la apelul lui Clinton sa stea de vorba despre o rezolutie ONU cu privire la Siria. Un ziarist a intrebat-o pe Nuland daca State Unite au comunicat nemultumirea americana cu privire la intentia Rusiei de a continua livrarile de armament catre regimul sirian. Nuland a spus ca aceasta este o tema constanta in dialogurile bileterale din ultima vreme.
  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: dany de la: uzbekistan
  15.02.2013 08:42
  Coreea de Sud degeaba se agita in calitatea ei de Papusa a Occidentului.Ea nu face nici cat 1 sfert din Coreea de Nord si avantajul militar al Coreei de Nord isi spune cuvantul ca varf si indesat."Criza nord-coreeana"? nu am mai auzit.Poate astia vor sa spuna criza de nervi,criza de sanatate mintala in care se afla americanii cu toti astia de la ONU.Numai prostii si cuvinte ciudate auzim in ultimii ani."Dosare nucleare" crize iraniene sau n-coreene".Dosarul nu contine material radioactiv,ci contine carton si o sina de prins actele sau poate fi dosar plic.Criza mintala.Niste idioti toti astia cu Comunitatea lor internationala.Reactiile Comunitatii internationale nu mai impresioneaza pe nimeni pentru ca asta nu mai are nicio imunitate politica.Este de fatada.

  de: meleaka de la: romania
  14.02.2013 21:04
  hai k ma face sa rad articolul asta! Coreea detoneaza bomba,americanii fac infarct si suna disperati la rusi adica la ministrul de externe rus,si ala este plecat in vacanta pe o plaja in Australia,Africa de sud sau in Maldive.Americanii nu au cui sa-si spuna OF-ul.O fi stiut rusul ca Coreea va detona o bomba si o fi plecat intentionat in vacanta sa nu-l bata americanii la cap cu ingrijorarile lor?.Sau nu mai poate lumea de ingrijorarile Americii?

  de: gelu de la: romania
  14.02.2013 20:39
  Comentariile americanilor sunt de prisos.Ca vor ei sa o ia ca pe o provocare chestia cu testul nuclear al Coreei de Nord este treaba lor.Cert este ca RPDK nu provoaca pe nimeni ci ei provoaca valva facand dintr-un succes militar al unei tari o kestie politica de propaganda americana. Cata ipocrizie din partea Americii si a institutiilor internationale ca ONU!!!.Rusia se face ca critica testul nuclear al Coreei dar de fapt ea a ajutat Coreea sa fie putere nucleara.Asta e! Asa face Rusia Este o reteta specific ruseasca sa te sape pe la spate.

  În exclusivitate