sâmbătă, aprilie 30, 2016 Ora Locală 14:20

  Interviuri

  Campania civică de monitorizare a patrulelor de poliție

  Ion Manole: Ne dorim ca această campanie să aibă un rol educativ, cetățenii să aibă un spirit de observație.

  x

  Articole pe aceeaşi temă

  Reforma poliției moldovenești

  Dorin Recean: „Trebuie să acţionăm în vederea construirii unui sistem poliţienesc care să asigure exercitarea drepturilor fiecărui cetăţean.”

  Polițistul este un reprezentant al statului care trebuie să fie capabil să curme o infracţiune

  Vanu Jereghi: „au lucrat persoane care nu aveau cunoştinţe minime de legislaţie şi de aceea avem ceea ce avem.”

  Un semn că reforma se pune în mişcare la MAI?

  Şase angajati ai Politiei Rutiere din Chişinău sunt cercetati de centrul si procuratura anticoruptie.

  Pe când o poliţie rutieră fără corupţie?

  Ce spun şoferii din capitală despre relaţia cu agenţii de circulaţie şi intenţia noului şef al poliţiei auto de a elimina corupţia?

  Un suflu nou pentru reforma poliţiei

  Noul ministru al Afacerilor Interne, Dorin Recean, în dialog cu Valentina Ursu.

  Multimedia

  Audio
  Timp de două săptămâni, în perioada 12-26 februarie, în Republica Moldova se va desfăşura din inițiativa organizației neguvernamentale Promo-Lex o campanie de monitorizare a atitudinii poliției față de cetățeni. Ce rezultate așteaptă de la campania ”Cu ochii pe poliție”, l-a întrebat Tamara Grejdeanu pe directorul asociaţiei Promo-Lex, Ion Manole.

  Ion Manole: „În primul rând vom monitoriza nu toată poliția, doar acele structuri sau acele unități care sunt în contact direct cu cetățenii.”
   
  Europa Liberă: Și la ce se va atrage atenția în timpul acestei monitorizări?
   
  Ion Manole: „Deci, la comportamentul lor, la vestimentație, la condițiile în care lucrează sau își desfășoară activitatea organele de drept sau colaboratorii organelor de drept.”
   
  Europa Liberă: Cine sunt cei care îi vor monitoriza sau îi vor supraveghea, o poate face orice cetățean, sunt anumite cerințe?
   
  Ion Manole: „În primul rând noi avem rețeaua noastră națională de observatori în timpul alegerilor, și în această campanie i-am rugat să monitorizăm comisariatele și secțiile de poliție din toată țara. În același timp, repetăm apelul nostru către toți cetățenii, deci în momentul în care au informație, sau au anumite poze, imagini, filmări cu implicarea unor agenți ai poliției sau ai organelor de drept, atât sub aspect pozitiv cât și negativ, să ni le trimită nouă pentru a ne convinge de modul în care își îndeplinesc obligațiile colaboratorii de poliție.”
   
  Europa Liberă: Am mai văzut materiale în care apar ilegalități comise de polițiști sau atitudine nu tocmai bună față de cetățeni, sunt anumite asigurări cu munca cetățenilor sau efortul lor nu va rămâne în van?
   
  Ion Manole: „Nu este vorba de o muncă, întotdeauna cetățeanul trebuie să fie activ, să aibă spirit civic de a observa și monitoriza ce se întâmplă în jurul lor, în special să observe sau să nu neglijeze comportamentul abuziv sau ilegal al persoanelor care sunt plătite din buget. Sperăm foarte mult că oamenii nu se vor limita doar la această perioadă dar vor continua să comunice nu doar organizațiilor de drepturile omului, dar și mass-mediei cazuri și situații în care polițiștii au săvârșit anumite ilegalități, anumite abuzuri, dar de ce nu și situații în care polițiștii au ajutat, au salvat, s-au implicat activ în depășirea unei situații dificile.”
   
  Europa Liberă: Suntem în a doua zi de desfășurare a campaniei, am văzut un prim material video, sunt deja unele constatări?
   
  Ion ManoleIon Manole
  x
  Ion Manole
  Ion Manole
  Ion Manole: „Avem unele poze deja trimise de către cetățeni, avem un video, dar în același timp avem foarte multe telefoane din partea cetățenilor care, mai mult sau mai puțin au suferit de pe urma unor acțiuni ale polițiștilor. În acest context este foarte greu să le examinăm rapid și profesionist toate aceste plângeri. Din acest punct de vedere, i-aș ruga pe cetățeni să înțeleagă corect scopul campaniei noastre, că de fapt sesizarea unei probleme nu se limitează doar la publicarea unor astfel de situații și materiale, deci este nevoie de muncă asiduă de către un specialist, care trebuie să studieze, să cerceteze. Noi evident colectăm toate aceste informații, le vom analiza, vom veni cu un sumar pentru ministerul de interne, pe toate situațiile car sunt sesizate de către cetățeni și ne dorim foarte mult ca ministerul de interne să intervină prompt și profesionist pentru a încerca cel puțin să stopeze situațiile sau abuzurile care sunt sesizate de către cetățeni. Campania noastră are, într-un fel, scopul să vedem dacă imaginea poliției corespunde percepției pe care o are astăzi în societate. Cred că polițiștii au  imagine negativă în ochii cetățenilor, ne dorim să verificăm dacă merită această imagine negativă să fie menținută asupra poliției sau sunt totuși anumite aspecte politice care într-un fel sau altul ar trebui să schimbe atitudinea față de poliție.”
   
  Europa Liberă: Domnule Manole, tocmai că așteptările cetățenilor sunt destul de mari în ceea ce privește colaboratorii de poliție cu care au un contact direct, deseori ei așteaptă să audă și despre sancțiuni, că au fost disciplinați cei care au avut un comportament nu tocmai corect.
   
  Ion Manole: „De multe ori unele cazuri ale persoanelor care sesizează anumite situații sau probleme durează ani de zile, ori într-o campanie nu putem rezolva atât de repede o situație sau alta.”
   
  Europa Liberă: Campania „Cu ochii pe poliție” va dura două săptămâni, ce garanții sunt că după încheierea acestei campanii, la secțiile de poliție, acolo unde se vor depista nereguli, lucrurile s-ar schimba, sau cui îi transmiteți ștafeta?
   
  Ion Manole: „Cetățenilor, noi le transmitem ștafeta respectivă cetățenilor. Ne dorim ca această campanie să aibă  un rol educativ, cetățenii să aibă un spirit de observație 24 din 24, să vadă tot ce se întâmplă în jurul lor și să nu ignore nici o situație în care cineva are de suferit de pe urma acțiunilor sau abuzurilor săvârșite de oamenii legii.”
   
  Europa Liberă: Ce se va întâmpla după finalizarea campaniei cu toate materialele pe care le veți aduna, cu toate sesizările?
   
  Ion Manole: „Toate materialele colectate vor participa la un concurs, vom premia cele mai importante, relevante, haioase. În același timp vom elabora un raport, o analiză și vom veni cu propuneri concrete către ministerul de interne pentru a soluționa aceste probleme.”

  Taguri Ion Manole,Drepturile omului,poliţie,Promo Lex,Tamara Grejdeanu

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate