Linkuri accesibilitate

Şevciuk refuză să discute cu Filat


Filat şi Şevciuk la conferinţa OSCE din Rottach-Egern, Germania, 20 iunie 2012
Filat şi Şevciuk la conferinţa OSCE din Rottach-Egern, Germania, 20 iunie 2012

Șefa misiunii OSCE la Chișinău, Jennifer Brush, este dezamăgită de refuzul Tiraspolului să discute despre o soluție politică în Transnistria.

Șefa misiunii OSCE în Republica Moldova, diplomata americană Jennifer Brush a declarat Europei Libere că este dezamăgită de refuzul liderului transnistrean de a se întâlni cu premierul Vlad Filat săptămâna viitoare la Lvov. Președinția ucraineană a OSCE ar fi dorit ca cei doi să dea startul discuțiilor despre aspectele politice și de securitate ale unei soluții în Transnistria. Dar liderul transnistrean a refuzat să vină la întâlnire, după ce Moscova a spus că avansarea de la subiecte economice la cele politice ar fi prematură. Relatează Valentina Ursu:

Şefa misiunii OSCE de la Chişinău, ambasadoarea Jennifer Brush, declara postului nostru de radio că este dezamăgită de faptul că liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk nu va fi prezent la Lvov, dar că la negocieri este esenţial ca participanţii să discute agenda stabilită pentru întărirea încrederii între cele 2 maluri ale Nistrului şi pentru îmbunătăţirea circulaţiei dintre ele.

Oazu Nantoi, expert la Institutul de Politici Publice de la Chişinău, a declarat Europei Libere că Moscova ar fi cea care dirijează acţiunile liderilor de la Tiraspol.

Oazu Nantoi
Oazu Nantoi
Oazu Nantoi: „Şevciuk este o nulitate, căreia i s-a interzis de la Moscova să se întâlnească cu Filat. Al doilea argument, deci o oarecare Nina Ştanski umbla cu ideea că, în schimbul deschiderii circulaţiei peste pod, la această înţelegere, să fie anexate un şir de prevederi care contravin normelor unui stat de drept. Şi doamna Ştanski a fost foarte mirată când a aflat că, chiar dacă se vor accepta nişte plăcuţe de înmatriculare pentru mijloacele de transport din stânga Nistrului, neutre, deci ei trebuie să fie înregistraţi în Republica Moldova şi Republica Moldova trebuie să-şi asume toate responsabilităţile în raport cu aceste mijloace de transport, în baza Convenţiei de la Veneţia cu privire la transport, etc., etc. Şi, atunci când e vorba de soluţionarea unor probleme, se ajunge la constatarea faptului că unica soluţie viabilă este integrarea Transnistriei în spaţiul juridic al Republicii Moldova. Iar Rusia îi interzice acest lucru. Şi întrevederile nu au loc, mare treabă.”

În opinia jurnalistului de la ediţia online de la Chişinău a publicaţiei moscovite „Kommersant”, Vladimir Soloviov, Tiraspolul nu este independent, când adoptă o decizie, în relaţia cu autorităţile de la Chişinău:

Vladimir Soloviov
Vladimir Soloviov
Vladimir Soloviov: „Ca să justifice de ce Şevciuk nu vrea să discute cu Filat la Lvov, partea transnistreană a invocat o motivaţie tehnică, declarând că nu-i convin propunerile Chişinăului privind libera circulaţie şi înregistrarea transportului. Însă mulţi analişti, comentatori şi chiar sursele noastre diplomatice spun că acesta nu e decât un pretext. Adevărata cauză este mult mai profundă şi constă în faptul că Tiraspolul nu este independent în acţiunile sale privind politica externă, coordonându-le cu Moscova. Şi, în al doilea rând, Moscova este foarte geloasă pe rolul său în reglementarea transnistreană. Şi nu-i place deloc când cineva încearcă să realizeze nişte iniţiative, fără să ţină cont de părerea sa. În cazul dat, este vorba despre Ucraina, care a preluat, de la începutul anului, Preşedinţia OSCE şi faţă de care diplomaţia rusă are o anumită gelozie. Ucraina deja a dat de înţeles că şi-ar dori, pe durata Preşedinţiei sale în OSCE, despachetarea Coşului III privind chestiunile politice. Însă Moscova a spus clar că este prea devreme pentru discuţii politice şi că discuţiile ar trebui să se limiteze la chestiuni social-economice.”

Potrivit unui comunicat al Biroului pentru reintegrare al Guvernului Moldovei, deşi prim-ministrul Vlad Filat şi-a arătat disponibilitatea pentru o întrevedere separată cu liderul administraţiei de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, reprezentanţii de acolo au refuzat o astfel de întâlnire.
Previous Next

XS
SM
MD
LG