Linkuri accesibilitate

Statele Unite la ora discursului prezidențial asupra stării Uniunii


Barack Obama: o țară de forța și influența Americii nu e posibil să se meargă din criză în criză.



Presedintele Statelor Unite, Barack Obama a rostit discursul despre starea Uniunii. Corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Citeva intrebari erau teme de interes inainte de alocutiune. In primul rind tonul si atitudinea discursului: va fi presedintele Obama agresiv si partizan sau, dimpotriva, va face din acest discurs un apel la unitate. Cea de-a doua a fost optiunea presedintelui.

Mesajul a fost ca americanii au o fibra comuna si chiar daca neintelegerile ideologice si pragmatice sint firesti, este loc de compromis, in folosul populatiei. Obama a spus ca pentru o tara de forta si influenta Americii nu e posibil sa se mearga din criza in criza prefabricata, e nevoie de compromis pentru rezolvarea problemelor cu care tara este confruntata.

Pe de alta parte observatorii apreciaza ca, judecind dupa reactia salii, in care se aflau atit democrati cit si republicanii, singura tema care ar putea antrena compromis este reformarea sistemului de imigratie. Si asta nu pentru ca cele doua partide ar imbratisa in principiu idea compromisului, ci pentru ca republicanii au inteles, dupa recentele alegeri, ca in America compozitia demografica s-a modificat ireversibil si ca trebuie sa se adapteze politic acestei noi realitati.

De altfel optiunea lor pentru raspunsul la discurs – o traditie americana – senatorul de Florida, Marco Rubio, care este cubanez-american reflecta aceasta modificare de optica.

O a doua intrebare care se punea este cum se va raporta presedintele Obama la redresarea economica. Si aici este zona de mare diviziune, intre cele doua tabere. Obama a prezentat o viziune in care aceasta redresare nu are drept piatra de temelie reducerile de cheltuieli si austeritatea. El nu doreste – a spus – un stat de mai mari dimensiuni, ci un stat mai inteligent, care sa investeasca in viitorul tarii. Republicanii insa interpreteaza – prin vocea lui Marco Rubio - ca Obama vede in stat solutia pentru cele mai importante probleme ale Americii, optica cu care nu sint de acord, ei considerind statul mai mult problema decit solutia.

O alta remarca ar fi faptul ca majoritatea initiativelor prezentate de presedinte – poate cu exceptia majorarii salariului minin – au fost imbratisate si de mai mult sau mai putin republicani, de-a lungul timpului. Cu alte cuvinte presedintele a incercat sa construiasca coalitii in jurul unor idei, care pot fi acceptabile bipartizan, decit sa forteze nota.

Republicanii insa spun ca Obama a anuntat nu putine initiative, fara ca insa sa explice cum va plati pentru cele promise. De fapt presedintele a spus – ca nu vor majora deficitul – dar opozitia nu-i da crezare. Aceasta discutie se repeta aproape cu fiecare discurs despre starea uniunii, pentru ca este o ocazie pentru prezentarea unei viziuni, si viziunile de obicei nu se incurca cu detalii.
XS
SM
MD
LG