Linkuri accesibilitate

Misiunea OSCE este dezamăgită că Evgheni Şevciuk nu va participa la discuţiile de la Lvov


Jennifer Brush: „Nu există un alt stat ca Ucraina care să fie la fel de motivat şi interesat în soluţionarea conflictului transnistrean”.

Potrivit unui comunicat de ultimă oră din partea Biroului pentru reintegrare al guvernului Moldovei, urmatoarea rundă de negocieri in formatul 5 plus 2 va avea loc la Lvov lunea si martea viitoare, adică pe 18 şi 19 februatrie, sub egida preşedinţiei Ucrainei a OSCE. Delegaţia Chisinaului va fi condusă de vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov. Potrivit comunicatului, desi premierul de la Chisinau Vlad Filat şi-a arătat disponibilitatea pentru o intrevedere separata cu liderul transnistrean Evgheni Şevciuk, „reprezentanţii de la Tiraspol au refuzat o astfel de întilnire”. Valentina Ursu a întrebat-o pe şefa misiunii OSCE de la Chisinau, ambasadoarea Jennifer Brush, cum comentează aceste ultime evolutii.

Europa Liberă: Doamnă ambasadoare, pe agenda întocmită de Ucraina, care deţine preşedinţia OSCE, care sunt problemele prioritare pe marginea cărora trebuie să discute actorii implicaţi în procesul de negocieri?

Jennifer Brush
Jennifer Brush
Jennifer Brush: „Agenda este aceeaşi ca şi în ultima perioadă de timp, începând cu aprilie 2012, când a fost convenită. Noi suntem mulţumiţi de progresul obţinut în cadrul grupurilor de lucru, după ultima rundă de negocieri, care a avut loc anul trecut la Dublin. Avem mari speranţe legate de activitatea acestor grupuri şi de activitatea formatului „5+2” în acest an.”

Europa Liberă: Problemele au fost repartizate în aceste 3 coşuri: social-economice, juridice şi politice. Unde e mai greu să ajungeţi la compromis în cadrul acestui format de negocieri „5+2”?

Jennifer Brush: „Toate cele 3 coşuri, de fapt, prin definiţie sunt politice, întrucât este vorba de negocieri politice pe marginea acestui conflict. Deci, chestiunile din toate cele 3 agende sunt politice. Nu este un secret că eu mă axez mult pe deschiderea podului de la Gura Bâcului. Şi cu cât mai mult timp petrec aici, cu atât mai mult mă conving de necesitatea redeschiderii acestui pod. De fiecare dată când vizităm acest pod, sătenii din ambele sate vin să ne întâlnească, în speranţa că am venit pentru deschiderea acestui pod şi se bucură pentru acest lucru. Însă de fiecare dată suntem nevoiţi să îi dezamăgim, spunându-le că încă nu a venit momentul. Vreau să reiterez că problemele nu sunt de ordin ingineresc, economic sau tehnic. Există bani, există expertiză tehnică, e nevoie de o lună de lucru ca acest pod să fie redeschis.”

Europa Liberă: Şi de ce nu există voinţă politică din ambele părţi – mă refer la Chişinău şi Tiraspol – ca acest pod să fie dat, odată şi odată, în exploatare?

Jennifer Brush: „În primul rând, am să încep prin a mulţumi grupurilor de lucru în domeniul transporturilor, care au elaborat aspectele tehnice ale problemei redeschiderii acestui pod. Ambele grupuri, şi de o parte, şi de alta, au arătat mult angajament, au depus multe eforturi pentru a soluţiona aspectele tehnice legate de deschiderea acestui pod. Reprezentanţii ambelor părţi, la nivel politic, m-au asigurat că există voinţă pentru a deschide acest pod. Cred că o demonstraţie suplimentară a existenţei acestei voinţe politice ar fi şi onorarea de către domnul Şevciuk a invitaţiei lansate de ministrul de externe al Ucrainei, Kojara, pentru a participa la runda de negocieri la Lvov. Atunci când ministrul de externe Kojara s-a aflat în vizită în Moldova, la Chişinău şi la Tiraspol, atât primul ministru Filat, cât şi domnul Şevciuk au acceptat invitaţia ministrului Kojara de a veni la Lvov. Sper că toţi mediatorii în procesul de negocieri„5+2” împărtăşesc dezamăgirea noastră legată de faptul că această întâlnire la Lvov nu va avea loc.”

Europa Liberă: Care ar fi motivul adevărat că premierul Vlad Filat nu se mai întâlneşte cu liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk la Lvov?

Jennifer Brush: „Din câte ştiu, prim-ministrul Filat este gata să se întâlnească cu domnul Şevciuk şi această vizită este inclusa în calendarul lui. Dar oricum această întrebare ar trebui adresată guvernului Moldovei. Motivele din care domnul Şevciuk nu se va deplasa la Lvov, într-un fel sau altul, sunt expuse în comunicatul de presă al aşa-numitului minister de externe de la Tiraspol. Am citit cu mare atenţie acest comunicat şi vreau să vă spun că oricum sunt dezamăgită de faptul că domnul Şevciuk nu va veni la Lvov. Participarea dumnealui la această întâlnire la Lvov ar contribui la atingerea rezultatelor. La fel, sper că toţi participanţii în formatul „5+2” împărtăşesc dorinţa de a redeschide acest pod de la Gura Bicului.”

Europa Liberă: Doamnă ambasadoare, şi dacă eventual această întrevedere între premierul Vlad Filat şi liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk nu are loc, ea se răsfrânge cumva asupra procesului de negocieri în formatul „5+2”?

Jennifer Brush: „Bineînţeles că va afecta tratativele în formatul „5+2” pentru că noi toţi credeam că întâlnirea premierului Filat şi a domnului Şevciuk va fi un impuls pentru negocierile în acest format. Dar oricum credem că această rundă este importantă pentru ca participanţii să discute chestiunile din agenda despre care am mai vorbit.”

Europa Liberă: Cineva nu ar dori ca această liberă circulaţie, într-un sfârşit, să aibă coridor verde? Cineva din cele 2 părţi implicate în conflictul transnistrean? Dumneavoastră aţi declarat că libera circulaţie ar fi prioritatea priorităţilor şi în cadrul negocierilor în formatul „5+2”.

Jennifer Brush: „Exact, ar trebui sa fie prioritate. Rămâne în continuare o problema cheie pentru preşedinţia ucraineană a OSCE şi pentru misiunea OSCE.”

Europa Liberă: Preşedintele în exerciţiu, ministrul de externe al Ucrainei, domnul Kojara, aflându-se la Chişinău şi Tiraspol, spunea că ar trebui, în sfârşit, să devină prioritară şi problema ce ţine de elaborarea unui proiect de statut pentru regiunea transnistreană. Şi imediat a urmat o reacţie din partea Tiraspolului că deocamdată partea transnistreană nu ar fi pregătită să discute acest subiect. De ce?

Jennifer Brush: „Nu cred că am un răspuns pentru întrebarea dumneavoastră. Până la urmă, această întrebare urmează să fie adresată interlocutorilor de la Tiraspol. Pentru că mandatul Misiunii OSCE în Moldova este identificarea unui statut pentru Transnistria în cadrul integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova. Şi acest mandat al Misiunii a fost reconfirmat pentru prima dată în ultimii 10 ani, la Reuniunea Ministerială a OSCE de la Dublin, în decembrie anul trecut, când toate cele 57 de state membre ale OSCE – 57, mai avem încă unul de când Mongolia s-a alăturat acestei organizaţii –, deci statele membre au reconfirmat acest mandat al misiunii, la fel, cum şi au reconfirmat formatul „5+2” pentru negocieri. La fel, la nivel practic, sunt de acord că trebuie să fie acordată multă atenţie măsurilor de întărire a încrederii între cele doua părţi. Şi, la fel, cred că trebuie să demonstrăm populaţiei pe ambele maluri ale Nistrului că există şi se consolidează mai multă încredere. Şi de aceea deschiderea acestui pod ar fi o demonstraţie a unei astfel de încrederi.”

Europa Liberă: Ucraina, în calitate de preşedinte al OSCE, şi-a propus totuşi să înregistreze succese pe parcursul deţinerii acestui mandat. Sunt şanse să se înregistreze anumite progrese, din moment ce vedem că anul începe cu acest eşec eventual, mă refer la întâlnirea Filat-Şevciuk, programată pentru începutul săptămânii viitoare la Lvov?

Jennifer Brush: „Nu aş numi acest lucru un eşec, mai degrabă, un pas înapoi. Oricum, am o încredere enormă în colegii noştri ucraineni de la Kiev, ambasada Ucrainei la Chişinău, şi delegaţia de la Viena. Cu greu putem găsi un alt stat membru OSCE care să aibă atâta cunoaştere despre situaţia reală şi care să fie la fel de motivat şi interesat în soluţionarea acestui conflict. Nu există un alt stat ca Ucraina care să fie la fel de interesat. Noi oferim toată susţinerea posibilă şi credem că şi toate cele 57 de state membre OSCE la fel ar trebui să le acorde toată susţinerea.”

Europa Liberă: Veţi încerca cumva să discutaţi cu domnul Şevciuk?

Jennifer Brush: „Sunt oricând gata să discut cu domnul Şevciuk. Sunt oricând gata să discut cu negociatorul la Tiraspol, Nina Ştanski. Sunt oricând gata să-mi dau toată priceperea, toată cunoaşterea şi toate puterile pentru a soluţiona acest conflict.”
XS
SM
MD
LG