Linkuri accesibilitate

Fostul premier român Adrian Năstase ar putea fi eliberat condiţionat


Adrian Năstase într-o ambulanţă, după o pretinsă tentativă de sinucidere, la aflarea deciziei privind condamnarea sa la închisoare, 20 iunie 2012, Bucureşti
Adrian Năstase într-o ambulanţă, după o pretinsă tentativă de sinucidere, la aflarea deciziei privind condamnarea sa la închisoare, 20 iunie 2012, Bucureşti

Opt luni ar fi trebuit să stea în închisoare Adrian Năstase, dar există premise să-şi petreacă ultima lună din condamnare acasă.


Decizia judecatorilor de a-l elibera pe fostul premier roman, Adrian Nastase va fi atacata cu recurs de procurorii anticoruptie, iar pina la judecarea recursului fostul demnitar va ramine in inchisoare. Primul ministru Victor Ponta, care a fost adus in politica de Adrian Nastase a declarat astazi ca isi „doreste” „un verdict legal de eliberare” pentru mentorul sau, dar aceasta declaratie poate fi considerata o forma de presiune asupra asupra justitiei.

Fostul premier roman, care implineste anul acesta 63 de ani a fost condamnat anul trecut la doi ani de inchisoare cu executate pentru ca si-a folosit functia politica pentru a-si convinge subalternii sa stringa bani, incalcind legea, pentru campania sa prezidentiala din 2004.

La inceputul lunii ianuarie, Adrian Nastase a primit de la Penitenciarul Jilava aviz favorabil pentru a fi eliberat conditionat. In raportul Comisiei care a recomandat eliberarea sa se mentioneaza ca fostul premier socialist a organizat in inchisoare noua dezbateri plus o conferinta. A scris doua carti si o lucrare stiintifica, iar Comisia de la Penitenciarul Jilava a constatat ca fostul demnitar a avut un comportament bun si ca s-a implicat „in actiuni de instruire si influentare pozitiva a celorlalte persoane private de libertate”. Adrian Nastase beneficiaza de o reducere a pedepsei la o treime, potrivit legii care se aplica pentru persoanele care au implinit 60 de ani. O alta scurtare a pedepsei, care poate ajunge pina la 45 de zile, ar putea avea loc datorita lucrarii stiintifice la care a lucrat fostul premier, „Romania la Uniunea Europeana in contextul reglementarilor interne si europene”, si care a fost atasata la dosarul eliberarii sale, numai ca procurorii au contestat astazi tocmai bazele „stiintifice” ale acestei analize care a fost scrisa intr-o luna. Potrivit prevederilor in vigoare, un detinut din Romania cistiga pentru doua zile de munca o reducere a pedepsei cu 3 zile. Opt luni ar fi trebuit sa stea in inchisoare Adrian Nastase, dar exista premise sa-si petreaca ultima luna din condamnare acasa.

Iesirea din inchisoare a fostului premier care a condus Romania in perioada 2000-2004 ar putea avea loc in aceasta luna, daca nu cumva la recurs, judecatorii nu vor lua in discutie felul in care s-a raportat Adrian Nastase la sistemul juridic in perioada sa de detentie. Eliberarile conditionate tin cont de cele mai multe ori de un criteriu clar: daca inculpatul a recunoscut autoritatea judecatoreasca sau nu, daca a acceptat condamnarea sau daca si-a manifestat „adversitatea fata de justitie”. Fostul demnitar roman a declarat de mai multe ori ca a primit o „condamndare politica”, dar cu toate acestea judecatorii ar putea mentine verdictul de astazi de eliberare conditionata, ceea ce insemana ca Adrian Nastase trebuie sa se prezinte periodic la tribunal la serviciul de Probatiune, ca nu poate parasi Bucurestiul mai mult de opt zile, ca trebuie sa comunice orice schimbare de domiciliu, dar si mijloacele sale de subzistenta.

Atunci cind l-au condamnat la inchisoare pe Adrian Nastase, judecatorii au mentionat in motivarea sentintei ca aceasta condamnare „este singura apta sa asigure indreptarea atitudinii acestuia fata de comiterea de infractiuni”, dar si sa asigure „o reactie sociala adecvata in diminuarea savirsirii unor infractiuni de coruptie la nivelul unor functii de inalta demnitate publica”.

S-ar putea intelege ca fostul premier roman si-a primit lectia, desi mai are pe rol inca un dosar de coruptie. Oricum de partea sa joaca o parte a televiziunilor de stiri si mersul celeilalte anchete va avea legatura si de viitoarele numiri la virful Parchetului General si a Directiei Nationale Antiocruptie.

Politigraf

XS
SM
MD
LG