sâmbătă, februarie 13, 2016 Ora Locală 04:27

  Internațional

  Consumul de cabaline, deosebiri culturale şi respectul faţă de consumator

  Scandalul cărnii de cal vândută drept carne de vită continuă şi este posibil să se extindă.

  x

  Articole pe aceeaşi temă

  V. Ponta: Frauda cu etichetarea cărnii de cal nu s-a produs în România

  Scandalul cărnii de cal arata, pe de altă parte, problemele pieței interne, dar şi riscurile şi pericolele care pot apărea din cauza neregulilor tradiționale din România.

  Scandalul cărnii de cal în produsele congelate ia amploare

  Toate companiile care procesează carne vor fi obligate să efectueze teste ADN pentru a-i asigura pe consumatorii îngrijorați după descoperirea cărnii de cal în produsele congelate.

  Scandalul cărnii de cal vindută drept carne de vita continua. La Londra, ministrul mediului a avut o intervedere astazi cu reprezentantii lanturilor de magazine care au vindut produsele ce au fost scoase de pe rafturi. Au fost promise măsuri ferme împotriva celor care au încercat să înşele încrederea clienţilor. Ieri, la Bucuresti, premierul social-democrat Victor Ponta a respins categoric vreo înşelătorie făcută de cele doua abatoare romaneşti implicate, în care, in amindoua se procesează atit carnea de vita cît şi cea de cal.
   
  Britanicii au fost şocaţi de rezultatele testelor făcute pentru că ei doresc să li se spună cinstit ceea ce cumpăra şi se considera înşelaţi de magazinele care le-u vîndut altceva decit era scris pe ambalaj.
   
  Apoi, din punct de vedere cultural, scrie corespondentul nostru Charles Recknagel, există şi o problema legata de percepţia britanicilor faţă de cal.
   
  Calul este văzut ca un animal nobil, un prieten al omului si are statutul unui animal de „casă”. Profesorul de biologie Mayer Rochow, de la Universitatea Bremen, din Germania explica:
   
  „Există un grad înalt de emoţie, pentru că istoria acestui animal este legată de glorie, nobleţe şi cu atit mai mult, cu cît a fost vîndută drept altceva.”
   
  Profesorul Rochow care a studiat istoria tabuurilor alimentare spune că în culturile vechi există credinţa că unele animale au un suflet si sunt apărate de spirite ce nu trebuie deranjate, apoi există şi tabuurile religioase legate de anumite cărnuri şi de considerarea lor ca fiind „murdare”, „nesănătoase”.
   
  Pe de altă parte, recunoaşte profesorul de la Bremen, din punct de vedere strict secular, nu există nici un impediment în a consuma carne de cal:
   
  „Cu siguranţă, carnea de cal este mâncată în multe părţi ale Europei şi ale lumii şi nu există nici un argument ştiinţific pentru a nu o consuma.”
   
  Cu toate astea, scrie corespondentul nostru, in multe ţări europene calul este considerat un companion de nădejde al omului. In unele ţări, precum Irlanda si Marea Britanie, nu se manincă astfel de carne, dar in Franţa şi Elveţia, carnea de cal se regăseşte în meniu-uri. Un măcelar de 67 de ani din Franţa, declara de exemplu astazi agenţiei Reuter că aceasta carne este mult mai gustoasă decît carnea de vită şi este chiar şi mai sănătoasă. Francezii mînincă carne de cal din secolul 18, de după revoluţia franceză. Timp de două secole a fost consumată fară reţinere, iar abia cum, generaţiile mai tinere au renunţat la ea.
   
  Unul din cele mai sofisticate restuarante frenceze din cartierul Marais din centrul Parisului, are la loc de cinste tartarul de carne de cal.
   
  Catherine Clerc, o frantuzoaică de 42 de ani este şi acum o adeptă a cărnii de cal, după cum a declarat agenţiei Reuter: „E mai gustoasa decit carnea de vita si e si mai ieftină”, spune ea. Are mai puţine calorii decit cea de vită… Măcelarii  francezi care vînd acest tip de carne susţin că din păcate tineretul nu mai cumpără carne proaspătă de la măcelari, mîncînd ce se nimereşte.
   
  Cu toate aceste argumente, scandalul cărnii de cal vîndută drept carne de vita continuă şi este posibil sa se extindă. Pină la urmă, nu este vorba numai de deosebiri culturale, ci de înşelătorie.

  Taguri romania,Oana Serafim,scandalul cărnii de cal

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate