Linkuri accesibilitate

Barack Obama în ajunul pronunțării discursului despre starea națiunii


Președintele își dorește reformarea sistemului de imigrație și îngrădirea dreptului la port-armă.



Astazi, presedintele Statelor Unite, Barack Obama va rosti discursul despre starea natiunii. Care sint semnalele pe care le urmaresc observatorii politici? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Principala intrebare este daca presedintele Obama s-a schimbat, acum ca a obtinut un al doilea mandat. Cei din anturajul lui Obama spun ca acesta este acum mai increzator in sine, mai relaxat, mai hotarit in raporturile cu cei din jur si cu chestiunile cu care se confrunta.

Ceea ce pare evident este ca, prin comparatie cu primii ani, Obama si-a modificat stilul de abordare. Este acum mai agresiv, in raporturile cu cei care-l contesta si-i contesta ideilor. Asta in conditiile in care primul mandat a fost marcat de indecizie, de compromisuri si incercari de a conduce prin intermediari.

Problema este insa daca acest nou stil ii va aduce lui Obama si realizari. El incearca acum sa conteste validitatea obsesiei washingtoniene legata de deficitul bugetar, cu o agenda de dezvoltare. Riscul este insa sa alieneze multi americani si sa adinceasca diviziunile impotriva carora s-a pronuntat in campanie.

Calculul presedintelui si echipei sale este ca riscul republicanilor este mai mare decit al sau atunci cind ei incearca sa-i deraieze agenda. Barack Obama simte ca-si poate permite acum sa se afle in ofensiva, cu riscuri minime. El a obtinut victorii inca inainte de inaugurare: ridicarea plafonului datoriei publice si majorarea impozitelor celor instariti.

Acum pe linga economie, presedintele isi doreste reformarea sistemului de imigratie si ingradirea dreptului la port-arma. Toate aceste abordari ca si majorarile de impozite ar fi fost greu de imaginat acum doi ani cind republicanii au cistigat alegerile penru Congres. Acum cind nu va mai candida vreodata si cind economia a reinceput sa creasca, fie si lent, presedintele Obama are in vizor obiective la care tine mult cum sint imigratia sau reducerea incalzirii globale.

Pe republicani, alegerea lui Obama i-a divizat. Exista acum in partid citeva factiuni si nici un lider convingator. S-a ajuns ca traditionalul raspuns al opozitiei la discursul despre starea uniunii sa fie rostit de doi republicani: oficial, Marco Rubio senator de Florida, precum si senatorul Rand Paul care reprezinta miscarea Tea Party.
XS
SM
MD
LG