Linkuri accesibilitate

Guvernarea în coaliție este preferabilă uneia monocolor (Jurnal de Chișinău)


Clasele de predare în limba rusă și declarațiile deputatei Ana Guțu (Adevărul).



Într-un editorial publicat de „Jurnal de Chişinău”, Petru Bogatu se referă la noile turbulenţe din interiorul alianţei de guvernare provocate de omorul tăinuit de la vânătoarea din Pădurea Domnească, turbulenţe care au reaprins discuţiile despre partea proastă a unei guvernări de coaliţie. Pentru Republica Moldova o guvernare în coaliţie e mai bună totuşi decât un regim monopartid, arată Bogatu, pentru că asigură o competiţie „purificatoare” în sânul Alianţei de guvernământ. Altminteri zicând, mai scrie Bogatu, guvernarea de coaliţie, informându-şi şi sensibilizându-şi cetăţenii, cu voie sau fără voie, pune în mişcare propria echipă de salvare. Pentru că singura forţă specială capabilă să elibereze puterea politică de prizonieratul oligarhic este opinia publică.

Despre declaraţia recentă a vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc, că nu ar avea în posesie instituţii mass-media, scrie Nicolae Negru de la aceeaşi publicaţie „Jurnal de Chişinău”. În loc să facă publice numele companiilor sale, crede Negru, Plahotniuc adaugă tot mai multă intrigă. Declaraţia se bate cap în cap cu spusele de mai înainte, făcute de politician la Prime, mai spune comentatorul, că afacerile sale ţin de domeniul petrolier, bancar, hotelier şi mediatic. Dacă liderul PD vrea cu tot dinadinsul să rămână în politică, dacă ţine la imaginea partidului său, a AIE şi a RM, el trebuie să-şi scoată la lumina zilei toate afacerile, crede Nicolae Negru.

În subiectul presupusei spălări a zeci de milioane de dolari prin intermediul Băncii de Economii de către mafia rusă în 2008, preluat de presa de la Chişinău de la cea internaţională, Valentin Buda de la „Timpul” notează că incidentul pune R. Moldova într-o lumină proastă, într-o perioadă extrem de nepotrivită, înaintea semnării Acordului de Asociere cu UE preconizată a avea loc în noiembrie. Scandalul are și partea lui pozitivă, crede Valentin Buda, developând un alt aspect al chestiunii, și anume, de ce se opune Federația Rusă drumului spre Vest al Republicii Moldova. Jurnalistul crede că asta se întâmplă pentru că europenizarea Republicii Moldova ar lipsi oligarhia rusească de un angrenaj important al „utilajului” de spălare a banilor obținuți din inginerii politico-infracționale.

Despre declaraţia parlamentarei Ana Guţu referitoare la situaţia câtorva clase cu predare în limba rusă din Liceul mixt „Dimitrie Cantemir” din Glodeni şi valul de nemulţumire declanşat de aceasta în rândul alolingvilor scrie astăzi „Adevărul”. Elevii din aceste clase ar urma să treacă în alt liceu, conform unei decizii a Consiliului raional legate de optimizarea reţelei şcolare. Deputata a venit cu o propunere de alternativă: cei care vor să rămână în liceu să fie integraţi în clasele cu predare în română. În context, Ana Guţu şi-a exprimat poziţia în general faţă de problema integrării minorităţilor naţionale. Potrivit ei, dacă păstrăm actuala stare de lucruri, „nu facem decât să accentuăm segregarea şi prăpastia dintre vorbitorii de română şi cei de rusă”. Liberala susţine că, în urma declaraţiilor, a fost ameninţată cu moartea, iar Liga Tineretului Rus a protestat ieri în faţa sediului PL.
XS
SM
MD
LG