Linkuri accesibilitate

Povestea impozitului pe venit


Pe de o parte, evaziunea fiscală, şi pe de altă parte convingerea declarată că e neprofitabil să plăteşti impozite.



Nu trebuie să fii mare economist ca să înţelegi că una din cele mai mari probleme ale Moldovei e faptul că o sumedenie de indivizi nu-şi plătesc impozitul pe venit.

S-au scris hectare de articole despre endemica evaziune fiscală şi în speţă despre aşa-zisul salariu în plic. Procentul angajaţilor care, cu largul concurs al angajatorilor, îşi tăinuiesc veniturile reale e de-a dreptul năucitor. Păi, dacă aceşti concetăţeni de-a noştri ar plăti impozite din venitul adevărat, ar putea fi mărite substanţial pensiile oamenilor în etate.

Sau să-i luăm, de pildă, pe unii reprezentanţi ai micului business care vor patentă eternă. Fireşte, viaţa multora dintre ei e dificilă, e o luptă acerbă. Dar oare toţi doritorii de patentă veşnică sînt pe buza prăpastiei? Eu unul mă îndoiesc.

Deunăzi, am văzut un interpret pe sticlă care mărturisea cu nonşalanţă că ei, cîntăreţii, trăiesc cu banii făcuţi la nunţi şi cumetrii. Că multe vedete recente fac sume frumoase la nunţi şi cumetrii se ştie. Dar cîte dintre aceste staruri plătesc impozite din veniturile lor frumoase? Sau poate cîştigurile lor la nunţi şi cumetrii nu sînt venituri? Dar atunci ce sînt ele? Şi, în definitiv, de ce un scriitor trebuie să plătească impozit atunci cînd primeşte un onorariu de 200 de lei pentru un eseu într-o revistă, iar vedeta care face sute de euro la nuntă nu trebuie să plătească nimic?

Iar acum, stimaţi ascultători, să remarcăm un detaliu curios. În acest cadru dezolant, în care eschivarea de la plata impozitului pe venit a devenit cronică, se aud ani de zile voci răspicate, voci pline de suferinţă. Şi ele, vocile astea, declară ritos că o afacere în Moldova nu poate supravieţui dacă plăteşti cinstit toate impozitele. Vocile astea susţin cu înflăcărare că aici să plăteşti impozite e un soi de sinucidere, un soi de prostie, chiar şi pentru simplul fapt că altul nu le va plăti şi te va surclasa inevitabil. E neprofitabil, e aiuritor, e prosteşte să plăteşti impozite pentru că mediul sufocant te striveşte dacă faci asta, zic vocile.

Povestea asta se întinde din zorii tranziţiei: pe de o parte, evaziunea fiscală, şi pe de altă parte convingerea declarată că e neprofitabil să plăteşti impozite. Şi atunci te întrebi: dar ce ar trebui să se întîmple în ţara asta ca să intrăm în albia normalităţii? Şi un răspuns, fireşte, nu prea există...
XS
SM
MD
LG