Linkuri accesibilitate

V. Ponta: Frauda cu etichetarea cărnii de cal nu s-a produs în România


O linie de producţie a firmei franceze Spanghero
O linie de producţie a firmei franceze Spanghero

Scandalul cărnii de cal arata, pe de altă parte, problemele pieței interne, dar şi riscurile şi pericolele care pot apărea din cauza neregulilor tradiționale din România.



Președintele României, Traian Băsescu a declarat că imaginea și credibilitatea țării poate avea de suferit „pentru mulți ani înainte”, dacă se dovedește că un producător român se află la originea cărnii de cal din produsele de carne de vită vândute în Uniunea Europeană. Asemenea semi-preparate au fost scoase deja de pe rafturi din alimentarele din multe țări, inclusiv Marea Britanie, Franța ți Suedia. Autoritățile române spun că investighează cazul. Relatează Sabina Fati:

Procesatorii români sint acuzati ca au vindut carne de cal sub eticheta de carne de vita, in conditiile in care diferenta de pret dintre cele doua produse este de 1,5 euro pe kilogram. Premierul Victor Ponta a fost revoltat de faptul ca România este tratata ca „suspectul de serviciu”, in vreme ce presedintele Traian Basescu a avertizat ca „o eticheta falsa pentru obtinerea unui cistig ilegal va decredibiliza Romania pentru o lunga perioada de timp si riscurile de a primi restrictii la export sint foarte mari”. Totusi ministrul român al Agriculturii, Dan Constantin a precizat ca „nu exista vreun indiciu care sa arate ca etichetarea s-a facut in Romania”, iar Comisarul European pentru Agricultura, Dacian Ciolos, aflat intr-o vizita in România s-a limitat sa spuna ca in scandalul carnii de cal nu a fost constatata „o problema de siguranta a alimentelor” ci una de „frauda”.

Compania suedeza Findus si procesatorul francez Spanghero au declansat la sfirsitul saptamii un scandal urias, dupa ce britanicii au acuzat cele doua societati ca le-ar fi livrat lasagne preparata cu carne de cal in loc de canre de vita, cum era precizat pe etichete. Francezii de la Spanghero au aratat insa cu degetul spre România, mai exact spre cele doua abatoare de unde ar fi cumparat carnea incrimnata. Ministrul român al agriculturii a dispus controale la cele doua abatoare indicate de francezi, unul aflat la Brasov si altul in Botosani. Ministrul Constantin sustine ca nu exista nici un fel de dovezi ca etichetarea „gresita” s-ar fi facut in Romania, cu atit mai mult cu cit unul dintre cele doua abatoare implicate exporta doar carne de cal.

Michel Barnier, comisarul European pentru Piata Interna si Servicii a subliniat astazi ca mai sint multe de facut pentru protejarea consumatorilor si ca trebuie facute progrese pe doua planuri: „sa le spunem cumparatorilor nu numai natura carnii pe care o consuma, ci si originea ei, inclusiv pentru produsele congelate sau gatite”. Barnier a vorbit despre un „scandal” in care justitia trebuie sa fie „nemiloasa” „cu cei care au comis inselatoria sau frauda”.

Cotidianul britanic de scandal The Daily Mirror scrie in editia de astazi despre „Mafia cailor” si profiturile ei uriase, folosindu-se de o sursa din Transilvania, care ar fi oferit detalii inclusiv despre circuitul carnii de cal care ar pleca din Romania. Detaliile oferite de ziaristii de la Londra nu au fost inca dovedite, in schimb au iesit la iveala numeroasele abatoare unde sint sacrificate cabalinele, procesate si uneori produsul final este exportat in Uniunea Europeana, desi in cele mai multe state comunitare carnea de cal nu se maninca. Oricum, dupa rostogolirea stirilor de astazi, un alt cotidian britanic, The Independent considera ca e posibil ca produsele care au ajuns pe rafturile magazinelor din insula, din Franta sau din Suedia ar fi de magar, potrivit unor speculatii care ar circula printre oficialii francezi din industria alimentara.

Scandalul carnii de cal arata, pe de alta parte, probelemele pietii interne, dar si riscurile si pericolele care pot aparea din cauza neregulilor traditionale din Romania, a faptului ca aproape orice aprobare poate fi obtinuta cu ajutorul mitei, ca aproape orice intreprindere poate functiona in afara normelor europene, daca proprietarul stie unde sau cui sa dea spaga, ca etica muncii si a comertului este aproape inexistenta.
XS
SM
MD
LG