sâmbătă, aprilie 30, 2016 Ora Locală 08:14

  Internațional

  Afganistan - un nou comandant al forțelor internaționale

  „Testul major pentru mulți dintre noi va fi consultarea electorală” - a spus gen. John Allen, care i-a predat comanda gen. Joseph Dunford.

  Generalul Joseph Dunford la audierile din Comitetul senatorial de la Washington
  Generalul Joseph Dunford la audierile din Comitetul senatorial de la Washington


  Fortele internationale din Afganistan au un nou comandant, generalul de marina Joseph Dunford. Ce primeste acesta mostenire de la predecesor? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

  Duminica, generalul american John Allen a parasit comanda fortelor internationale din Afganistan, exprimind optimism cu privire la viitorul tarii, adaugind insa ca lumea va privi cu mare atentie maniera in care guvernul gestioneaza alegerile de anul viitor si daca va pune in aplicare reformele promise. „Testul major pentru multi dintre noi va fi consultarea electorala” - a spus Allen inainte de a preda comanda generalului Joseph Dunford.

  Cele mai recente alegeri din Afganistan, cele din 2009, au fost marcate de incidente violente si suspiciuni de coruptie. Alegerile de anul viitor vor avea loc in conditiile in care cea mai mare parte a aranajamenelor de securitate vor fi controlate de afgani, iar fortele americane vor fi reduse considerabil. Generalul Allen a lasat sa se inteleaga că comunitatea internationala ramine implicata in Afganistan, dar nu este dispusa sa tolereze abateri de la procesul de reforme.

  Presedintele Hamid Karzai s-a angajat sa contracareze coruptia endemica din tara sa, dar generalul american a spus ca a venit vremea ca vorbele sa se concretizeze in fapte. Oficialitati americane recunosc ca este important ca sprijinul pentru Afganistan sa ramina sustinut si dupa retragerea militara preconizata pentru 2014.

  Sovieticii au sistat ajutorul aproape total dupa retragerea lor din Afganistan, in 1989 si asta a dus la prabusirea regimului de atunci si venirea la putere a talibanilor. Occidentul si Statele Unite nu doresc sa repete greseala. Dar generalul Allen a spus ca Statele Unite astepta progrese in buna guvernare a tarii si reducerea coruptiei. Generalul a recunoscut insa ca progresele in administrarea tarii nu sint usor de facut si iau mai mult timp decit aranjamentele de securitate. El a cerut comunitatii internationale sa dea dovada de rabdare.

  Pe plan militar, generalul Allen a spus ca in ultimii doi ani fortele talibane au fost alungate din centre urbane, ceea ce a intarit capabilitatea si increderea fortelor afgane. „Cistigam”- a spus generalul la ceremonia de ramas bun. Generalul Allen a fost nominalizat pentru cea mai importanta pozitie in NATO, din Europa.

  Taguri Radio Europa Liberă,Valeriu Sela,SUA,Afganistan,Actualitatea internațională,John Dunford,comandant forțe internaționale

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate