sâmbătă, februarie 13, 2016 Ora Locală 23:22

  Rubrici / Realitatea cu amănuntul

  Omul-brusc-îmbogăţit

  „Eu acum nu am timp pentru lucrurile din ţară. Am fost eu cîndva prost, dar nu sînt acum. Acum eu îmi văd de businessul meu...”

  Multimedia

  Audio


        Am cunoscut eu, mai mulţi ani în urmă, un om în floarea vîrstei, care lucra la o întreprindere, avea un salariu modest şi, prin urmare, modestă îi era şi existenţa. Nu putea omul să plece vara pe litoralul fermecător al Antaliei şi nici să satisfacă toate capriciile copiilor săi nu avea cum. Nu, nu murea omul de foame, dar nici nu huzurea.

       Ori de cîte ori mă întîlneam cu acest om în floarea vîrstei, el îmi vorbea cu dezgust, cu un soi de încrîncenare, despre mediul sufocant al Republicii Moldova. Reieşea din spusele lui că e foarte greu să supravieţuieşti aici, dacă eşti un om cuminte şi cinstit. Omul vorbea cu scîrbă despre corupţie, mişmaş, evaziune fiscală, despre dispariţia valorilor şi proliferarea cinismului. Şi mărturisesc, stimaţi ascultători, că decepţia lui mi se părea explicabilă şi chiar firească.

       În discuţiile noastre despre politică, omul cu venituri modeste constata că la noi e foarte greu să faci ceva temeinic, că guvernanţii sînt iresponsabili şi incompetenţi, că se fură ca-n codru, că lumea fuge din ţară din cauza greutăţilor.

       „Ar trebui să schimbăm cumva lucrurile, să ieşim odată din impas, să scăpăm de guvernanţii aceştia care nu-şi respectă promisiunile, să instaurăm supremaţia legii. Căci altminteri ce viitor avem aici?” mă întreba omul cu venituri modeste şi ofta, ofta din adîncul sufletului. Şi după toate discuţiile noastre, rămîneam cu impresia că pe om îl doare sufletul pentru ţara în derivă.

       Ei bine, nu ştiu anume cum, dar în viaţa acestui om decepţionat s-a produs acum vreo doi ani o metamorfoză spectaculoasă. A reuşit acest om să-şi înjghebe o afacere. O afacere serioasă, profitabilă. Şi şi-a luat omul o maşină la care nici nu visa anterior. Şi în Antalia pleacă acum în fiecare vară. Şi bani pentru odrasle are mai mulţi. Şi s-a luminat la faţă omul, iar decepţia i-a dispărut cu desăvîrşire din priviri. Şi nici despre problemele ţării nu mai vorbeşte omul atunci cînd ne întîlnim.

      L-am văzut deunăzi pe acest om binedispus. Şi din curiozitate l-am întrebat dacă i se pare la fel de sufocant mediul acum, după ce el a reuşit să-şi clădească o afacere.

      Iar omul, deranjat vădit de întrebare, mi-a zis următoarele: „Ehehei, Iuliane, tu mă orientezi spre politică. Dar eu nu am nici un chef să discut despre politică. Noi trebuie să ne vedem de treabă, nu să criticăm şi să căutăm lacune...”
       „Voiam doar să văd cum ţi se par astăzi lucruile în ţară...” am zis.
       Iar omul-brusc-îmbogăţit mi-a ripostat pe loc: „Eu acum nu am timp pentru lucrurile din ţară. Am fost eu cîndva prost, dar nu sînt acum. Acum eu îmi văd de businessul meu...”

  Taguri moldova,Radio Europa Liberă,Iulian Ciocan,Realitatea cu amănuntul

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Comunistul din noi
  23.02.2013 14:51
  O atitudine admirabilă. Desigur că pentru comunistul aciuat în mintea autorului atitudinea e scandaloasă. Dar asta e calea spre o societate prosperă - căutatul de treaba ta. Făcînd o afacere prosperă omul dat a creat locuri de muncă. A făcut un bine celor din jur chiar dacă îi lipsește discursul patriotico-proletar.

  Scriind acest articol autorul, cu toate că îl doare sufletul pentru țară, nu a ajutat cu nimic. Doar a perpetuat niște clișee de gîndire. Poate lași scrisul și te apuci să faci ceva?

  de: gabi
  12.02.2013 22:22
  contează numele eroilor ?...nu cred...cei care comentează şi nu fac nimic, nu au mari şanse la o viaţă decentă, eroul nostru s-a pus pe treabă şi cu puţin noroc a reuşit o afacere, bine face că îşi trăieşte viaţa aşa cum şi-o doreşte

  de: Alex de la: Chisinau
  11.02.2013 09:03
  Povestea e frumoasa, dar unde sunt numele concrete ale eroilor ?

  În exclusivitate