Linkuri accesibilitate

Omul-brusc-îmbogăţit


„Eu acum nu am timp pentru lucrurile din ţară. Am fost eu cîndva prost, dar nu sînt acum. Acum eu îmi văd de businessul meu...”



Am cunoscut eu, mai mulţi ani în urmă, un om în floarea vîrstei, care lucra la o întreprindere, avea un salariu modest şi, prin urmare, modestă îi era şi existenţa. Nu putea omul să plece vara pe litoralul fermecător al Antaliei şi nici să satisfacă toate capriciile copiilor săi nu avea cum. Nu, nu murea omul de foame, dar nici nu huzurea.

Ori de cîte ori mă întîlneam cu acest om în floarea vîrstei, el îmi vorbea cu dezgust, cu un soi de încrîncenare, despre mediul sufocant al Republicii Moldova. Reieşea din spusele lui că e foarte greu să supravieţuieşti aici, dacă eşti un om cuminte şi cinstit. Omul vorbea cu scîrbă despre corupţie, mişmaş, evaziune fiscală, despre dispariţia valorilor şi proliferarea cinismului. Şi mărturisesc, stimaţi ascultători, că decepţia lui mi se părea explicabilă şi chiar firească.

În discuţiile noastre despre politică, omul cu venituri modeste constata că la noi e foarte greu să faci ceva temeinic, că guvernanţii sînt iresponsabili şi incompetenţi, că se fură ca-n codru, că lumea fuge din ţară din cauza greutăţilor.

„Ar trebui să schimbăm cumva lucrurile, să ieşim odată din impas, să scăpăm de guvernanţii aceştia care nu-şi respectă promisiunile, să instaurăm supremaţia legii. Căci altminteri ce viitor avem aici?” mă întreba omul cu venituri modeste şi ofta, ofta din adîncul sufletului. Şi după toate discuţiile noastre, rămîneam cu impresia că pe om îl doare sufletul pentru ţara în derivă.

Ei bine, nu ştiu anume cum, dar în viaţa acestui om decepţionat s-a produs acum vreo doi ani o metamorfoză spectaculoasă. A reuşit acest om să-şi înjghebe o afacere. O afacere serioasă, profitabilă. Şi şi-a luat omul o maşină la care nici nu visa anterior. Şi în Antalia pleacă acum în fiecare vară. Şi bani pentru odrasle are mai mulţi. Şi s-a luminat la faţă omul, iar decepţia i-a dispărut cu desăvîrşire din priviri. Şi nici despre problemele ţării nu mai vorbeşte omul atunci cînd ne întîlnim.

L-am văzut deunăzi pe acest om binedispus. Şi din curiozitate l-am întrebat dacă i se pare la fel de sufocant mediul acum, după ce el a reuşit să-şi clădească o afacere.

Iar omul, deranjat vădit de întrebare, mi-a zis următoarele: „Ehehei, Iuliane, tu mă orientezi spre politică. Dar eu nu am nici un chef să discut despre politică. Noi trebuie să ne vedem de treabă, nu să criticăm şi să căutăm lacune...”
„Voiam doar să văd cum ţi se par astăzi lucruile în ţară...” am zis.
Iar omul-brusc-îmbogăţit mi-a ripostat pe loc: „Eu acum nu am timp pentru lucrurile din ţară. Am fost eu cîndva prost, dar nu sînt acum. Acum eu îmi văd de businessul meu...”
XS
SM
MD
LG