Linkuri accesibilitate

Senatul american dezbate o numire contestată


Președintele Barack Obama și fostul său consilier anti-terorism, John Brennan, la anunțul nominalizării directorului CIA
Președintele Barack Obama și fostul său consilier anti-terorism, John Brennan, la anunțul nominalizării directorului CIA

Audierile din Senat pentru confirmarea noului director al Agentiei Americane de Informatii si Contrainformatii, CIA au debutat tumultuous. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Manifestanti au intrerupt pentru scurt timp audierea lui John Brennan. Acesta a avut de facut fata unor dificile intrebari, venite de la democrati si republicani, cu privire la atacuri ale unor avioane americane fara pilot, in diverse parti ale lumii precum si despre ceea ce stie cu privire la asa numitele interogatorii cu metode speciale, in cazurile unor suspecti de terorism.

Pe fondul controversei cu privire la atacuri americane cu avioane fara pilot impotriva unor obiective specifice, presedinta Comisiei pentru Informatii din Senat, Diane Feinstein, a spus ca analizeaza propuneri vizind crearea unui noi curti, care sa avizeze atacurile respective. Senatoarea nu a oferit detalii, dar tribunalul poate fi similar cu un altul care supravegheaza autorizarea de interceptari de comunicatii pe teritoriul american.

Inainte de audiere, un grup de manifestanti si-a exprimat nemultumirea fata de nominalizarea lui Brennan. Un barbat a strigat „asasinatele sint impotriva Constitutiei”. O femeie purta o pancarta pe care scria „Avioanele fara pilot zboara, copii mor”. Protestele au continuat si dupa ce Brennan si-a inceput depozitia.

Presedinta comisiei, senatoarea Feinstein a intrerup sedinta si a cerut evacuarea manifestantilor. La reluare, senatorul republican Saxby Chambliss din Georgia, l-a intrebat pe Brennan daca stia de metodele brutale de interogare folosite in timpul administratiei George W. Bush. La vremea respectiva Brennan era adjunctul numarului 3 in ierarhia CIA, dar la audiere a spus ca nu a fost implicat in deciziile cu privire la metodele de interogare.

Senatorul republican de Idaho, Jim Risch l-a acuzat pe Brennan ca a oferit fara sa fie autorizat informatii presei cu privire la un plan pus la cale in Yemen de a ataca un avion care pleca spre Statele Unite. Brennan a explicat ca a caracterizat implicarea americana in operatiune, dar a negat ca ar fi deconspirtat ca doi agenti occidentali ar fi infiltrat Al Qaeda in Yemen. FBI-ul investigheaza in prezent acea scurgere de informatii. Brennan a spus ca el a fost audiat ca martor, nu ca acuzat.
XS
SM
MD
LG