Linkuri accesibilitate

În ajunul Anului Nou chinezesc


Anul șarpelui
Anul șarpelui

Experții amintesc că anii trecuți ai Șarpelui au fost 1989, când a căzut zidul Berlinului și 2001, anul atacurilor teroriste din Statele Unite.



În vreme ce europenii sau nord-americanii luptă cu kilogramele acumulate în recentele sărbători de iarnă și jură că la anul for fi mai cumpătați, o cincime a populației lumii se pregătește abia acum de excesele trecerii dintre ani: peste două zile începe Anul Nou Chinezesc. Detalii are Mircea Țicudean.

Anul Nou Chinezesc sau anul lunar începe la 10 februarie și va fi al Șarpelui. Este un animal care își leapădă pielea veche, așa că sunt așteptate mari schimbări. Experții din Extremul Orient amintesc că anii trecuți ai Șarpelui au fost 1989, când a căzut zidul Berlinului, 2001, când au avut loc atacurile teroriste din Statele Unite și, mai adânc în istorie, anul 1929, al Marii Depresiuni economice.

Chinezii cred că universul e alcătuit din cinci elemente: pământ, apă, foc, lemn și metal, iar prevalența unuia dintre ele determină starea de spirit generală a lumii. Noul an al Șarpelui va conține mult foc, care aduce cu sine energie, dar și multă apă, care îl va tempera. Ce înseamnă asta pentru economie? Maestrul Raymond Lo din Hong Kong crede că „vom vedea multă energie pozitivă și mai multă încredere în relansarea economică”.

Până să se împlinească aceste profeții în care nu chiar toată lumea crede, oamenii de afaceri chinezi se grăbesc să-și rotunjească profiturile de pe urma trecerii dintre ani, care provoacă în China cu peste un miliard de locuitori o migrație fără egal în lume.

În acest sfârșit de săptămână, 200 de milioane de chinezi iau trenul spre casă. Mulți dintre ei nu vor apuca un loc și vor călători în picioare - în cel mai rău caz și trei zile. Pentru ei, oamenii de afaceri lansează anul acesta obiecte ajutătoare cum ar fi un cărucior pentru bagaje care se transformă în scaun pliant sau un pui de cauciuc care scoate zgomote ascuțite.

Scaunul pliant este dotat cu țepușe care te împung dacă ai adormit și riști să cazi pe podea, iar puiul țipător are rolul de a-i îndepărta din cale pe alți pasageri când îți faci loc pe culoar. Un alt scaun de voiaj, mai performant dar și mai scump, are locuri speciale pentru sticle, în care poți amesteca praf de sodiu și apă ca să produci oxigenul atât de necesar într-un spațiu închis și neaerisit. Iar dacă nici puiul urlător nu ajută călătorul să-și facă loc până la toaleta trenului, el își poate scoate din bagaj scutecele pentru adulți, și ele de găsit în orice gară chineză care se respectă.

PSY
PSY
Odată ajuns la destinație, călătorul chinez are însă motive suficiente de bucurie ca să uite calvarului drumului cu trenul: îl așteaptă cina de familie din ajunul anului nou, cea mai îmbelșugată din tot anul, și marele spectacol al televiziunii de stat. Anul acesta el ar urma să fie văzut de un miliard de telespectatori și va avea printre invitați pe sud-coreeanul Psy, cu al său hit „Gagnam Style” și pe cântăreața canadiană Celine Dion, care va interpreta pe lângă hiturile ei tradiționale și un duet în limba chineză.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG