Linkuri accesibilitate

Rusia și diferendul transnistrean: pe marginea unei conferințe la Tiraspol


Representanții OSCE, ambasadorul Andrei Deșcița și șefa misiunii de la Chișinău, Jennifer Brush
Representanții OSCE, ambasadorul Andrei Deșcița și șefa misiunii de la Chișinău, Jennifer Brush

Andrei Deșcița: „Cu cât mai devreme vom crea condiţiile necesare pentru negocierea aspectelor politice, cu atât va fi mai bine pentru toată lumea.”


Vizita de ieri la Tiraspol a deputatilor din Duma de Stat a Federatiei Ruse, la o conferinta despre armonizarea legislatiei din regiune, a nemultumit guvernul de la Chisinau. Premierul Vlad Filat a cerut Ambasadorului Federatiei Ruse, Farit Muhametsin, sa dea explicatii de ce prezenta delegatiei ruse nu a fost coordonata cu Chisinaul. Dupa o intrevedere cu viceministrul Andrei Popov, trimisul Moscovei a declarat ca vizita deputatilor rusi in regiune a fost una informala. Detalii are Diana Raileanu.

Ambasadorul Federaţiei Ruse, Farit Muhametşin susţine că evenimentul organizat la Tiraspol despre armonizarea legislaţiei din regiune cu cea a Federaţiei Ruse a fost unul
Ambasadorul Farit Muhametșin
Ambasadorul Farit Muhametșin
ştiinţific şi nu politic: „Din această cauză nu i-am acordat acestei conferinţe o atenţie deosebită. Dacă era un eveniment organizat de Duma de Stat sau de alte instituţii de stat, Ambasada avea să fie informată. Despre conferinţa de la Tiraspol ni s-a comunicat doar la telefon şi ni s-a spus că membrii delegaţiei nu intenţionează să vină la Chişinău într-o vizită oficială.”

Ambasadorul Farit Muhametşin nu a văzut o problemă nici în faptul că experţi de la Tiraspol şi deputaţi de la Moscova au discutat despre armonizarea legislaţiei din stânga Nistrului cu cea a Federaţiei Ruse: „Nu văd mari contradicţii, pentru că între parlamentul transnistrean şi cel de la Moscova există un şir de înţelegeri, iar deputaţii ruşi au tot dreptul să viziteze această regiune.”

Ce au vazut însă experţii îndărătul acestei conferinţe inofensive, cum a calificat-o diplomatul rus? Mai mulţi observatori considera că neînţelegerile mai vechi între Kiev şi Moscova se vor sparge în capul Chişinăului. Autorităţile ruse ar avea acum un motiv în plus să pună beţe în roate Ucrainei, dupa ce Kievul a preluat preşedenţia OSCE angajindu-se să aibă un rol activ în rezolvarea conflictului transnistrean.

Zilele acestea la Chişinău şi Tiraspol s-a aflat într-o vizită de lucru reprezentantul special al Ucrainei la OSCE, ambasadorul Andrei Deşciţa, care în cadrul unei conferinţe de presă a spus că e timpul ca negocierile în formatul „5+2” să se axeze şi pe aspecte politice pe lângă cele economice şi sociale: „Desigur, dacă unii participanţi la negocieri încă nu sunt gata să discute şi unele aspecte politice, nu îi putem impune. Însă trebuie să ne gândim cum rezolvăm conflictul transnistrean. Cu cât mai devreme vom crea condiţiile necesare pentru negocierea aspectelor politice, cu atât va fi mai bine pentru toată lumea.”

Marţi, la o întrevedere cu reprezentantul special al Ministerului rus de
Serghei Gubarev și Eugen Carpov la masa de negocieri, la Chișinău, în august 2012
Serghei Gubarev și Eugen Carpov la masa de negocieri, la Chișinău, în august 2012
Externe, Serghei Gubarev, vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, a menţionat că la viitoarea rundă de negocieri în formatul „5+2” ar fi necesar să se discute aspectele politice ale diferendului transnistrean.

O zi mai târziu, la Tiraspol, Serghei Gubarev, a spus că despre aspectele politice ale diferendului s-ar putea vorbi doar după ce Chişinăul ar anula legea din 2005 privind statutul raioanelor din stânga Nistrului, care oferă regiunii transnistrene plafonul maxim de autonomie largă în cadrul Moldovei unitare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG