Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu și prioritățile României la Consiliul European (ziare.com)


Steagul secuiesc - un scandal „indus” (Gândul.info).



Site-ul ziare.com a preluat imediat declaratia facuta la prânz de presedintele Traian Basescu, la plecarea catre Consiliul european de la Bruxelles. Domnia sa a prezentat prioritatile României, si anume negocierea bugetului, unde se va insista pe segmentul privind agricultura, si semnarea acordului de asociere dintre UE si Republica Moldova.

Scandalul steagului secuiesc, arborat recent la Budapesta in semn cu solidaritate cu maghiarii carora Romania nu le-ar respecta drepturile, este o tema artificiala. Ea aduce avantaje in special autoritatilor ungare, care pot astefel sa camufleze gravele probleme economice cu care se confrunta, dar si puterii de la Bucuresti, care poate trece in planul doi disputele legate de adoptarea bugetului si de retrimiterea la Parlament, de catre seful statului, a regulamentelor celor doua Camere. Aceasta este, in general opinia comentatorilor din presa scrisa.

O argumenteaza, de pilda, Dan Tapalaga, intr-o sinteza publicata pe Hotnews. Iata concluzia: „Românii lucreaza in acest moment de buna voie la radicalizarea maghiarilor din Harghita si Covasna, ajutand astfel FIDESZ-ul lui Orban, intrat in campanie electorala, sa obtina mai usor voturile maghiarilor din afara granitelor”.

Lui Andrei Luca Popescu, de la Gandul.info, totul i se pare de nivelul unui meci in curtea scolii, adica nedemn de diplomatia unei tari. Ramane totusi intrebarea cine a inceput: autorul spune ca românii, si anume prefectul judetului Covasna, care a cerut sa fie dat jos asa-numitul steag secuiesc, un simbol pe care si-l alesese comunitatea majoritar maghiara din judet.

Principalul editorialist al publicatiei, Cristian Tudor Popescu, intareste ideea ca e un scandal indus, dar adauga ca, dupa tot ce a fost in Romania vara trecuta, nu mai e asa sigur ca nu se pot reaprinde lucrurile intre romani si maghiari.

Un comentariu despre lustratie, scris de Daniel Vighi in Evenimentul zilei, cu regretul ca nu s-a infaptuit: „În '90 ei, (lustrabilii) erau acolo, directori de bănci, de fabrici, de instanțe de judecată, de ministere: neschimbați. Din birourile lor s-au folosit de libertatea care a dat peste ei pentru a fura, în timp ce prostimea striga în stradă că nu-i mai vrea. Reușita lor a luat chipul lui Dan Voiculescu.” Astazi, mai spune Daniel Vighi, nu mai exista decat o singura maniera de a indeplini lustratia: prin justitie, pentru ca lustrabilii sunt acum pur si simplu „interlopi in costume Armani”.
XS
SM
MD
LG