sâmbătă, februarie 13, 2016 Ora Locală 00:29

  Internațional

  „Statele Unite nu se vor retrage de pe scena globală”

  John Kerry la preluarea mandatului de secretar de stat.

  x

  Multimedia

  Audio


  Miercuri, secretarul de stat american John Kerry si-a luat functia in primire. L-am intrebat pe corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela ce declaratii programatice a facut Kerry.

  John Kerry a spus ca Statele Unite nu se vor retrage de pe scena globala din cauza reducerilor bugetare sau complexitatii dificultatilor cu care sint confruntate.

  Vorbind la o ceremonie, dupa ce a depus juramintul in fata vice-presedintelui Biden, Kerry a spus ca experienta sa in razboiul din Vietnam l-a invatat care este costul esecului diplomatiei.

  Fostul senator a afirmat ca va face eforturi pentru a mentine pacea, dar nu va inapoi atunci cind se pune problema sa apere America, valorile si idealurile sale.

  Secretarul de stat a amintit de succesele obtinute cu mijloacele diplomatiei publice: contributia la prevenirea si tratarea maladiei SIDA, promovarea drepturilor civile ale femeilor si fetelor si contributia globala la educatia copiilor.

  Kerry a adaugat ca succesele pot fi compromise de avansuri ale anumitor tehnologii, explozia demografica a populatiei tinere si extremismul religios.

  „Daca nu ne mentinem vigilenti, aceste forte ameninta existenta unor natiuni, creeaza oaze de instabilitate, asa cum am vazut in ultima vreme” - a spus seretarul de stat, adaugind “Este provocarea vremurilor noastre”. 

  Adresindu-se subordonatilor sai, John Kerry a spus „America face lucruri exceptionale si trebuie sa continue sa o faca. Lumea depinde de noi. Nu este vremea ca America sa se izoleze”.

  Kerry a inceput sa lucreze de altfel din weekend, cind s-a intretinut cu functionari ai Departamntului de Stat si ai Agentiei Ameriane de Dezvoltare.

  Inainte de ceremonia de miercuri, John Kerry a vorbit la telefon cu secretarul general NATO si cu ministrul rus de externe, Serghei  Lavrov.

  Marti, noul secretar de stat a discutat cu secretarul general ONU, cu ministri de externe din China si India si cu responsabilul cu politica externa din Uniunea Europeana. Kerry a mai stat de vorba cu oficialitati din Israel, teritorii palestiniene, Marea Britanie, Franta, Germania, Turcia, Canada Mexic, Corea de Sud si Japonia.

  Taguri Radio Europa Liberă,RFE/RL,US,Valeriu Sela,John Kerry

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate