sâmbătă, aprilie 30, 2016 Ora Locală 23:41

  În jurul Moldovei

  Bulgaria acuză Hezbollah de atentatul din vară de la Burgas

  Opoziţia bulgară spune că informaţia nu poate fi sigură, pentru că autorităţile nu s-ar baza pe probe, ci numai pe concluzii întemeiate.

  Aeroportul Burgas după apentatul din 18 iulie 2012Aeroportul Burgas după apentatul din 18 iulie 2012
  x
  Aeroportul Burgas după apentatul din 18 iulie 2012
  Aeroportul Burgas după apentatul din 18 iulie 2012

  Articole pe aceeaşi temă

  Bulgaria: după atentatul terorist anti-israelian de la Burgas

  Generalul Atanasov: sistemul de securitate compromis a reprezentat un stimulent pentru teroriștii islamiști.

  Consultări americano-bulgare pe teme de securitate

  Statele Unite sprijină Bulgaria în toate aspectele anchetării atentatului de la Burgas.

  Autoritățile din Bulgaria au confirmat că atentatul de anul trecut de la Burgas, îndreptat împotriva turiștilor din Israel, a fost pus la cale de milițiile islamiste Hizbollah, sprijinite de Iran, care operează de obicei din Liban. Relatează de la Sofia Petio Petkov.

  Bulgaria a acuzat organizația proiraniană „Hezbollah” pentru atentatul de la Burgas, soldat cu 6 victime din care 5 turiști israelieni.
   
  În declarația citită în urma Consiliului consultativ de securitate națională de către ministrul de interne, Țvetan Țvetanov, se arată că în cadrul anchetei a fost stabilită identitatea a două din cele trei persoane implicate în atacul criminal. Este vorbă despre bărbați care au folosit carnete false de conducere din statul Michigan, fabricate în Liban. Cei doi au pașapoarte reale din Canada și Australia, au locuit între anii 2006 și 2010 în Liban și au aparținut aripii militare „Hezbollah”. Bărbații au intrat și au părăsit Bulgaria cu documente de identitate reale.
   
  Ministrul de interne a declarat: „Avem dovezi că „Hezbollah” a fost implicată inclusiv financiar.”
   
  Țvetanov a adăugat că radicalizarea situației din Orientul apropiat generează riscuri și amenințări pentru Bulgaria. Criza siriană reprezintă un puternic factor de instabilitate. Bulgaria trebuie să acorde sprijin eforturilor de stabilizare a regiunii.
   
  Președintele Rosen Plevneliev a spus la rândul său că securitatea în Orientul apropiat depinde într-un mod direct de rezolvarea problemei israelo-palestiniene pe calea unor tratative directe.
   
  Din opoziția de dreaptă au cerut întărirea măsurilor de securitate.
   
  Partidul socialist și ultranaționaliștii au declarat că informația despre atentatori nu este încă sigură întrucât ministrul Țvetanov a vorbit nu de probe, ci de concluzii întemeiate.
   
  Decizia Consiliului consultativ de securitate națională despre implicarea „Hezbollah” a atras atenția experților și a mediilor internaționale, întrucât în baza acesteia Uniunea Europeană se va putea pronunța asupră caracterului terorist al organizației proiraniene.
   
  Directorul „Europolului” Rob Winright a declarat că autoritățile bulgare au o ipoteză bine fundamentată privind implicarea „Hezbollah” în atentatul în care au murit 6 și au fost rănite 35 de persoane – cu o singură excepție - turiști israelieni. Ancheta încă nu a stabili legături directe cu Iranul sau cu organizația „Al Quaida”.

  Taguri bulgaria,Petio Petkov,Iran,Israel,Liban,atentatul terorist de la Burgas,Hezbollah

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate