duminică, mai 01, 2016 Ora Locală 09:08

  Internațional

  Scepticism general în legătură cu succesul summitului bugetar al UE

  Amenințând că va respinge acordul bugetar al celor 27, Parlamentul UE caută să se afirme politic, făcând un pas în plus spre statutul de legislativ autentic.

  x

  Articole pe aceeaşi temă

  UE a pus temelia uniunii bancare europene

  Traian Basescu: „La noi salariile sint foarte mici, comparativ cu Grecia, dar în România 90% suntem proprietari. “

  UE va avea un jandarm al băncilor

  Uniunea Europeană a ajuns astăzi la o înțelegere crucială pentru viitorul zonei euro, convenind principiile uniunii bancare.

  Jose Manuel Barroso: „Viitorul nostru, al tuturor, este unul comun”

  Şeful Comisiei Europene pledează pentru „uniunea politică”, despre care spune că e singura cale de a salva Uniunea Europeană.

  Deja summitul numit „decisiv”, cel din noiembrie fusese un eșec, urmat de cel din decembrie, unde de asemenea se amânase luarea unei decizii comune.
   
  Comisia Europeană propusese atunci un buget global cu puțin peste o mie de miliarde de euro, pe care președintele Consiliului European Herman Van Rompuy îl redusese la 973 de miliarde. Asta înseamnă 1% din PIB european, dar reducerile au fost considerate insuficiente de câteva țări: Germania, Olanda, Suedia, dar mai ales Marea Britanie. Aceste țări ceri tăieri suplimentare în buget de pînă la 30 miliarde.
   
  Zilele acestea, atît Angela Merkel cît și François Hollande s-au declarat sceptici in legătura cu șansele de a se ajunge la un acord.
   
  Intr-atît de mari sînt tensiunile, încât Van Rompuy a anunțat că va depune noua sa varianta direct pe masa celor 27, fără a trece textul prin delegatiile tehnice. Manevra e însă riscantă, data fiind complexitatea dosarului. 
   
  Mai exista insa și riscul ca Parlamentul European sa respinga acordul, chiar daca cei 27 de lideri ajung la un compromis. Marți, deputații europeni au fost extrem de critici față de Van Rompuy si de poziția capitalelor. Cum a rezumat-o șeful principalei formațiuni politice din Parlament, francezul Joseph Daul, liderul facțiunii popularilor europeni (PPE), “cei 27, in loc sa investească in viitorul Europei, ataca unul din principalele instrumente ale creșterii economice: bugetul european.“ 
   
  Printre domeniile unde se caută reduceri se numără, de pilda, cercetarea, ceea ce eurodeputatii găsesc inacceptabil. 
   
  Alain Lamassoure, tot un popular francez, șeful comisiei bugetare, a fost si mai clar: grupul sau va respinge bugetul. La fel au avertizat socialiștii, liberalii si ecologistii. 
   
  Este o situație inedită, în care grupul popularilor din parlament se sfâșie intern, prins intre fidelitatea față de capitale si cea față de alegători și de proiectul european. 
   
  Amenințând că va respinge acordul bugetar al celor 27, Parlamentul mai caută și să se afirme politic prin această infruntare cu capitalele, făcând un pas în plus spre statutul de legislativ autentic.

  Taguri Dan Alexe,Uniunea bancară europeană,summit UE

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate