Linkuri accesibilitate

Bulgaria acuză România în problema intrării în zona Schengen


Președintele Rosen Plevneliev a declarat că amânarea aderării Bulgariei la zona Schengen se datorează României.



Situația politică în România va putea cauza amânarea, odată în plus, a aderării Bulgariei la zona Schengen, constată postul de radio public „Orizont” citând surse diplomatice de la Bruxelles. În informația nu există referiri la decizii concrete ale politicienilor români. Este însa menționată situația politica în țara vecină caracterizată prin conflictul președinte-prim ministru.

Între timp, problemele care au însoțit alegerea unor noi membri ai Curții constituționale în Bulgaria au provocat reacții negative la Bruxelles. Unii analiști au constatat că problemele în justiția bulgară sunt identice cu cele din justiția română. În privința numirii netransparente și pe criterii politice de magistrați în posturi cheie, Sofia a luat-o chiar înaintea Bucureștiului.

Spre deosebire de România în 2013 la sud de Dunăre urmează să aibă loc alegeri parlamentare. Un eventual raport negativ ar putea diminua șansele omului forte Boiko Borisov de a căștiga un al doilea mandat.

Centriștii primului ministru sunt supuși unor critici puternice atât din partea socialiștilor ex-premierului Serghei Stanișev cât și din cea a Coaliției albastre – ale căror două partide sunt membre, ca și centriștii, ale Partidului popular european.

La scandalul reînnoirii Curții constituționale s-a adăugat între timp și cel al alegerii noului procuror șef.

Președintele Rosen Plevneliev a declarat că amânarea aderării Bulgariei la zona Schengen se datorează României. El a spus - „Vă pot asigura într-un mod categoric că problema nu se află la noi. Comisia europeană a făcut o delimitare clară între cele două țări candidate”.

Extinderea zonei Schengen nu figurează printre prioritățile președinției irlandeze în pofida asigurărilor prudente formulate de ministrul irlandez în problemele europene, Lusinda Kreighton. Ea a avertizat că este încă prea devreme pentru prognoze cum va evolua situația cu extinderea zonei în Balcani.
Previous Next

XS
SM
MD
LG