Linkuri accesibilitate

Campaniile de denigrare duse impotriva unor autoritați publice nu au nicio legătură cu profesia de jurnalist...


...și ca tare trebuie sanctionate pentru a nu se mai repeta (Narcisa Iorga).



Politicienii puterii de la București nu vorbesc despre abuzurile presei românești aproape niciodata si considera ca referirile la libertatea mass media din ultimul Raport al Comisiei Europene nu ar fi la locul lor.

Practic reprezentantii comunitari ii cer României sa modifice anumite reguli existente deja si nu sa limiteze libertatile presei, asa cum insinua de pilda, liderul liberalilor romani, Crin Antonescu.

Presedinta Consiliului National al Audiovizualului Laura Georgescu a raspuns deja observatiilor venite de la Bruxelles precizind ca este stringent necesar ca legislatia audio-vizualului sa fie modificata in acord cu Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, argumentind ca în în secunda in care europenii fac o recomandare au deja destule probe ca lucrurile au derapat.

Mark Gray, purtatorul de cuvint al Comisiei Europene a spus că executivul Uniunii a primit plingeri de la Curtea Constituionala, de la Consiliul Suprem al Magistraturii si de la Inalta Curte in legatura cu atacuri de intimidare si harturie prin media.

Este vorba in special despre asa numitele anchete pe care le face Antena 3, televiziune fondata de Dan Voiculescu, informator al Securitatii in perioada comunista si senator deminsionar in acest moment, pentru a scapa de un dosar de coruptie care tocmai ajunsese la Inalta Curte.

Fondatorul Antenei 3 si-a dat joi pentru a treia oara demisia din Senat pentru ca dosarul sau de coruptie sa se intoarca la instant ordinara si, deci , sa mai poate trage de timp

Anchetele pe care le-a derulat Antena 3 despre magistrati au fost de fapt atacuri la persoana, cu frinturi din biografiile celor atacati, inclusiv cu marturii trunchiate ale unor membri din familiile acestora.

Orice judecator care are curajul unei opinii articulate, prin care sa sustina lupta anticoruptie sau fraudele de la referendum sau mentinerea constituitiei si a presedintelui ales ajunge pe masa de disectie a Antenei 3.

Seful Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu este, de exemplu, personajul favorit al acestui post de televiziune, care l-a urmarit ce face in timpul liber, cum se imbraca, unde merge, ca in cele din urma sa-l descopere si pe fratele vitreg al demnitarului pe care l-a convins sa vorbeasca impotriva propriei familii.

Miza in acest razboi al televiziunilor si ziarelor detinute de familia lui Dan Voiculescu este decredibilizarea institutiilor juridice, care au devenit independente de politica in ultimii ani si care au reusit sa trimita la inchisoare mai multi politicieni importanti.

Libertatea de exprimare are insa limitari prevazute de Constitutie, dupa cum explica Narcisa Iorga, un alt membru CNA, subliniind ca aceste campanii de denigrare si intimidare duse impotriva unor institutii si autoritati publice nu au nicio legatura cu profesia de jurnalist si ca atare trebuie sanctionate pentru a nu se mai repeta.
XS
SM
MD
LG