marți, mai 03, 2016 Ora Locală 15:29

  Moldova

  Primele audieri la comisia parlamentară ce anchetează incidentul tragic din Pădurea Domnească

  Fostul procuror general Valeriu Zubco a lipsit din motive de boală.

  Articole pe aceeaşi temă

  Deputații comisiei de anchetă pornesc pe urmele vânătorilor din Pădurea Domnească

  Membrii comisiei parlamentare de anchetă se plâng că nu sunt luaţi în serios.

  Doru Petruţi: Instituţiile din Moldova nu pot face faţă unui accident de vânătoare

  Directorul IMAS Moldova spune că „focul încrucişat” din AIE nu le va aduce beneficii membrelor alianţei.

  Cum s-a comportat SIS în scandalul vânătorii din Pădurea Domnească

  Membri ai comisiei parlamentare de anchetă pentru accidentul tăinuit de la vânătoare fac primele constatări.

  Multimedia

  Audio  Comisia parlamentară de anchetă care se ocupă de vânătoarea oamenilor legii din Pădurea Domnească a organizat vioneri primele audieri la Chișinău, la finele unei săptămâni încărcate. După ce i-a audiat la fața locului pe câțiva participanți la vânătoare mai mici în rang, deputații au încercat să-i audieze pe cei cu greutate, numai că unii din ei, inclusiv fostul procuror general Valeriu Zubco nu s-au prezentat. Relatează Alla Ceapai.


  Invocând probleme de sănătate ex-procurorul general Valeriu Zubco a cerut Comisiei de anchetă să fie audiat luni. Zi în care a fost programată şi audierea premierul Filat, şeful legislativului Lupu şi prim vicepreşedintelui parlamentului Plahotniuc. Iată ce comentarii a avut între timp preşedintele comisiei de anchetă, deputatul comunist Anatolie Zagorodnîi, după ce a anunţat despre lipsa lui Zubco la audieri:

  „Legislaţia ce ţine de activitatea comisiei de anchetă şi mă refer la Regulamentul Parlamentului nu prevede o procedură specială privind aducerea forţată aşa cum în cazul procesului penale. E clar că Comisia poate să deducă o concluzie că persoana în cauză ori cunoaşte şi nu vrea să vină să dea depoziţii, se eschivează. Alta nu poate să fie. Eu înţeleg dacă nu poate să vină un gonaş, iar cel care a fost ţintaş nemijlocit şi refuză să vină să dea careva depoziţii, eu cred că dacă refuză înseamnă că ceva ascunde.”

  Pe motivul că au plecat în deplasare de serviciu nu s-au prezentat astăzi la audieri şeful poliţiei de frontieră Dorin Purice şi directorul SIS Mihai Balan, Şeful SIS şi-a delegat în schimb un adjunct la audieri. Tot astăzi a fost audiat şi judecătorul Gheorghe Creţu, singurul suspect de omorul lui Sorin Paciu. Comisia l-a invitat şi pe Sergiu Mocanu, cel care a dezvăluit tragicul incident:

  „Parlamentarilor le-am spus cum a ajuns la mine aceste informaţie în detaliu. Le-am spus că am cules această informaţie împreună cu cinci colaboratori ai MAI şi a SIS. Că informaţia a ajuns la mine de la un ofiţer activ al MAI care a primit această informaţie de la un informator de-al lui.”

  Declaraţiile lui Sergiu Mocanu, constată membrii comisiei, nu pot fi verificate întrucât el refuză să dea numele poliţiştilor care l-au informat:

  „Până aceste persoane nu au garanţia că nu vor fi persecutate eu nu pot să-i divulg. Şi am sugerat deputaţilor  să creeze toate condiţiile pentru ca aceste persoane să poată ieşi şi vorbi public.”

  Comisia de anchetă s-a angajat să ofere un răspuns la câteva întrebări principiale cum ar fi: cine şi de ce a tăinuit incidentul, cât de legală a fost vânătoarea şi cum poate fi calificat felul în care au acţionat instituţiile statului înainte şi după aflarea despre acest incident. În ce măsură aceste obiective ale comisiei sunt realizabile l-am întrebat pe observatorul din partea societăţii civile în Comisia de Anchetă Sergiu Ostaf:

  „Comisia ar putea să alunece în anumite dimensiuni politice, care nu neapărat ţin de schimbări. Eu văd, de exemplu, că concluziile comisiei ar trebui să ofere un suport faptic şi de constatare pentru a dinamiza reformarea instituţiilor. Nişte propuneri concrete de schimbare a modului de activitate a instituţiilor de drept. Eu nu sunt sigur dacă comisia o să ajungă acolo. Noi, societatea civilă, asta ne dorim. Cazul este important, dar trebuie să vedem care este finalitatea de lungă durată” a fost opinia lui Sergiu Ostaf.
  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate