Linkuri accesibilitate

Ce trebuie să ştie fermierii care vor să ceară bani de la stat pentru proiectele lor


Alla Ceapai în dialog cu Nicolae Ciubuc.



Guvernul moldovean a aprobat schema de repartizare a fondului de subventii pentru 2013 care este la fel ca si anul trecut de 400 de milioane de lei. De astazi incepe depunerea dosarelor de catre fermierii si agricultorii pentru subventionare. Alla Ceapai a stat de vorbă cu Nicolae Ciubuc, director adjunct la agentia de interventii si plati in agricultura, agentie de pe langa Ministerul
Agriculturii şi l-a întrebat mai întii ce trebuie să ştie fermierii care vor să ceara bani de la stat pentru proiectele lor.



Nicolae Ciubuc: „Noul Regulament de subvenționare în agricultură este axat în primul rând pe susţinerea tinerilor fermieri. S-au introdus două măsuri noi, este vorba de stimularea compensării cheltuielilor legate de consolidarea terenurilor agricole. Statul va subvenţiona până la 50 la sută din costul cheltuielilor legate de autentificarea notarială şi taxa de stat la tranzacţiile de vânzare-cumpărare, donaţii sau schimb. Vor fi compensate tot cu 50 la sută cheltuielile legate de înregistrarea la organele cadastrale teritoriale. O altă măsură care, de fapt, nu este nouă pentru sistemul de subvenţionare, dar în ultimii doi ani nu a fost prezentă este stimularea irigării terenurilor agricole, unde statul va compensa până la 80 la sută costul cheltuielilor energetice la pomparea apei pentru irigare. Pentru prima dată vor fi subvenţionat cu 50 la sută costul materialelor de construcţie şi, inclusiv lucrări de proiectare. Vor fi subvenţionate pentru modernizarea şi dezvoltarea fermelor zootehnice de bovină. Pentru prima dată vom subvenţiona începând cu anul 2013 achiziţionarea tehnicii prin intermediul operaţiunilor de leasing. Am mai micşorat din numărul documentelor necesare pentru obţinerea subvenţiilor. De ex., pentru micii producători au fost create o serie de facilităţi prin excluderea câtorva documente care creau impedimente pentru producătorii agricoli în accesarea subvențiilor. Este vorba de prezentarea certificatului de la inspectoratul fiscal despre lipsa restanţelor la buget. Oricum rămâne o condiţie pentru obţinerea subvenţiilor lipsa datoriilor, doar că această procedură va putea fi verificată de angajaţii agenţiei prin asigurarea accesului la sistemul informaţional al Inspectoratului Fiscal. De asemenea, a fost exclus acel document care atestă pregătirea profesională pentru fermierii mici. înainte pentru a obţine subvenţie era necesar să prezinte dovada unui document care atestă pregătirea profesională în domeniu, sau dacă nu avea acest document trebuia să prezintă un contract de consultanţă cu o companie sau asociaţie care prestează astfel de servicii. Pentru a exclude şi această barieră, noi am exclus acest contract şi respectiv, dacă un producător agricol mic, nu va avea gospodărie ţărănească, nu va avea personal sau instruirea necesară acestea nu vor constitui un impediment pentru obţinerea subvenţiei.”

Europa Liberă: Domnule Ciubuc, de la 1 februarie fermierii încep să-şi depună dosarele pentru subvenţii. Ce ar mai trebui să ştie un agricultor? mă refer la aspectele de procedură sau birocratice.

Nicolae Ciubuc:
„Pe parcursul a trei ani de zile, la nivel de administrator a fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli este creată o autoritate publică - Agenţia pentru intervenţii şi plăţi în agricultură, care are inclusiv la nivel teritorial toată infrastructura creată, mă refer aici la secţiile şi serviciile teritoriale care acoperă practic toate raioanele Republicii. Şi acei producători agricoli care au efectual investiţii începând cu 1 noiembrie 2012 şi care sunt eligibili în cadrul măsurilor noastre de sprijin pot aplica acele cereri. Pentru fiecare direcţie sau măsură de subvenţionare există o cerere separată. La această cerere sunt anexate o serie de documente care certifică efectuarea acestei investiţii şii care certifică corespunderea acesteia documentelor care sunt prezentate la pachetul de documente. Ne-am propus să examinăm foarte şi foarte operativ examinarea acestor cereri. Termenul maximal de examinare a unei cereri nu durează mai mult de 45 de zile.”

Europa Liberă: Care sunt criteriile de selecţie a agricultorilor care vor beneficia de aceste subvenţii?

Nicolae Ciubuc:
„Criteriul de bază este ca investiţia să fie efectuată pe teritoriul Republicii Moldova, adică în toate localităţile Republicii, cu excepţia oraşelor Chişinău, Bălţi şi Comrat în perioada 1 noiembrie 2012 - 31 octombrie 2013. O a doua condiţie de eligibilitate este ca această investiţie să nu fie efectuată în totalitate din granturi. Din moment ce ai beneficiat deja de susţinere din partea altor proiecte, inclusiv parteneri străini nu mai eşti eligibil în cadrul fondului de subvenţionare. O altă condiţie ar fi lipsa datoriilor sau restanţelor la bugetul public naţional. şi trebuie să dispună de materiale sau documente confirmative în privinţa efectuării investiţiei.”

Europa Liberă: Am auzit unele voci spunând că aceste condiţii de selecţie şi aceste proceduri birocratice împovărează şi sărăcesc micul fermier. Şi că micii fermieri ar fi discriminaţi la repartizarea subvenţiilor comparativ cu marii producători agricoli.

Nicolae Ciubuc:
„Nu este corect. Noi avem analiza pe ultimii ani care demonstrează că creşte numărul producătorilor mici care accesează subvenţii. În 2012 circa 50 la sută din fondul de subvenţionare total a fost accesat anume de producătorii mici şi mijlocii. Un alt argument este că în Regulamentul de subvenţionare pentru anul 2013 au fost, după cum v-am şi explicat, micşorate esenţial numărul de documente care sunt necesare pentru accesarea subvenţiilor de către producătorii mici. Ideea care o invocă unii, că producătorii corporativi sau producătorii mari beneficiază de fonduri mai mari, explicaţia este una logică fiindcă procesul de subvenţionare este unul competitiv. Respectiv atunci când un producător agricol face o investiţie mare, atunci valoare subvenţiilor este una corespunzătoare. Dar repet în anul 2012 numărul producătorilor mici şi mijlocii care au beneficiat de subvenții a fost practic egal cu cel al marilor producători. Prin prisma condiţiilor pe care le-am făcut pentru 2013 sunt convins că ponderea producătorilor mici şi mijlocii în accesarea fondurilor va depăşi procentaj acest procentaj cu siguranţă.”
XS
SM
MD
LG