Linkuri accesibilitate

„Holocaustul – clei de tapete?”


Un trandafir pe semnul de la intrarea în fostul lagăr al morţii Auschwitz-Birkenau, din Oswiecim, Polonia.
Un trandafir pe semnul de la intrarea în fostul lagăr al morţii Auschwitz-Birkenau, din Oswiecim, Polonia.

Surorile Karatîghin care au şocat lumea prin necunoaşterea termenului Holocaust au fost duse în excursie la muzeul Auschwitz-Birkenau.


Două tinere gemene din Rusia au devenit faimoase în 2011, când au participat la o emisiune televizată de divertisment și nu au știut să răspundă la întrebarea: ce este Holocaustul?

Ulterior, documentaristul Mumin Shakirov le-a dus să viziteze lagărul nazist al morții de la Auschwitz din Polonia și pregătește acum un film.

Dar în 2011, răspunsul din emisiunea concurs dat de surorile Evghenia și Ksenia Karatîghin din regiunea Vladimir a fost pentru mulți în Rusia ca un duș rece.

S-au scurs câteva momente de consultări penibile, în care cele două surori se întrebau oare ce-i aceea „Holocaust”, înainte ca Evghenia să se întoarcă, sub presiunea timpului, spre cameră și să spună că ele cred că Holocaustul este clei de lipit tapetele.

Înregistrarea scenei tulburătoare a fost vizionată pe site-ul youtube de sute de mii de ori și a provocat o discuție serioasă despre cum este predat Holocaustul în școlile țării ai căror soldați au eliberat lagărul morții de la Auschwitz pe 27 ianuarie 1945.

În martie trecut, când au fost invitate în studioul de la Moscova al postului nostru de radio la o discuție cu Alla Gerber, președinta Fondului Holocaustului, Evghenia și Ksenia încă nu erau sigure că știu răspunsul corect.

Холокост - это клей для обоев?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:06 0:00


Evghenia a spus că asemenea teme la școală i se păreau plicticoase, nu pentru că învățătorul n-ar fi știut ce vorbește, ci pentru că ea era interesată de cu totul altceva. Pur și simplu, nu avea de gând să-și dedice viața studierii istoriei. „La acele lecții îmi căutam de treabă, scriam poezii. Acum scriem cântece, facem muzică”.

Șase luni mai târziu, în octombrie, Mumin Shakirov fost jurnalist al serviciului rusesc al Europei Libere le-a dus pe cele două surori la complexul memorial Auschwitz-Birkenau, cu suportul financiar al Centrului Cultural Polonez de la Moscova. A fost prima călătorie în străinătate a surorilor Karatîghin. Un film despre călătorie, „Holocaustul – clei de tapete?” este în curs de producție.



După vizita la muzeu, Ksenia Karatîghin spune că a fost marcată de această experiență. Întrebate de autorul filmului dacă le vor povesti prietenilor și rudelor despre cele văzute, surorile au spus că vor spune dacă vor fi întrebate, dar nu vor începe ele primele discuția pentru că nu prea cunosc pe nimeni care ar fi interesat să afle ce a fost cu 70 de ani în urmă.

Șocul produs în Rusia de această întâmplare a fost replicat anul trecut și în Germania. Un sondaj de opinie la cererea parlamentului de la Berlin a scos la iveală că o cincime din tinerii germani nu știu că Auschwitz a fost un lagăr nazist.

În Republica Moldova în manualele de istorie contemporană de clasele a 9 şi a 12 doar un singur paragraf este dedicat Holocaustului. Informaţia este sintetizată în cel mult două pagini ce vizează contextul istoric şi consecinţele Holocaustului în care au fost uciși 6 milioane de evrei.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG