Linkuri accesibilitate

Scânteia care amenință să arunce în aer edificiul puterii


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Spectacolul de prost gust în care joacă tot mai mediocru actualii guvernanți riscă să-i lase și fără spectatori, și fără scenă, în anonimatul istoriei.


Gheorghe Cojocaru: Războiul politic în cadrul Alianței de guvernare, reaprins în urma vânătorii tragice din Pădurea Domnească, intră tot mai mult într-o fază care amenință să se încheie cu arderea punților de împăcare. Deși procurorul general și-a prezentat demisia, după care au urmat sau vor urma și alte demisii, deși este în curs de instrumentare un dosar penal în cazul omorului din Pădurea Domnească, ceea ce se întâmplă astăzi pe scena politică arată că acest caz a fost doar scânteia care amenință să arunce în aer edificiul actualei puteri.

Europa Liberă: Chiar ar putea să se producă această explozie, sau mai curând implozie? Înseamnă oare că liderii Alianței nu mai au resurse pentru remedierea crizei?

Gheorghe Cojocaru: Aceasta nu este prima criză prin care trece Alianța pentru Integrare Europeană. Încă de la formarea sa, Alianța a trecut prin momente complicate legate de chestiunea partajării responsabilităților guvernamentale, alegerii șefului statului sau provocate de încercările de devalizare a unor bănci. Liderii Alianței s-au confruntat cu o serie de crize care fie s-au consumat de la sine, fie au trecut pe un plan secund, fie, în cele din urmă, s-a ajuns la anumite compromisuri rezonabile. Până în prezent Alianța a supraviețuit, descoperind și exploatând resurse interne pentru a continua cursul de integrare europeană, dar, într-adevăr, în scurta ei istorie, au existat momente în care Alianța a pendulat pe muchie de cuțit.

Europa Liberă: Din criză în criză, ori din greblă în greblă, cum ar zice ţăranul, liderii Alianței au acumulat, totuși, o experiență. Bună, rea, dar ea ar trebui să le servească la ceva?...

Gheorghe Cojocaru: Așa ar trebui să fie, această experiență, cu ezitările, erorile și pierderile sale, ca și cu realizările sale, ar trebui să contribuie la maturizarea liderilor Alianței și la acceptarea unui grad rezonabil de suportabilitate politică reciprocă. Se vede cu ochiul liber că după alegerea șefului statului, care promitea să calmeze apele în sânul Alianței, ceea ce părea, la un moment, că s-a și întâmplat, dar doar pentru un timp scurt, s-au acumulat iarăși nemulțumiri care cu primul prilej au erupt la suprafață. Orgoliile nestăpânite au scăpat din nou de sub control, înveninând atmosfera și din interiorul Alianței, și din societate, în ansamblu.

Europa Liberă: Liderii alianţei pretind că asta este dovada democraţiei pe care o împărtăşesc ei. Pe de altă parte, atacurile reciproce, aşa cum spuneţi dumneavoastră, înveninează spaţiul public şi funcţionează ca un bumerang. Vor realiza oare liderii alianței responsabilitatea pentru actul guvernării într-un an care se anunță extrem de dificil, din punct de vedere social și economic?

Gheorghe Cojocaru
: Pentru ca să pună capăt acestor atacuri la baionetă, liderii Alianței ar trebui să privească înainte și nu înapoi. Ar trebui să privească cu mai multă responsabilitate și în ochii oamenilor și la obiectivele pe care le-au asumat, care nu au cum să fie atinse prin reglări de conturi meschine, dar prin multă muncă și solidaritate, cu sprijinul partenerilor occidentali ai Republicii Moldova. Or, spectacolul de prost gust în care joacă tot mai mediocru actualii guvernanți riscă să-i lase și fără spectatori, și fără scenă, în anonimatul istoriei.
XS
SM
MD
LG