Linkuri accesibilitate

„Fabricat în Moldova” a ajuns la a 12-a ediţie


Deşi experienţa arată că cerinţele şi standardele cerute de piaţa UE merită investiţiile, mulţi producători locali preferă piaţa din Est.


La Centrul Moldexpo” din capitală s-a deschis astăzi încă o ediție a expoziției „Fabricat în Moldova”, care își propune să arate până pe 2 februarie produse autohtone competitive pe plan internațional. La deschidere a asistat astăzi și corespondenta Europei Libere, Diana Răileanu.

Expoziţia „Fabricat în Moldova” a ajuns anul acesta la cea de-a 12-a ediţie şi a adunat câteva sute de producători autohtoni. Acest târg este gândit să promoveze produsele locale şi, de ce nu, să trezească interesul partenerilor externi. Majoritatea producătorilor cu care am stat de vorbă s-au lăudat că deja îşi exportă marfa pe piaţa din afară. Este şi cazul Alei Gherman, directoarea unei companii de deshidratare a fructelor:

Ala Gherman: „Activăm din anul 2000. Lucrăm cu Uniunea Europeană, îndeosebi cu Polonia, în România livrările sunt cele mai mari şi în Germania.”

Europa Liberă: Asta înseamnă şi investiţii?

Ala Gherman: „Neapărat! Am fost supuşi la nişte investiţii, schimbări pe sistem tehnologic. Investiţia noastră a constituit peste 50 – 60 de mii euro. La un export puternic şi bun într-un an investiţiile se returnează”.

Europa Liberă: Aplicarea acestor standarde înseamnă şi creşterea preţului la produs?

Ala Gherman: „Pe piaţa internă nu avem cum creşte preţul. Dar produsul nostru la export are alt preţ.”

Roman Mereuţă
Roman Mereuţă
Deşi experienţa companiei condusă de Ala Gherman arată că cerinţele şi standardele cerute de piaţa UE merită investiţiile, mulţi producători locali preferă piaţa din Est. De ce, îmi explică prisăcarul Roman Mereuţa din Căuşeni:

Roman Mereuţa: „Mai mult mă interesează zona spre Rusia, Ucraina, Belarus, deoarece sunt consumatori mari de miere şi nu au cerinţe de omogenizare, tratare, or Europa cer condiţiile acestea, nu ştim din ce motive.”

Europa Liberă: Să înţeleg că în momentul în care aţi vrea să vă îndreptaţi spre piaţa UE, acest lucru ar presupune investiţii mult mai mari decât, de exemplu, v-aţi îndrepta spre piaţa Federaţiei Ruse?

Roman Mereuţa: „Plus la aceasta sunt condiţii mai drastice pe piaţa UE...”

Europa Liberă: Cu cât ar fi mai mari investiţiile?

Roman Mereuţa: „Nu cred că duble, dar cu aproape 40 la sută mai mari.”

Simion Plugaru
Simion Plugaru
Un alt producător local, Plugaru Simion, directorul unei companii de producere a seminţelor, susţine că întreprinderile locale s-ar îndrepta spre piaţa Uniunii Europene dacă ar fi susţinute de stat. Pentru că nu sunt, preferă piaţa Federaţiei Ruse care, spune el, ar fi mai puţin „capricioasă”:

Simion Plugaru: „Toţi producătorii din UE sunt susţinuţi de stat şi lor o parte din cheltuieli le sunt întoarse. Dar noi subvenţii nu avem, ajutor nu avem, adică Guvernul nu se uită cu ochi frumoşi la producătorii noştri.”

În opinia unui alt producător, Malai Sergiu, directorul unei companii de tricotaje din Hânceşti, produsele moldoveneşti ar putea face faţă celor din afară. Problema nu ar fi în marfă, crede antreprenorul, ci în managementul companiilor:

Sergiu Malai
Sergiu Malai
Sergiu Malai: „Experienţa mea îmi spune că în Moldova multe întreprinderi nu ştiu să fie performante. Dacă nu suntem performanţi noi nu avem ce căuta pe piaţa internaţională. Mă refer la managementul de nivel înalt. Să admitem că în câţiva ani intrăm în cadrul Uniunii Europene: dacă faci un produs autohton bun, de calitate, consacrat, tu poţi concura cu brandurile din Europa sau branduri mondiale.”

Expoziţia „Fabricat în Moldova” va dura până sâmbătă, 2 februarie, şi este organizată la Centrul Expoziţional „Moldexpo”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG