sâmbătă, februarie 13, 2016 Ora Locală 08:38

  În exclusivitate

  CEDO raportează, în premieră, mai puţine plângeri

  Curtea Europeană pentru Drepturile Omului anunță că pentru prima oară în întreaga sa istorie în 2012 a primit mai puține plângeri.

  Judecătorii CEDO în şedinţă, Strasbourg
  Judecătorii CEDO în şedinţă, Strasbourg

  Articole pe aceeaşi temă

  Trebuie să consolidăm propriul nostru sistem, pentru ca oamenii să aibă încredere în el și să nu se mai plîngă la CEDO

  Interviu cu Lilian Apostol, noul reprezentant al Moldovei la Curtea de la Strasbourg.

  Cazul lui Oleg Filin, întemnințat în Transnistria, a ajuns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului

  Dacă CEDO va decide în favoarea tânărului, Rusia ar putea fi printre cei condamnați.

  Igor Boţan: R.Moldova trebuie să rămână sub monitorizarea Consiliului Europei

  „Problema Procuraturii care rămâne nesoluţionată de 18 ani, de când R.Moldova a devenit ţară membră a Consiliului Europei.”

  4 din 10 moldoveni cred într-o justiţie imparţială

  Un studiu al Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei sugerează că nu numai cetăţenii, dar şi mulţi avocaţi şi procurori nu au încredere în magistraţi.

  Multimedia

  Audio
  Documents
  Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, cunoscută pentru că repară greșelile justiției din țările europene, a anunțat că anul trecut, pentru prima oară în istoria ei, a primit mai puține plângeri. Ce înseamnă această scădere, care sunt țările ai căror cetățeni se plâng cel mai mult la Strasbourg, vom afla din relatarea trimisă de la fața locului de Iolanda Bădiliță.

  2012 a fost un an exceptional pentru CEDO, a aratat in conferinta de presa anuala magistratul luxemburgez Dean Spielmann, presedinte al Curtii Europene. Si asta pentru ca s-a inregistrat o premiera absoluta: pentru prima data de la infiintarea Curtii in 1959 numarul plangerilor adresate Curtii a scazut, dupa ce peste 50 de ani atat dosarele in depuse cat si cel condamnarile au fost in continua crestere.
   
  Dean SpielmannDean Spielmann
  x
  Dean Spielmann
  Dean Spielmann
  Presedintele CEDO, Dean Spielmann: „La inceputul lui 2012, la registratura Curtii se aflau peste 150.000 de aplicatii. La sfarsitul anului, pentru prima data de la infiintare, CEDO a inregistrat o scadere a numarului de aplicatii cu 16%, numarul acestora situandu-se la 128.000. (…) Acesta este  un progres remarcabil, in mare parte datorat adoptarii unor metode de lucru noi acompaniate de procedura judecatorului unic introdus de Protocolul 14 al Conventiei pentru Apararea Drepturilor Omului.”
   
  Pe intelesul tutoror, ce s-a intamplat la CEDO a fost faptul ca Protocolul 14 a permis infiintarea unei divizii de filtrare a cererilor, ingustand foarte mult marja de admisibilitate a acestora. Rezultatul a fost pe masura: numarul plangerilor declarate inadmisibile a crescut cu 68%. Criticii spun ca aceasta este de fapt o consecinta negativa pentru cei mai multi dintre aceia care isi puneau ultima speranta in CEDO, caci plangerile lor vor fi respinse in mod sistematic. Nu trebuie insa omis si aspectul pozitiv: cererile care vor trece de triaj vor fi rezolvate mai rapid.
   
  „Timpul mediu de prelucrare a unei plangeri este acum de 2 luni, atunci cand plangerea este declarata inadmisibila si poate ajunge la 4 ani cand aplicatia a fost admisa, iar partile sunt audiate, fac apel si asa mai departe” a spus presedintele Dean Spielmann.
    
  La 31 decembrie 2012 Moldova se situa pe locul 9 in privinta numarului de cereri care isi asteptau rezolvarea la Curte, dupa tari ca Marea Britanie (locul 8), Romania (locul 6) sau Rusia (locul 1). In cifre, aceasta inseamna ca din totalul de 128.000 de plangeri, 3256 erau indreptate impotriva statului moldovean.
   
  Insa numarul plangerilor a fost (situatie valabila nu doar in 2012) mult mai mic decat cel al deciziilor. Mai putin de 1% dintre plangerile moldovenilor au si ajuns sa fie judecate la Strasbourg. In anul care a trecut, Moldova a fost condamnata de 27 de ori, mai ales in dosare privind tratamentele inumane si degradante (10 condamnari).
   
  Sa mai spunem ca in clasamentul tarilor cu cele mai multe condamnari la CEDO in 2012 Rusia se plaseaza pe primul loc, cu 122 de condamnari, urmata de Turcia (117), Romania (70), Ucraina (69) si Bulgaria (58).

  Taguri Strasbourg,CEDO,Drepturile omului,Iolanda Bădiliță

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Teodor de la: Chişinău
  02.02.2013 08:27
  Spre marele regret - oamenii sunt disperaţi şi lipsiţi de încredere, şi astfel nu apelează în fine !?

  În exclusivitate