Linkuri accesibilitate

Relațiile dintre Moldova și Franța în 2013


Valentina Ursu în dialog cu ambasadorul Moldovei la Paris Oleg Serebrian.


Oleg Serebrian: „Anul 2013 este un an foarte important atât pentru dimensiunea bilaterală, cât şi pentru dimensiunea multilaterală, mai exact, europeană. Preconizăm câteva vizite importante ale oficialilor moldoveni la Paris, dar şi ale oficialilor francezi în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cine va veni la Chişinău?

Oleg Serebrian: „Sperăm că în vara anului curent la Chişinău va veni ministrul afacerilor interne al Franţei Manuel Valls care, de altminteri, la ora actuală, este unul dintre favoriţii opiniei publice din Franţa. Este un om politic cu mare credibilitate. În fine, Ministerul de Interne din Franţa este cel de care depinde în mare parte dialogul nostru privind liberalizarea regimului de vize. Deci, internele, nu externele, să spun aşa, sunt un partener cheie. Or acele probleme care mai persistă pe dimensiunea dată ţin anume de domeniul Ministerului de Interne, frontieră, vamă etc. Preconizăm de asemenea înaintea vizitei Ministrului Valls la Chişinău, o vizită a unui grup mare de experţi francezi de la Ministerul de Interne care să aibă discuţii cu colegii lor din Republica Moldova. acum un an, un grup foarte mare de experţi moldoveni de la diferite instituţii responsabile de frontieră, securitate, poliţie etc. au avut o vizită identică în Franţa, care a fost de bun augur pentru deblocarea dialogului între cele două instituţii.”

Europa Liberă: Din discuţiile pe care le aveţi cu demnitarii francezi, ce spun ei despre perspectiva europeană a Republicii Moldova?

Oleg Serebrian:
„Dacă încă acum un an jumătate, doi ani, Parisul dădea mai curând semnale alarmante, nu mi s-a spus niciodată pe faţă că Franţa s-ar împotrivi liberalizării regimului de vize sau acordului de liber schimb aprofundat şi comprehensiv, dar chiar francezii recunosc şi la Ministerul de Externe francez inclusiv că deschiderea de care avem parte acum era greu de intuit acum un an înaintea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din Franţa.”

Europa Liberă: Ce i-a făcut să-şi schimbe părerea?

Oleg Serebrian:
„Pe de o parte şi eforturile noastre, fără îndoială, pe de altă parte şi poziţia partenerilor europeni. Faptul că majoritatea ţărilor europene ne sunt favorabile nu era cazul în aceste circumstanţe ca Franţa cu care nu avem probleme deosebite nici în materie de migraţiune, după cum s-ar crede, nu avem o comunitate atât de importantă şi care chiar Ministerul francez de Interne ne recunoaşte sincer că nu e o problemă în dialogul nostru bilateral.”

Europa Liberă: Deci acum nu ar mai exista rezerve din partea Parisul referitor la semnarea celor trei acorduri moldo-comunitare?

Oleg Serebrian:
„Chiar dacă există anumite teme de discuţie nu sunt formulate ca şi rezerve impenetrabile, care nu ar putea fi depăşite până la finele acestui an. situaţia se vede în termeni mult mai optimişti decât acum un an şi jumătate. Asta ne spun chiar partenerii francezi.”

Europa Liberă: Să ne referim un pic şi la dimensiunea economică. Dacă e să vorbim despre relaţiile comerciale, sunt ele pe potriva aşteptărilor?

Oleg Serebrian:
„Nu, în nici un caz. Relaţiile noastre comerciale cu Franţa sunt foarte modeste. De altminteri mulţi colegi ambasadori din ţările Europei de Est, Europei Centrale se plâng pe faptul că Franţa rămâne cumva un partener economic secundar, comercial, întâi de toate, nu ca şi investitor, pentru că în economiile unor ţări este investitor important. Dar la nivelul schimburilor comerciale Franţa rămâne departe în urma Germaniei, chiar în urma Italiei şi Austriei. Nu ştiu, ori e de vină geografia, faptul că Franţa este totuşi mai departe de aceste ţări sau tradiţia, faptul că Franţa rămâne în continuare orientată masiv spre pieţele sudice, devine un partener tot mai important pentru francezi America Latină. Recenta vizită a preşedintelui brazilian pare să fi impulsionat cumva raporturile dintre cele două maluri ale Atlanticului. Sigur că exceptând Federaţia Rusă cu care Franţa are raporturi comerciale foarte intense, ceilalţi mai au încă de lucrat în acest sens.”

Europa Liberă: Referitor la investiţii, domnule Serebrian, pentru că totuşi câţiva investitori francezi au venit în Republica Moldova.

Oleg Serebrian:
„La nivelul investiţiilor situaţia este diferită.”

Europa Liberă: Din moment ce există investitori francezi aici ar trebui să intereseze şi comerţul cu Moldova, nu?

Oleg Serebrian:
„Cei care investesc într-o ţară precum Republica Moldova caută pieţe de desfacere în ţările vecine. Deci, sunt mai curând tentaţi să găsească pieţe de desfacere pentru produsele lor fie în ţările comunitare vecine, fie în unele state ex-sovietice. În nici un caz nu putem vorbi despre faptul că nu ştiu care companie franceză ar dori să ajungă în Moldova ca să importe din Moldova producţia ulterior în Franţa. Este şi distanţa, probabil, destul de mare. Sunt câţiva investitori importanţi Orange, Lafarge, Lactalis, Societe Generale - prima bancă occidentală care a penetrat în Republica Moldova. sunt câţiva potenţiali investitori importanţi Vivendi, Axa, Veolia, care chiar a făcut şi un studiu de fezabilitate în Chişinău. Dar deocamdată suntem încă în faza discuţiilor cu aceşti investitori foarte mari şi care sunt aparent interesaţi de Republica Moldova. Sperăm foarte mult că anul 2013 va fi un an mai fericit şi pentru economia franceză, pentru că 2012 a fost un an în care francezii recunosc că au fost nevoiţi să se retragă chiar de pe anumite pieţe. Deci nu a fost un an foarte fericit nici măcar pentru exportul francez de capital, pentru investiţiile franceze. În domeniul economiei loc pentru mai bine a existat întotdeauna şi este unul dintre domeniile sensibile, dar şi de mare perspectivă. Franţa rămâne a doua putere economică a Europei, este a treia putere financiară europeană. La nivelul capacităţilor de investiţii, în pofida retrogradărilor de care din nefericire a avut parte Franţa anul trecut, rămâne un partener foarte demn şi foarte interesant pentru noi.”
XS
SM
MD
LG