Linkuri accesibilitate

Google a anunțat că va pune la dispoziția publicului o hartă detaliată a Coreei de Nord


Anunțul a fost făcut după ce președintele Google președintele ei Eric Schmidt vizitat această țară.



Pe hartă vor figura chiar și câteva din lagărele de reeducare din aeastă țară. Detalii are Mircea Țicudean.

Până acum, Coreea de Nord era o pată albă pentru utilizatorii aplicației Map Maker a companiei Google, care creează hărți pe baza datelor furnizate de public și verificate - cam în același fel cum funcționează Wikipedia.

Dar într-o postare pe blogul său luni Janyath Misore, unul din șefii de producție la Google Map Maker, a spus că situația se va schimba grație unei „comunități de cetățeni-cartografi” care muncesc de mai mulți ani la o nouă hartă a misterioasei țări comuniste din Extremul Orient.

Potrivit agenției France Press, noua hartă Google oferă o privire detaliată asupra capitalei Fenian, cu spitale, stații de metro sau școli. În afara capitalei detaliile se răresc, dar sunt vizibile niște zone gri de mărimea unor orașe care, dacă dați zoom, sunt identificate drept lagăre de reeducare.

Potrivit unei recente estimări a Națiunilor Unite, în acele lagăre, un vast sistem de gulaguri, s-ar putea afla 200.000 de oameni. Unii dintre ei au fost trimiși acolo prin simplă asociere - adică pentru că ar cunoaște persoane care ar avea o părere proastă despre regim.

Anunțul companiei americane vine la puțin timp după ce președintele ei Eric Schmidt a făcut o controversată vizită în Coreea de Nord, atrăgându-și criticile Departamentului de Stat al Statelor Unite.

Diplomații americani i-au reproșat lui Schmidt că ar putea transmite un semnal greșit, pozitiv, regimului represiv de la Fenian, care își terorizează și înfometează propriii cetățeni și amenință cu programele sale balistice și nucleare securitatea regiunii și a planetei.

La întoarcerea acasă Schmidt a spus că i-a avertizat pe liderii de la Fenian că fără acces liber la internet țara nu se va moderniza niciodată.

Google a spus că noua hartă va trezi interesul utilizatorilor din lumea întreagă, dar va fi de cel mai mare ajutor sud-coreenilor, dintre care mulți au legături de familie cu nordul comunist. Cele două țări se află încă din punct de vedere tehnic în stare de război, iar hărțile cât de câte detaliate ale Nordului sunt aproape imposibil de găsit în Sud.

Din păcate cei care vor beneficia cel mai puțin de noua hartă vor fi înșiși nord-coreenii. În țara comunistă nu există acces la internet în sensul propriu al cuvântului, ci doar la o versiune nord-coreeană, pe care pot vedea informații aprobate în prealabil de regim. Google estimează că numai aproximativ 1000 de nord-coreeni, membrii elitelor, au acces la internet ca toți utilizatorii din lumea liberă.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG