Linkuri accesibilitate

„Veriga slabă sînt instituțiile de drept și lipsa pîrghiilor Curții de Conturi pentru a cultiva respectul față de hotărîrile ei”


Serafim Urechean
Serafim Urechean

Interviu cu președintele Curții de Conturi Serafim Urechean.


Două instituții, una publică, Curtea de Conturi, și Institutul de Politici Publice își unesc eforturile pentru a spori impactul rapoartelor de audit ale Curții de Conturi referitoare la felul cum se cheltuiesc, sau cum se pierd banii publici. O discuţie la această temă cu invitatul nostru special din această dimineaţă Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi.

Europa Liberă: Dle președinte, întîi de toate aș vrea să vă rog să formulați o apreciere generală: atunci cînd lună de lună statul îmi reține o parte semnificativă din veniturile mele pentru a întreține pe lîngă școli și spitale, o mașinărie întreagă statală, ministere, agenții, funcţionari, cît de liniștită ar trebui să fiu, sau să fim cu toții cei care plătim impozite, că acești bani se cheltuiesc anume pe ceea ce trebuie și nu sunt deturnați prin diferite scheme, exagerări sau chiar furt ordinar? Dispuneți poate și de vreo estimare calificată cît se cheltuieşte pe ce trebuie și cît aiurea?

Serafim Urechean: Pentru aceasta în Republica Moldova și nu numai, în 189 de state ale lumii există instituții supreme de control financiar în stat, la noi e Curtea de Conturi din Republica Moldova. Vreau să menționez că Curtea de Conturi își îndeplinește funcțiile sale conform legislației în vigoare adoptate în 2008 și dispunem de auditori, aș spune, cu experiență și facem tot posibilul ca cetățenii Republicii Moldova, cei care plătesc impozite, taxe să fie liniștiți la capitolul utilizarea banilor publici de către instituțiile statale, acolo unde prezența capitalului statal este mai mare de 50 de procente. Și facem tot posibilul, mai ales începînd cu anul 2011 ca activitatea Curții de Conturi, organul suprem de control financiar în stat, să fie absolut transparent. Mă bucur foarte mult că cetățenii Republicii Moldova încet – încet conștientizează acest lucru deoarece datorită transparenței cu care activează plenul Curții de Conturi, pe fir, atunci cînd suntem în emisie directă, sunt prezenți 7-9 mii de oameni. Aceasta mă bucură și ne încurajează să activăm mai eficient în numele cetățenilor Republicii Moldova.

Europa Liberă: Ați spus o dată, dacă nu mă înșel chiar într-un interviu pentru postul nostru de radio, că se fură ca în codru din bunul public. Vă mențineți această apreciere gravă?

Serafim Urechean: Da, cu regret mențin ceea ce am spus. Aș vrea să subliniez că legile în Republica Moldova sunt foarte bune, adoptate pe parcursul anilor de către legislativ. Dar, cu regret, aceste legi sunt ignorate începînd cu autoritățile publice locale de niveliul I, II, adică primăriile, instituțiile raionale și, bineînțeles, de foarte multe instituții centrale, ministere, departamente etc. Adică la capitolul controlul executării cadrului legislativ în Republica Moldova sunt foarte și foarte multe carențe. În viitor trebuie, atît organele centrale, am în vedere guvernul, parlamentul, cît și organele de drept, trebuie să se concentreze pe capitolul executarea cadrului legislativ. Noi prezentăm mai multe materiale pe parcursul anului organelor de drept, dar, neavînd o pîrghie de control la capitolul executarea acelor recomandări sau a acelor hotărîri ale Curții de Conturi de către Procuratura Generală, de către departamentul de combaterea crimelor organizate, alte instituții de drept, efectul pe care scontăm noi, cu părere de rău, lasă de dorit. De aceea acum este o inițiativă legislativă în parlament unde Curții de Conturi îi vor fi delegate drepturi pentru a veni cu amenzi în adresa celor care ignoră, acele entități care au fost supuse auditului și sunt recomandări, chestiuni care lasă de dorit, sau sunt termeni pentru înlăturarea acestor încălcări ale legislației, noi vom avea dreptul să vorbim cu niște pîrghii de impunere, adică de cultivare a dragostei entităților față de legislația în vigoare și hotărîrile Curții de Conturi.

Europa Liberă: Societatea civilă, prin diferite ONG-uri și centre de cercetare, ne-a pus de-a lungul vremii la dispoziție numeroase studii care să ne facă să regretăm că suntem contribuabili disciplinați. Cele mai multe din aceste studii se bazează pe constatarea că auditurile Curții de Conturi au cam efectul despre care spune zicala: cîinii latră, caravana trece. Ați putea să ne dați cîteva exemple de rapoarte ale Curții de Conturi care ar fi descoperit niște ilegalități mai grave și mai de rezonanță și care ar fi rămas fără ecou, fără măsuri întreprinse ca cei vinovați să fie pedepsiți, iar prejudicial întors în buzunarul statului?

Serafim Urechean: Chiar sute și aș spune mii de cazuri există cînd, încălcînd legislația în vigoare, se comit încălcări grave ale legislației în vigoare, iar conducătorii acestor subdiviziuni rămîn nepedepsiți. Eu aș spune, deși nu sunt om cu suspiciuni, că avînd protecție din partea unor instituții statale din republica Moldova. Vorbind direct, să zicem, despre Calea Ferată Cahul-Giurgiulești... Un miliard de lei îngropați în pămînt fără nici un temei, fără nici un folos și pînă la ziua de astăzi nefiind dat în exploatare acest tronson de cale ferată. Sau Moldtelecom, care are tot abateri de la legislația în vigoare, cumpărări de peste hotare a utilajului tehnic de pînă la un miliard de lei, dar nu este utilizat după destinație. Utilajul montat de milioane, sute de milioane de lei nu este primit în exploatare cîte 300 de zile și atunci cînd îi întrebi la ședința Curții de Conturi pe conducătorii acestei instituții ce se întîmplă, ei răspund direct că lor acest utilaj nu le este necesar. Sau complexul aeronautic din Republica Moldova, unde aceleași încălcări la capitolul importul de utilaje, fără pașapoarte, fără documentație tehnică, fără capacități de interconexiune la capitolul securitatea zborurilor, măcar cu țările vecine România sau Ucraina. Și multe, multe alte lucruri care, cu regret, au loc...

Europa Liberă: Unde este veriga slabă, dle Urechean? Ce nu funcționează așa cum trebuie?

Serafim Urechean: Veriga slabă sînt instituțiile de drept din republica Moldova și lipsa pîrghiilor Curții de Conturi pentru a cultiva, cum am spus anterior, respect față de hotărîrile Curții de Conturi, respect față de legislația în vigoare, față de contribuabilii care întrețin de fapt situația economică-financiară din țară.

Europa Liberă: Veți încheia astăzi un acord de colaborare cu IPP. De ce această colaborare? Pe ce suport din partea acestei organizații mizați ca să existe un efect de la munca instituției dvs.?

Serafim Urechean: Iarăși revenim la capitolul transparență, sensibilizare a opiniei publice, sensibilizarea organelor de drept, instituțiilor supreme în stat, parlamentul, guvernul cu care trebuie să conlucrăm. Deoarece noi considerăm, și nu întîmplător vom semna acest acord, că societatea civilă, opinia cetățenilor, opinia contribuabililor, și deciziile care le adoptă Curtea de Conturi, carențele care sunt chiar în activitatea Curții de Conturi, deoarece nimic nu este ideal, trebuie să fie puse pe masa celui care plătește aceste impozite. Pentru a garanta o mai bună transparență, noi vom semna astăzi acest acord.

Europa Liberă: Și nu pot să nu vă întreb, dle Urechean, există o propunere formulată de un partid de guvernare, ca conducerea CC să fie oferită opoziției parlamentare. Poate o astfel de măsură să sporească impactul auditorilor de la CC, din punctul dvs. de vedere?

Serafim Urechean: Dar ce înseamnă opoziției? În primul rînd trebuie să explicăm publicului larg ce ar însemna transferul acestor funcții în stat cum ar fi procurorul, Curtea de Conturi, Comisia Electorală Centrală opoziției. Lucrul acesta poate să se întîmple, chiar dacă va fi adoptată o lege în acest sens, doar în anul 2016, deoarece legea nu are putere retroactivă, există garanții constituționale și noi nu trebuie să admitem speculații în acest sens. Propunerile sunt propuneri, dar vom vedea cum vor fi votate de către legislativul Republicii Moldova. Dar pentru cei care spun că opoziția ar trebui să conducă aceste instituții am o întrebare: ce oamenii care vor fi plasați în acest funcții vor fi aduși de pe lună? Ei totuna vor prezenta o forță politică. Bine, eu vorbesc de Urechean în acest sens. Am fost independent toată viaţa, am candidat la Primărie, am fost Primar General, ales de mai multe ori de populaţie ca candidat independent. Atunci cînd comuniştii m-au impus să formez acest partid politic, prin presiune care o exercitau, iată, s-au ales cu ceea ce s-au ales, plecînd de pe arena politică. Şi iarăşi am rămas independent.
XS
SM
MD
LG